„Valstiečiams“ dėl koalicijos formavimo baigiant derinti pozicijas su Lietuvos socialdemokratų partija, „Solidarumo“ vadovė Kristina Krupavičienė, kuri taip pat yra Trišalės tarybos pirmininkė, tokiai valdančiajai daugumai nepritaria.

„Mes labai nusivylėme socialdemokratais: jie buvo valdančiojoje koalicijoje, bet nieko nepavyko padaryti. Darbo kodeksas buvo priimtas skubotai. Dabar R.Karbauskis sako, kad reikia Darbo kodeksą sustabdyti ir grąžinti į Trišalę tarybą. Tai aš tada noriu paklausti, kaip jausis socialdemokratai, vėl būdami valdančiojoje koalicijoje, vėl pretenduodami paskirti savo ministrą, taip išeina, kad jie grįžtų taisyti savo broko? Mes manome, kad jei žmonės nori permainų, tai permainos galėtų būti garantuotos konservatorių ir LVŽS“, – BNS sakė K.Krupavišienė.

Ji pažymėjo, kad šiuo atveju išsako tik savo vadovaujamos profesinės sąjungos, o ne Trišalės tarybos poziciją.

„Mūsų pareiškimas yra tiesiog mūsų organizacijos pozicija, kuri gal paskatintų be ambicijų blaiviau mąstyti apie Lietuvą, o ne apie asmenybes ir konfliktus (...). Tarp jų (konservatorių ir „valstiečių“) yra lyg ir konfliktas, bet tas konfliktas tuščias, mes manome, kad jie turi nusileisti su savo ambicijomis ir tiesiog pradėti derybas, nes mes matome, kad šitos dvi jėgos šiuo metu galėtų geriausiai spręsti Lietuvos ateitį“, – kalbėjo K.Krupavičienė.

Kartu ji atmetė galimus priekaištus politikavimu.

„Mes, kaip profsąjunga, galime turėti savo nuomonę šiuo klausimu ir aš manau, kad mes čia jokios lazdos neperlenkiame, mes pasiūlome, ką mes matome. Iš tikrųjų mūsų profesinė sąjunga nepalaiko kurios nors vienos partijos: vieni palaikydavo Darbo partiją, kiti – Tėvynės sąjungą, dar kiti palaikydavo socialdemokratus ir pakankamai stipriai, bet žmonės labai nusivylė po šito kodekso“, – aiškino „Solidarumo“ pirmininkė.

A.Sysas: pareiškimą sveikinu

Socialdemokratų vicepirmininkas Algirdas Sysas sako, kad „Solidarumo“ pareiškimo nelaiko reikšmingu formuojant koaliciją.

„Kiekvienas žmogus turi teisę laisvai mąstyti, kalbėti, bet „Solidarumas“ nėra valdžioje. Jie yra profesinė sąjunga ir jų pareiškimą sveikinu, bet (...) aš dėl jo nematau kliūčių derėtis partijoms“, – BNS sakė A.Sysas.

Jis pažymėjo, kad balsuojant dėl socialinio modelio konservatoriai nebuvo vieningi.

„Jie nuo vilko ant meškos gali užlipti“, – profsąjungas perspėjo socialdemokratas.

Anot jo, socialdemokratai sprendimus dėl Darbo kodekso pakeitimų galėtų daryti ir dirbdami opozicijoje.

„Politinės partijos priima įstatymus. Ar socialdemokratai būtų pozicijoje, ar opozicijoje, jie turės teisę teikti pataisas (...) Aš manau, kad šis „Solidarumo“ pareiškimas yra politinis, kadangi aktyviai dalyvavau priimant Darbo kodeksą, negalėčiau pasakyti, kad „Solidarumas“ buvo ta profesinė sąjunga, kuri aktyviai teikė pasiūlymus“, – sakė A.Sysas.

Socialdemokratai penktadienį galutinai apsisprendė dalyvauti valdančiojoje koalicijoje su LVŽS. „Valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad partijų programinių nuostatų derinimas bei postų Seime ir Vyriausybėje dalybos turėtų būti baigtos kitos savaitės pradžioje, koalicijos sutartis pasirašoma vėliausiai ateinantį trečiadienį.

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, socialdemokratai – 17 mandatų. 31 mandatą užsitikrinę antri rinkimuose likę konservatoriai šią savaitę pareiškė taip pat liekantys atviri deryboms dėl koalicijos, tačiau jie atsisakė derėtis su „žaliaisiais“, kol jie derasi su socialdemokratais.