Kovą vyksiančiuose savivaldos rinkimuose laimę bandyti ketina buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, Žemės ūkio ministerijai vadovavusi Virginija Baltraitienė, jos pirmtakas, taip pat ėjęs žemės ūkio ministro pareigas, Vigilijus Jukna bei buvęs aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

B. Vėsaitė: turiu ambicingų tikslų

Socialdemokratė B. Vėsaitė siekia tapti Lazdijų savivaldybės tarybos nare. Nuo 2012-ųjų gruodžio iki 2013-ųjų birželio Ūkio (dabar Ekonomikos ir inovacijų – aut.) ministerijai vadovavusi politikė ministrės pareigų neteko, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė, atsižvelgdama į tuomečio premjero Algirdo Butkevičiaus teikimą, pasirašė dekretą ir atleido B. Vėsaitę iš pareigų. Po 2016-ųjų Seimo rinkimų B. Vėsaitės neliko ir Seime – ji nebuvo perrinkta dar vienai kadencijai. Iki tol ji parlamente dirbo tris kadencijas. Paskutiniojoje dirbo Seimo Ekonomikos bei Europos reikalų komitetuose, Energetikos ir Konstitucijos komisijose.

Pastaruoju metu didžiojoje politikoje nedalyvavusi B. Vėsaitė portalui LRT.lt sakė pasirinkusi kandidatuoti į Lazdijų tarybą, nes šiame rajone jau kelis dešimtmečius turi sodybą, kurioje pastaruoju metu praleidžia nemažai laiko.

Buvusi ministrė teigė turinti ambicingų tikslų: „Kadangi Lazdijų rajonas yra vienas iš skurdžiausiai gyvenančių, tai tiesiog yra minčių, kaip pasiekti pokyčių. Juolab, kad per tą laiką mano kaimynų vaikai užaugo, išsimokslino ir labai gaila, kad jiems tenka važinėti uždarbiauti, bet tėvynės ilgesys juos grąžina atgal ir norėtųsi rasti sprendimų, kaip jie galėtų turėti čia darbo vietas su geresnėmis algomis.“

Kalbėdama su LRT.lt kaunietė B. Vėsaitė teigė kandidatuojanti Lazdijuose, nes mažoje savivaldybėje galima pasiekti didesnių pokyčių. Pastaruosius metus, kai nedalyvavo didžiojoje politikoje, B. Vėsaitė, kaip sakė pati, tapo kelių tarptautinių organizacijų eksperte, taip pat nemažai laiko praleidžia keliaudama po Azijos šalis, tačiau teigė nepamiršusi ir politikos.

Politikė nemalonumų sulaukė, kai į verslo forumą Kazachstane skrido bendrovės „Arvi“ užsakytu verslo klasės lėktuvu, o dalis skrydžio kainos buvo padengta pačios bendrovės. Kaip tik tuo metu B. Vėsaitės vadovaujama ministerija derėjosi su „Arvi“ dėl Marijampolės laisvosios ekonominės zonos valdymo sutarties.

Taryboje – ne naujokas

Buvęs aplinkos ministras, „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas siekia būti perrinktas į Telšių savivaldybės tarybą. 2014-aisiais Aplinkos ministerijos vairą perėmęs iš Valentino Mazuronio K. Trečiokas pareigas ėjo iki 2016-ųjų.

Kęstutis Trečiokas

Pastaruosius metus K. Trečiokas dirba Telšių rajono savivaldybėje. „Tvarkietis“ portalui LRT.lt sakė, kad šio miesto savivaldoje dalyvauja jau ilgus metus, yra ėjęs ir administracijos direktoriaus pareigas. Jis kalbėjo savivaldoje nuveikęs ir teigė manantis, kad dar vienos kadencijos siekimas yra logiškas žingsnis.

„Su tinkama komanda esame įrodę, kad galime nemažai padaryti. Tas ėjimas toks ir yra, tiesiog manau, kad dar ne laikas sudėti ginklus“, – sakė K. Trečiokas. Politikas sakė, kad taryboje kartais trūksta patirtį turinčių ir žinančių, kaip įgyvendinti idėjas žmonių. Anot jo, išmanant „aukštąjį pilotažą“, t.y. darbą vyriausybėje, lengviau dirbti ir savivaldoje.

Buvęs ministras teigė, kad švietimas ir socialiniai reikalai nėra jo stiprioji pusė, o taryboje stengiasi daugiau dėmesio skirti ekonomikos bei aplinkos klausimams.

„Mano sritis daugiau ekonominė, turiu ekonominį, inžinieriaus išsilavinimą, tai natūralu, kad daugiau į šią sritį ir gilinuosi“, – sakė K. Trečiokas.

Savo kadencijos laikotarpiu K. Trečiokas, kartu su A. Butkevičiumi, buvo įsuktas ir vadinamąjį Vijūnėlės dvaro skandalą. 2015-ųjų rudenį vyriausybė iš nutarimo išbraukė skyrių, reglamentuojantį kurortų apsaugos zonas. Vėliau paaiškėjo, kad to siekė Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, dėl to ne kartą skambinęs K. Trečiokui bei A. Butkevičiui ir kitiems vyriausybės atstovams.

Į rinkimus – su komitetu

Portalas LRT.lt bandė susisiekti su Kėdainių rajone savivaldos rinkimuose ketinančia dalyvauti buvusia žemės ūkio ministre Virginija Baltraitiene, tačiau turimu telefono numeriu ji neatsiliepė. Su visuomeniniu rinkimų komitetu „Už Kėdainių krašto žmones“ kandidatuojanti eksministrė socialiniame tinkle skelbia, kad valstybės tarnyboje. Portalo LRT.lt žiniomis šiuo metu V. Baltraitienė dirba Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mėginių informacijos valdymo skyriaus vyresniąja patarėja.

„Facebook“ skelbiama, kad V. Baltraitienė su rinkimų komitetu ketina į Kėdainių rajoną pritraukti investicijų ir sukurti naujų darbo vietų, skatintini ūkininkus ir smulkųjį verslą dalyvauti viešųjų pirkimų konkursuose.

Virginija Baltraitienė

Buvusi Darbo partijos narė V. Baltraitienė Žemės ūkio ministerijai vadovavo nuo 2014-ųjų liepos iki 16-osios vyriausybės kadencijos pabaigos. Ji taip pat tris kadencijas buvo Seimo nare, rinkta vienmandatėje apygardoje.

V. Baltraitienės pavardė buvo minima kartu su dabar jau buvusio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus. Tiek ministrė, tiek VMVT vadovas prieštaringų vertinimų sulaukė dėl dalyvavimo vakarienėje ir medžioklėje su verslininkais. Tuomet galimą interesų konfliktą aiškinosi etikos sargai.

2017-aisiais, po to, kai Darbo partijos pirmininke buvo išrinkta Živilė Pinskuvienė, nemažai „darbiečių“, tarp jų ir V. Baltraitienė, paliko Darbo partiją. Partijos Kėdainių skyriui vadovavusi V. Baltraitienė tuomet išplatino pranešimą savo skyriaus kolegoms, tačiau plačiau priežasčių nekomentavo.

Sieks panaudoti patirtį

Prieš tai, kai V. Baltraitienė stojo prie Žemės ūkio ministerijos vairo, šio ministro portfelis priklausė kitam Darbo partijos atstovui – Vigilijui Juknai. Pareigas jis ėjo 2012-2014 metais. Šiemet jis dalyvauja savivaldos rinkimuose – Darbo partija jį kelia kandidatu Kauno mieste.

Pats V. Jukna portalui LRT.lt sakė, kad kandidatuoja, nes nori panaudoti savo sukauptą patirtį sprendžiant aktualias visuomenei problemas.

Vigilijus Jukna

„Visada buvau politikoje, Darbo partijoje esu pirmininko pavaduotojas, Kaimo reikalų komiteto pirmininkas“, – kalbėjo V. Jukna, pridurdamas, kad ketina dirbti švietimo, ekonomikos klausimais.

„Esu profesorius, daug metų dirbu universitete, tai turiu daug patirties šiose srityse“, – sakė V. Jukna. Jis taip pat buvo siūlomas kandidatu į Kauno merus, tačiau Darbo partija juo patvirtino M. Maulę.

Žemės ūkio ministerijai vadovavęs V. Jukna savo noru atsistatydino iš pareigų 2014-ųjų liepą, nurodęs, kad tai daro dėl šeimyninių aplinkybių. Tuomet A. Butkevičius naujienų agentūrai BNS sakė esąs patenkintas V. Juknos darbu. Tai, kad V. Juknos sprendimą lėmė asmeninės priežastys, tuomet kartojo ir Darbo partijos lyderiai. Dar prieš atsistatydinimą jis sulaukė prezidentės kritikos dėl neskaidrios Žemės ūkio ministerijos veiklos.