„Ne vieną kartą būtent mama yra palikusi išvykdama į miestą ar pas gydytojus vaikus tėčio globai. Ji juo pasitikėjo. Jis prižiūrėdavo puikiai“, – žurnalistams pirmadienį sakė šeimą lankiusi socialinė darbuotoja darbui su rizikos šeimomis Violeta Tamulienė.

Pasak jos, į rizikos šeimas ši šeima buvo įrašyta ne dėl smurto ar girtavimo, o dėl to, kad mama du kartus kelioms savaitėms paliko du iš trijų tuo metu augintų vaikų tėvo globai ir jis kreipėsi į seniūniją prašydamas pagalbos juos prižiūrėti.

„Mama mėgdavo išvykti ilgesniam laikui, o tėtis puikiausiai rūpinosi vaikais, todėl aš neturėjau jokio pagrindo manyti, kad jis kažkaip netinkamai su vaikais pasielgs“, – tvirtino V.Tamulienė.

Socialinė darbuotoja šioje šeimoje per pastaruosius metus lankėsi 14 kartų, taip pat bendraudavo su jais telefonu. Namuose, pasak jos, visad būdavo pakūrenta krosnis, vaikai būdavo aprengti ir pamaitinti. Savo vaikus į šulinį sumetęs vyras, pasak socialinės darbuotojos, niekada nerodė agresijos.

„Kaimynai kažkodėl prabilo tik dabar. Tai kur jie buvo anksčiau?“, – svarstė ji.

Tokios pačios nuomonės laikėsi ir savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė, kurios teigimu, pagal turimus duomenis vaikai toje šeimoje tikrai galėjo augti.

„Pagal visus duomenis, kuriuos mes turėjome, pagal tuos duomenis, kuriuos turėjo socialiniai darbuotojai, vaikai galėjo augti, kadangi tikrai nebuvo jokių duomenų, kad tėvas girtauja, (...) niekada nesiskundė mama dėl smurto“, – kalbėjo ji.

Pasak V.Jucevičiūtės, su moterimi gavus anoniminį skundą dėl smurto buvo ne kartą kalbėta, jai siūlyta pagalba, tačiau ji kategoriškai neigė buvusi skriaudžiama. Savivaldybės atstovai stebisi kaimynų teiginiais apie tai, esą šeimoje buvo smurtaujama, o vyras mėgęs išgerti ir svarsto, kodėl jie šios informacijos nepranešė iki įvykstant nelaimei.

„Aš manau, kad visuomenė turi būti pilietiškesnė ir aktyvesnė. Jeigu kaimynai mato, girdi – yra tarnybos, gali skambinti“, – sakė V.Jucevičiūtė.

Šiuo metu likę gyvi šeimos vaikai yra Jonavoje pas močiutę iš mamos pusės. Vaikų mama gydoma ligoninėje. Kol kas nežinoma, kiek laiko ji praleis ligoninėje ir kur ji po to apsispręs gyventi.

Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius teigė, kad svarbu yra užtikrinti bendradarbiavimą tarp vietos bendruomenių ir savivaldybės institucijų.

„Jeigu žiūrint ir klausantis jų atsakymų, lygtai buvo padaryta viskas, kad tos nelaimės neįvyktų, bet ji vis dėlto įvyko. Viena iš priežasčių, kuri man atrodo labai svarbi, tai, vis dėlto nėra to glaudaus, betarpiško ryšio, bendradarbiavimo tarp bendruomenių ir tarp mūsų tarnybų. Keistai atrodo, kada įvyksta tragedija, tada vietos bendruomenių žmonės pradeda šnekėti apie problemą. Tai kur jie buvo anksčiau?“, – svarstė meras.

Jis teigė trečiadienį kviesiantis seniūnaičius ir kaimo bendruomenių pirmininkus, su kuriais žadama aptarti, kaip apie problemas šeimose laiku informuoti savivaldybės institucijas.

Pasak Kėdainių policijos viršininko Gintauto Dirmeikio, šeima policijai buvo žinoma nuo 2014 metų. Tuomet rugsėjį ir gruodį policija gavo pranešimus apie galimą smurtą. Rugsėjį ikiteisminį tyrimą atsisakyta pradėti nenustačius nusikalstamos veikos, gruodį iškelta administracinė byla dėl to, kad tėvas vaikų akivaizdoje šaukė ant mamos.

Taip pat vyras yra teistas 2001 ir 2003 metais, turi iš viso septynias administracines nuobaudas.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį Kėdainių rajone, Saviečių kaime, 1979 metais gimęs vyras buitinio konflikto metu smurtaudamas privertė iš namų pabėgti savo sugyventinę, o du iš keturių savo vaikų - dvimetį berniuką ir keturių mėnesių mergaitę - sumetė į kieme esantį šulinį.

Kauno apylinkės teismas sekmadienį leido šį vyrą suimti trims mėnesiams.