G. Černiauskas yra bendrovės „Sveikatos ekonomikos centras“ akcininkas, čia dirba ir politiko žmona. O birželį viceministro įmonė gavo nemažą kąsnį ministerijos žarstomų milijonų. Tai vyko, kai Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) dar vadovavo į Europos Komisiją deleguotas Vytenis Andriukaitis.

SAM puslapyje nurodoma, kad birželio 26 d. įsigaliojo trišalė projekto „Jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelio sukūrimas“ įgyvendinimo sutartis. Projekto vykdytojas – G. Černiausko „Sveikatos ekonomikos centras“. Projektui numatyta suma – daugiau nei 1,44 mln. Lt.

Finansavimą skyrė V. Andriukaitis

Šių pinigų skyrimą asmeniškai patvirtino ministras V. Andriukaitis.

„Projekto tikslas– sukurti ir įdiegti jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų (toliau – JPSPP) modelį Lietuvoje, kurio pagrindinė funkcija – per paslaugų teikimo protokolus apjungti į vieningą tinklą jau egzistuojančius sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus ir gerinant jų bendradarbiavimą teikti efektyvesnes jaunimui pritaikytas sveikatos priežiūros paslaugas taip užtikrinant sveikatos netolygumų mažinimą.

Projekto esmę sudaro kompleksinio adaptyvaus JPSPP modelio sukūrimas, validavimas, adaptavimas ir įdiegimas bandomojoje Rokiškio savivaldybėje bei vėliau JPSPP modelius diegiančių savivaldybių konsultavimas.

Agnė Bilotaitė
Sukurtas modelis prisidės prie jaunimo sveikatos ir gyvenimo kokybės gerinimo, mirtingumo mažinimo, sveikatos netolygumų mažinimo ir socialinės bei ekonominės gerovės didinimo Lietuvoje“, - taip G. Černiausko verslui patikėtas projektas aprašomas SAM puslapyje.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, G. Černiauskas yra didžiausias „Sveikatos ekonomikos centro“ akcininkas. Viceministrui priklauso apie 60 proc. įmonės akcijų.

Seimo Antikorupcijos komisijos narė Agnė Bilotaitė stipriai abejoja lėšų skyrimo „Sveikatos ekonomikos centrui“ skaidrumu.

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie G. Černiausko pastangas daryti įtaką konkursui į vadovaujančias pareigas tėra ledkalnio viršūnė. Antikorupcijos komisija jau ruošėsi svarstyti pateiktus faktus apie paramos skyrimą „Sveikatos ekonomikos centrui“, kurio dalininkas yra pats viceministras. Dar anksčiau viešai skambėjo klausimas dėl G. Černiausko vadovauto „E-sveikatos“ projekto, kurį vykdant, Valstybės kontrolės teigimu, buvo iššvaistyta 15,2 mln. Lt. Visa tai rodo, kad neskaidrumas yra tiesiog sisteminis G. Černiausko veiklos bruožas“, - antradienį išplatintame pranešime teigia A. Bilotaitė.

Politikė taip pat teigia, kad sprendimas skirti finansavimą priimtas remiantis Valstybės investicijų programos, Europos Sąjungos struktūrinės ir kitos tarptautinės paramos lėšų paskirstymo bei išvadų parengimo Koordinacinėje komisijos siūlymu. Šiai komisijai, anot konservatorės, vadovauja pats G. Černiauskas.

R. Šalaševičiūtė: tokios informacijos neturėjau

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė teigė tik iš DELFI sužinojusi, kad jos pirmtakas V. Andriukaitis savo parašu patvirtino milijoninio finansavimo skyrimą G. Černiausko verslui. Ministrė taip pat tikino nežinojusi, kad jos komandos narys yra „Sveikatos ekonomikos centro“ akcininkas, nors ši informacija pateikiama viešai.

Rimantė Šalaševičiūtė
„O G. Černiauskas turi tokį centrą? Kiek skirta?“ - nusistebėjo R. Šalaševičiūtė.

Pasak jos, SAM vairą perleidęs partijos bičiulis V. Andriukaitis niekaip neužsiminė apie finansavimą G. Černiausko įmonei.

„Be abejo, tikrai naujiena, - sakė ministrė. - Jisai prašė palikti visus (buvusio ministro komandos narius – DELFI) dirbti kartu. Aš liepos 17 d. priėmiau priesaiką Seime, o liepos 18 d. visą dieną dirbome, jis man teikė informaciją. Ir tokios informacijos aš negavau ir nežinojau tikrai.“

Anot jos, jokių pastabų dėl buvusios V. Andriukaičios komandos nepateikė ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

„Nei gerbiamas V. Andriukaitis, nei STT man jokių problemų ar viešų ir privačių intersų galimų konfliktų nenurodė“, - tvirtino ministrė.

Tiesa, savo pirmtako vertinti ji nesiėmė.

Prabilo apie atsistatydinimą

Vėliau ministrė DELFI teigė susitikusi su G. Černiausku – viceministras savo vadovei patvirtino esą „Sveikatos ekonomikos centro“ akcininkas, patvirtino ir įmonei skirtą finansavimą. Tiesa, viceministras esą tikino nusišalinęs nuo savo įmonės paraiškos vertinimo.

„Jisai sakė: taip, tokią įmonę turi, kad finansavimas buvo skirtas, kad dalyvavo konkurse, nuo kurio jis pats buvo nusišalinęs. Tačiau tai yra tik žodinė informacija“, - teigė R. Šalaševičiūtė.

SAM puslapyje viešai skelbiamas koordinavimo komisijos sprendimo dėl siūlymo skirti finansavimą viceministro verslui protokolas. Jame yra G. Černiausko pavardė, bet viceministras savo ranka įrašė nusišalinantis nuo šio sprendimo.

Sveikatos apsaugos ministrė patikino, kad dėl finansavimo skyrimo „Sveikatos ekonomikos centrui“ bus pradėtas tyrimas.

„Taip, be abejo“, - patikino R. Šalaševičiūtė.

Anot ministrės, dar pirmadienį jokio pagrindo atsistatydinti nematęs G. Černiauskas jau svarsto šią galimybę.

„Aš jam pretenzijų tiesioginiame darbe neturėjau. O kas vyksta šito konkurso metu ar apskritai – reikės įvertinti. (…) G. Černiauskas buvo užėjęs pas mane ir pasakė: jeigu reikia atsistatydinti, jis nemato problemų. Tačiau šiuo metu dar galutinis sprendimas nepriimtas“, - sakė R. Šalaševičiūtė.

Ministrė teigė iš savo pavaldinių dar negavusi slapta padaryto įrašo, kuriame G. Černiauskas auklėja komisijos, rinkusios būsimąjį Akreditavimo tarnybos vadovą, nares. Esą visi prie atrankos prisilietę asmenys dievagojosi įrašo neturintys, o vienintelis ministrei prieinamas įrašo šaltinis buvo DELFI.

DELFI primena, kad skandalas kilo į viešumą nutekėjus G. Černiausko pokalbiui apie konkursą į Akreditavimo tarnybos vadovo postą. Konkursą laimėjo ministrės patarėja Nora Ribokienė, o komisijos pirmininkas G. Černiauskas pokalbyje su komisijos narėmis reiškė nepasitenkinimą tokiu sprendimu. Įraše girdėti, kaip viceministras tikino, esą premjeras Algirdas Butkevičius pageidavo kitokios konkurso baigties, o R. Šalaševičiūtė už N. Ribokienės pergalę „gaus velnių“. Konkurso laimėtoją viceministras ne kartą ir ne du išvadino dūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)