Restauratoriai negaili kritikos

Delfi publikaciją galite rasti ČIA.

Sąjunga savo Feisbuko paskyroje išplatino raštą „Dėl pastato J. Tumo-Vaižganto g. 6, Vilniuje, pažeistų vertingųjų savybių ir būtinų papildomų Tvarkybos darbų“ ir išsiuntė jį Kultūros ministerijai, Kultūros paveldo departamentui, Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos poskyriui, Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai.

Restauratoriai išreiškė didžiulį susirūpinimą dėl J. Tumo-Vaižganto g. 6 vykstančių atnaujinimo darbų. Jų teigimu, vykdant darbus pastatas stipriai nukentėjo: „Sužalotas vienas gražiausių XX a. pradžios pastatų Vilniuje.“

Savo pranešime jie rašo, kad Lietuvos Respublikos restauratorių sąjungos (LRRS) nariai yra susirūpinę dėl objekto – namų komplekso, vad. Kražių kolonija, antro namo, J. Tumo-Vaižganto g. 6, Vilniuje, fasadų sužalojimo.
J. Tumo-Vaižganto g. 6 atliktų darbų fiksacija

Kultūros vertybių registre objektui nustatytų vertingųjų savybių sąraše įvardinta: pastato fasadų architektūrinis sprendimas - PR fasado architektūrinio sprendimo visuma; fasadų apdaila ir puošyba - PR fasado raudonų keramikinių plytelių ir pilko cementinio tinko apdaila.

Darbų vykdytojų paaiškinimus restauratoriai vadina pasityčiojimu: „Kaip pasityčiojimas skamba KPD tinklapyje cituojami darbus vykdančios įmonės paaiškinimai, jog „fasadai laikinai padengti impregnuojančia medžiaga, skirta apsaugoti restauruojamus fasadus šaltuoju sezonu“.

Ir čia pat jie paaiškina, kas nutiko šiam pastatui: „Akivaizdu, kad pastato vertingosios savybės yra iš esmės ir galbūt negrįžtamai pažeistos: įsigeriančiais dažais, tvirtu sluoksniu padengtos raudonos keraminės plytelės ir jų siūlės, autentiškos siūlės papildomai užpildytos glaistu; pilko cemento tinko apdaila (akmens imitacija), reljefinio dekoro elementai grubiai užglaistyti ir nudažyti balsvais dažais.“

Anot pranešimą paskelbusių restauratorių, norint pašalinti 2021 m. įvykdytus pažeidimus, reikalingos restauracinės tvarkybos priemonės.

„Atkreipiame dėmesį, kad būtinas naujas Tvarkybos darbų projektas, kuriame, visų pirma, būtų identifikuotos savavališkai panaudotos medžiagos ir technologijos, pažeistų plotų sudėtis ir apimtis, numatyti tvarkybos sprendimai 2021 m. pažeidimams pašalinti, autentiškam dekorui restauruoti, galimai atkurti negrįžtamai suniokotas vietas“, - rašoma pranešime.

Šiame name 2014 m. buvo atlikti interjero polichromijos tyrimai, užfiksuotas XX a. pradžios lipdinių ir sienų polichrominis dekoravimas, parengtos dekoro spalvinės retrospekcijos.

„Mums kelia nerimą Statybos inspekcijos informacija, kad ir pastato viduje yra atlikti savavališki darbai. Restauratorių sąjungos paveldosaugos ekspertai siūlo savo pagalbą gelbėjant šį vieną gražiausių XX a. pradžios pastatų Vilniuje“, - nurodoma pranešime.

Namas priklauso žinomai verslininkei

Delfi išsiaiškino, kad Vaižganto g. 6 esantis statinys priklauso Lietuvoje gerai žinomos verslininkės Ingos Malinauskienės įmonei „Amerigas“. Sklypas taip pat priklauso šiai įmonei. Sklypo plotas – 0.0266 ha. Šis turtas UAB „Amerigas“ atiteko 2020 metų rudenį. Tai yra maždaug prieš metus pasirašius pirkimo-pardavimo sutartį.

UAB „Amerigas“ akcininkė yra I. Malinauskienė. Ji, Registrų centro duomenimis, susijusi ir su eile kitų įmonių. Ši verslininkė yra UAB „Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika“ akcininkė ir valdybos pirmininkė.

Delfi susipažino su pastato tvarkybos projektu ir jame aiškiai nurodyta, kaip turėjo atrodyti pastatas po atnaujinimo. Projekte nurodyta, kad fasado plytelių spalva – esama, fasado dekoras – pilkas. Taigi, to ir reikėjo laikytis. Plytų dažyti nebuvo galima. Ir tokios spalvos, kurios yra dabar, projekte nebuvo numatytos.

Inspektoriai atlieka tyrimą

Kultūros paveldo departamento atstovė Jūratė Mičiulienė Delfi yra informavusi, ką objekte nustatė paveldosaugininkai: „Nuėmus statybinius pastolius, nustatyta, jog tvarkybos darbai buvo vykdomi nesilaikant patvirtinto projekto sprendinių, t. y., ne pagal suderintą projektą nudažytas pietryčių (gatvės) fasadas, taip pat apvadai aplink langus ir duris, demontuotos pastato vidaus vertingosios savybės. Šiuo metu vykdoma administracinė procedūra, valdytojui pareikšti reikalavimai. Nustačius konkrečius pažeidimus, atsakingi asmenys bus patraukti administracinėn atsakomybėn už įstatymų ir poįstatyminių aktų pažeidimus."

J. Tumo-Vaižganto g. 6 atliktų darbų fiksacija

Ji papildomai informavo, kad atliekamo tyrimo metu „aiškinamasi, kur restauruoti išvežtos demontuotos kai kurios vertingosios savybės“.

Savo tyrimą vykdo ir Statybos inspekcija. Anot jos atstovės Rasos Kėkštienės, 2021-11-12 Statybos inspekcijoje gautas KPD Vilniaus skyriaus raštas, kuriuo prašoma įvertinti, ar minėto pastato mansardiniame aukšte iš kiemo pusės naujai statomi tūriniai stoglangiai atitinka patvirtinto projekto sprendinius.

Vis dėlto atvykusiems inspektoriams atlikti patikrinimo nepavyko: „2021-11-15 Statybos inspekcijos darbuotojai, nuvykę minėtu adresu, į pastato vidų nepateko (pastatas buvo uždarytas, fasadas apdengtas), todėl nustatyti tūrinių stoglangių atitiktį patvirtinto projekto sprendiniams nebuvo galimybės.“

Teigia, kad darbus vykdo profesionalai

Delfi kreipėsi į UAB „Amerigas“, kuri valdo daug diskusijų sukėlusį statinį Vilniuje. Jo vadovė Aušra Ivanauskienė sutiko atsakyti į žurnalisto klausimus. Visų pirma, ji pabrėžė, kad šio pastato remonto ir restauravimo darbai atliekami profesionalų.

„Norime pabrėžti, jog J. Tumo-Vaižganto g. 6 objekto restauravimo darbai nėra baigti, darbų pabaiga yra planuojama tik 2022 m. II-III ketvirtį. Atliekamiems fasadų tvarkybos darbams yra pasitelkta atestuota įmonė, turinti visus kvalifikuotus specialistus. Darbų rangovas turi didžiulę patirtį restauruojant išskirtinius paveldosaugos objektus Vilniaus mieste. Manome, kad nėra tikslu komentuoti tarpinius procesus, juolab, kad dabartiniai rangovų sprendimai yra laikini, būtini fasado apsaugai bei pasirengimui baigiamiesiems paviršiaus tvarkybos darbams.

Galime užtikrinti, kad galiausiai fasadas bus įrengtas pagal suderintą projektą, darbai, neatitinkantys projekto, nebus priimti, o bet kokie neatitikimai, jei tokie būtų nustatyti, bus pašalinti“, - nurodė įmonės vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)