I. Šimonytė nėra partijos narė, tačiau Seimo rinkimuose dalyvavo po konservatorių vėliava. Politikė feisbuke atsakė į pasigirstančius priekaištus, neva konservatoriai yra arogantiški ir sužlugdė galimas derybas.

„Dabar apie tai, kaip „arogantai nesiderėjo su profesionalais". Nesu partijos narė, tad ne man partijai aiškinti, ką jai veikti ir kur jai eiti, bet nuomonės turėti tai man netrukdo. Sermėginė tiesa byloja, kad Landsbergis sugriovė kolūkius, bet sugriauti tai, ko nėra, negalėtų net Landsbergis", - teigia I. Šimonytė.

Pasak politikės, normalios derybos arba konsultacijos turi prasidėti nuo aptariamo objekto.

„Faktas, kaip blynas, kad iniciatyvos teisė po tokio pasitikėjimo mandato, kokį gavo LVŽS, yra tik jų rankose. Na, tai jie ir turi pasakyti, kokios yra pradinės derybų sąlygos, o ne siūlyti pokalbininkui baltą lapą, ant kurio šis gali nusipiešti ką tik nori, prisimenant Viengungių melodijas - nors ir Jelciną. Tada jau pokalbininko eilė sakyti: tas ir tas tinkama, tą ir tą galim spręsti kitaip ir gal mūsų siūlomas variantas geresnis štai dėl kokių priežasčių, o štai anam negalime pritarti, nes tai principinė nuostata. Tuomet matai, yra apie ką kalbėti toliau, nes pažadama apsvarstyti tavo pozicijas, ar ne. Ar tokios derybos vyksta dėl programinių nuostatų ar dėl postų - čia jau kaip kam įprasta, bet esmė vistiek ta pati", - sako I. Šimonytė.

Tačiau, pasak jos, šiuo atveju derybos arba konsultacijos (kiekvienas pasirenka, kaip jam tai vadinti) prasidėjo nuo siūlymo „visų šalių proletarai - vienykitės".

Ji tikriausiai turėjo mintyse Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio svajonę apie plačiosios koalicijos subūrimą iš valstiečių žaliųjų, socialdemokratų ir konservatorių. Vėliau tos idėjos buvo atsisakyta.

„Čia ne derybos, o tenderis (lietuviškai: konkursas, konkursinis pasiūlymas – DELFI) kažkoks, kur visi dalyviai turi siūlyti savo kainą už nelabai aiškų turinį, nebent preziumuotume, kad tas turinys - tai LVŽS programa, bet net ir to niekas aiškiai nepasako. Apie atstovavimą ir galėjimą prisiimti įsipareigojimus laimėjusios partijos vardu, kas irgi parodo požiūrį į pokalbininkus, neverta daug kalbėti, nes jau prikalbėta", - rašo I. Šimonytė.

Išrinktos Seimo narės teigimu, dabar konservatorių atžvilgiu išsakomi priekaištai, kodėl šie glėbesčiavosi su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga iki rinkimų ir kodėl neinama į koaliciją „vardan Lietuvos", nes rinkėjai suteikė pakankamą mandatą.

„Dėl pirmo klausimo priekaištai kažkiek pagrįsti, tačiau ir vaizdelis iki rinkimų, kurį siūlė LVŽS buvo kitoks ir tą sunku paneigti. Yra ne vienas ir ne du klausimai, kuriais net nesunkiai debatuose rasdavom bendrą požiūrį, bet, atrodo, kad tai nebūtinai buvo partijos požiūris, nes kas gali kalbėti partijos vardu - taip ir liko neaišku. Į smėlio dėžę atėjo didelis berniukas ir sugriovė visas draugingai pasistumdant statytas „babkes" (turiu mintyje iš smėlio su kibirėliu statomus statinius, kuriuos taip mano vaikystės Naujininkuose vadino, ne tai, kas randama gėrimų dėžėse) šaukdamas „niekas nesiskaito", - aiškina politikė.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pozicija išties nevienareikšmė: debatuose nuo šios partijos dažniausiai dalyvaudavo kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis, tačiau jis nesunkiai randa kalbą su daugeliu partijų ir politikų. Vis tik valstiečių žaliųjų pirmininkas R. Karbauskis daugeliu klausimų išsako kur kas griežtesnę ar apibrėžtesnę poziciją, todėl kartais neaišku, kuri Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pozicija yra tikroji.

„Dėl „vardan Lietuvos" tai reikia žinoti, ką galima kartu dirbti. Ir čia grįžtam į post'o pradžią. Tad už visus balsus tikrai ačiū, bet turbūt balsuotojai balsuodami už partiją nesitiki, kad ji bet kokia kaina rausis į valdžią, net jeigu būtų „kviečiama" eiti chalujaus pareigas ir geriausiu atveju sugebės tik užganėdinti vieno ar kito konkretaus asmens didelį ego pavairuot kokių nors reikalų ar klausimų ministeriją", - rašo I. Šimonytė.

„Atrodo, socdemams tokių „parkių" kilo mažiau ir dabar po gladiatoriško mūšio už Darbo kodeksą bus galima pasiūlyti žmonėms „daugiau socialinio jautrumo". Gal dirbant su nuline sutartimi bus numatyta kokia nors asmeninė Vyriausybės padėka ar nuotrauka garbės lentoje? Verksiu iš juoko, kai mane debatuose durninę, jog neįmanoma, pirmu balsavimu pritars „Sodros" biudžeto išvalymui nuo krizės liekamųjų reiškinių. Tiesa, nesu tikra, ar varginsis sukti sau galvą, kuo pridengt analogišką skylę valstybės biudžete. Čia jau galės naujasis finansų ministras plūktis", - reziumuoja išrinktoji Seimo narė.

DELFI primena, kad penktadienį socialdemokratų prezidiumas nusprendė pradėti derybas dėl koalicijos su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Pastarieji irgi su tuo sutiko, bet tai reiškia, kad jie tuo pat metu nesiderės su konservatoriais.

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai nesutinka derėtis dėl koalicijos, jei valstiečiai žalieji pradės derybas su socialdemokratais. Be to, konservatoriai iškėlė sąlygą, kad visi koaliciją pasirašantys lyderiai būtų patikrinti specialiųjų tarnybų. Šios partijos nariams nuolat kyla abejonių, ar R. Karbauskis turi kokių nors nedeklaruotų ryšių su Rusija.