„Nieko neįvyko. Esu dėkingas už tuos pasiūlymus, kurie buvo ir sprendimus, kurie buvo padaryti anksčiau. Šioje situacijoje manau, kad teisingas sprendimas, jog partijos pirmininkas turėtų būti ir siekti realios pozicijos bei būti (šešėliniu – aut.p.) ministru pirmininku. Aš manau, kad dabar kiti žmonės, kurie turėjo galbūt mažesnį darbo krūvį ketverius metus, gali pabūti toje šešėlinėje Vyriausybėje“, – po valstiečių pristatytos šešėlinės Vyriausybės Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, nedalyvauti neformalaus Ministrų kabineto veikloje buvo jo asmeninis sprendimas.

„Tai buvo mandagus atsisakymas su tam tikrais argumentais. Manau, kad tai yra suprantama, tikiuosi, kad tą mano žingsnį supranta ir kolegos iš frakcijos bei partijos“, – teigė buvęs premjeras.

S. Skvernelio teigimu, jis šešėlinę Vyriausybę matytų sudarytą iš opozicinių frakcijų narių.

„Galvoju galbūt šiek tiek plačiau. Manau, kad reikėjo bandyti burti koalicinę opozicinių frakcijų Vyriausybę, nes jeigu mes kalbėtume apie realus žingsnius ir veiksmus, turbūt puikiai suprantame, kad nebus tikriausiai taip Lietuvoje, jog viena partija formuotų Vyriausybė, tai daugiau koalicijų klausimas“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jo nuomone, bendra opozicijos šešėlinė Vyriausybė būtų geras žingsnis, „išryškinant tas bendrystės su opozicinėmis frakcijomis, partijomis – tiek su socialdemokratais, tiek su Darbo partija“.

„Viskas yra normalu, tiesiog dabar galimybę pasireikšti turi kiti žmonės, kuriems keturių metų režimas buvo šiek tiek lengvesnis“, – sakė S. Skvernelis.

Anot politiko, jis patenkintas darbu Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete.

„Aš nesu įsipareigojęs besąlygiškai visus laikais būti kažkuo – ar tikruoju, ar šešėliniu (premjeru - aut.p.), tai tiesiog yra diskusijos. Nuomonės kartais skiriasi, kartais sutampa“, – tęsė S. Skvernelis.

Jis taip pat pažymėjo, kad opozicijai sudėtinga sutarti.

„Aš tikrai manau, kad nesutars dėl visko opozicija, bet neturint bendrų strateginių krypčių, tai tokiu atveju lengvinamas valdančiosios daugumos darbas“, – pažymėjo S. Skvernelis.

Paklaustas, kaip įsivaizduoja savo tolimesnį vaidmenį frakcijoje, politikas teigė, kad yra pasiruošęs aktyviam darbui parlamente.

„Registruosiu įstatymo projektus pavasario sesijoje, esu frakcijos narys, dirbsiu tą darbą, kurį aš pasirinkau, dalyvaudamas Seimo rinkimuose ir tapdamas Seimo nariu“, – sakė S. Skvernelis.

Į klausimą, ar imtųsi opozicijos lyderio vaidmens S. Skvernelis atsakė, kad susitarti opozicijoje būtų sunku.

„Žiūrėkime realiai. Po šito žingsnio turbūt bus dar sunkiau tą padaryti, nes yra pakankamai daug skirtumų. Dar nepamirškime vieno esminio dalyko, kad tiek socialdemokratai, tiek Darbo, tiek valstiečių partija yra iš esmės ir konkurentai dėl to pačio rinkėjo. Galbūt yra kitų mažesnių opozicinių frakcijų baimės, kad jos bus mažiau matomos arba nustelbtos šešėlyje“, – svarstė parlamentaras.

„Jeigu bus judesiai ir noras turėti bendrą, stipresnį opozicijos vieningą veikimą, aš tame dalyvausiu. Kaip ten bus – matysime“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Skvernelis: nemanau, kad Vyriausybė prašys šešėlinio Ministrų kabineto pagalbos

Valstiečių neformalios Vyriausybės šešėliniu premjeru paskirtas partijos lyderis Ramūnas Karbauskis vylėsi, kad ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės Ministrų kabinetas bendradarbiaus su LVŽS šešėline Vyriausybe, kreipsis patarimų.

Vis dėlto S. Skvernelis skeptiškas šiuo klausimu.

„Tai tikrai nėra realu. Realios Vyriausybės kreipimasis pagalbos į šešėlinę opozicijos Vyriausybę, kokia ji stipri, reikli ar protinga bebūtų, dalinai parodytų ir negebėjimą bei silpnumą realios Vyriausybės. (...) Kvaila būtų neatsižvelgti į protingus pasiūlymus, bet prašyti pagalbos nemanau, kad reikia“, – teigė S. Skvernelis.

Jis antrino R. Karbauskiui, kad konflikto dėl šio klausimo su partijos vadovybe ir frakcija nėra.

Paklaustas, kaip vertina šešėlinės Vyriausybės sudėtį, S. Skvernelis teigė, kad tai yra partijos apsisprendimas.

„Jeigu būtų situacija kitokia, aš tikrai galbūt apie kitokius žmones galvočiau, bet, kadangi kabinetas yra patvirtintas partijos tarybos, ne frakcijos, tai partija matyt pasirinko pačius stipriausius ir geriausius žmones, kurie tose pozicijose bus ir, esant reikalui, iš šešėlinių tapti realiais ministrais“, – sakė S. Skvernelis.

Karbauskis: sprendimas mane skirti šešėliniu premjeru yra logiškas

Kaip sakė R. Karbauskis, šešėlinės Vyriausybės programa yra alternatyva valdančiųjų vykdomai politikai.

Jis patvirtino, kad S. Skvernelis kitaip įsivaizdavo formuojamą šešėlinį Ministrų kabinetą.

„Skvernelis buvo šalininkas varianto, kad šešėlinė Vyriausybė būtų daugiau koalicinė, skirtingų partijų sudaryta, kas yra visiškai neįmanoma šiuo metu“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, tai neįmanoma dėl skirtingų opozicinių frakcijų nuomonių, o socialdemokratai, anot R. Karbauskio, tam kol kas taip pat nėra pasiruošę, nes neturi nuolatinio pirmininko.

LVŽS lyderis pažymėjo, kad konflikto su S. Skverneliu nėra.

„Manau ir labai tikiuosi, kad jo pastangos ir toliau bus nukreiptos į opozicijos vienijimą, kas yra labai sudėtinga šiame Seime, kaip bebūtų gaila. Gal dėl to, kad frakcijos mažos, gal dėl to, kad neapsisprendžia dėl vietos politiniame pasaulyje, mūsų iniciatyvos jungti opoziciją kol kas neduoda jokio rezultato“, – po šešėlinės Vyriausybės pristatymo sakė R. Karbauskis.

Politiko teigimu, jo dabartinio paskyrimo šešėliniu LVŽS premjeru nereikėtų sieti su realiais partijos planais ateičiai.

„Jeigu kalbėtume apie partijos tarybos sprendimą skirti mane šešėliniu ministru pirmininku, tai yra logiška, aš esu partijos pirmininkas. Šioje situacijoje visi suprantame, kad tai nėra tikroji Vyriausybė“, – teigė R. Karbauskis, pažymėjęs, kad valstiečių neformali Vyriausybė yra nusiteikusi bendradarbiauti.

Apie ketvirtadienį Seime įvykusį šešėlinės LVŽS Vyriausybės sudėties, programos ir iniciatyvų pristatymą galite skaityti čia.

Valstiečių šešėlinio Ministrų kabineto sudėtis:

  • Aplinkos ministrė: Ligita Girskienė
  • Energetikos ministras: Arvydas Nekrošius
  • Ekonomikos ir inovacijų ministras: Deividas Labanavičius
  • Finansų ministras: Valius Ąžuolas
  • Krašto apsaugos ministras: Dainius Gaižauskas
  • Kultūros ministrė: Aušrinė Norkienė
  • Socialinės apsaugos ir darbo ministras: Tomas Tomilinas
  • Susisiekimo ministras: Arvydas Vaitkus
  • Sveikatos apsaugos ministras: Aurelijus Veryga
  • Švietimo, mokslo ir sporto ministras: Eugenijus Jovaiša
  • Teisingumo ministrė: Agnė Širinskienė
  • Užsienio reikalų ministras: Giedrius Surplys
  • Vidaus reikalų ministrė: Guoda Burokienė
  • Žemės ūkio ministras: Kęstutis Mažeika
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)