„Šiek tiek koregavosi darbotvarkė ir įtraukėme kelis svarstymus, nutarimus. Tame tarpe ir tą, dėl kurio buvo spekuliacijų – tai dekriminalizavimo (projektas – ELTA)“, – trečiadienį Seime žurnalistams teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Parlamento koridoriuose sklandė kalbos, jog kanapių dekriminalizavimo klausimas šį ketvirtadienį bus įtrauktas į Seimo darbotvarkę. Pasak Seimo pirmininkės, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK) baigus svarstyti įstatymo projektą bei visus jam teiktus pasiūlymus, beliko apsvarstyti klausimą parlamento salėje.

„Teisės ir teisėtvarkos komitetas šiandien apsvarstė – viskas einasi visiškai logiškai pagal komiteto darbą“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad vadinamajame kanapių dekriminalizavimo įstatymo projekte numatoma, kad baudos už mažo kiekio kanapinių preparatų turėjimą be tikslo juos platinti siekia nuo 30 iki 250 eurų, jei asmuo su šiomis medžiagomis. Tuo tarpu pakartotinai su šiomis medžiagomis sulaikytiems asmenims būtų taikoma nuo 250 iki 400 eurų bauda. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos.

Nusižengęs asmuo galėtų būti įpareigotas ir dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo ar kitose programose.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, už kanapių gaminimą, perdirbimą, įsigijimą, laikymą, gabenimą ar siuntimą be tikslo parduoti ar platinti baudžiama bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Laisvės atėmimas pagal Baudžiamąjį Kodeksą netaikomas, jei medžiagos kiekis nedidelis (pagal Sveikatos ministerijos rekomendacijas – iki 5 gramų).

Tuo metu kanapių laikymas su tikslu platinti baudžiamas nuo 2 iki 8 metų laisvės atėmimu. Esant dideliems (> 500 g) arba labai dideliems kiekiams (> 2 500 g), bausmė didėja atitinkamai iki 8–10 ir 10–15 metų. Pagal esamą teismų praktiką dalijimasis marihuanos suktine jau yra platinimas, o jei asmuo pasidalija suktine su nepilnamečiu, gali grėsti nuo 3 iki 12 metų laisvės atėmimas.

ELTA primena, kad Laisvės frakcija Seimui dar anksčiau teikė projektą, kuriuo buvo siūloma perkelti bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Visgi, šiam projektui palaikymo Seime neužteko.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)