Būtent tiek jų kaip savarankiškų politinės kampanijos dalyvių užregistravo Vyriausiasis rinkimų komitetas (VRK). Terminas pateikti prašymus registruoti baigėsi gruodžio 6 dieną.

Rinkimų komitetai, kurie galės dalyvauti 2015 m. savivaldos rinkimų kampanijoje, įsteigti vos pusėje iš 60-ies Lietuvos savivaldybių. Daugiausia jų, penki, - Šiaulių mieste, po keturis - Alytaus ir Kauno miestuose, po tris - Panevėžio mieste, Raseinių ir Šilutės rajonuose bei Visagine. Likusiose 23-ose savivaldybėse veikia po vieną ar du rinkimų komitetus, pranešė VRK.

Pagal Savivaldybės tarybų rinkimų įstatymą, rinkimų komitetą sudaro tos savivaldybės, kurioje keliami kandidatai, rinkėjai. Komitete narių turi būti ne mažiau kaip dvigubas savivaldybėje renkamų tarybos narių skaičius. Tas pats asmuo gali būti tik vieno rinkimų komiteto nariu. 58-iuose rinkimų komitetuose yra 3 879 nariai, moterų ir vyrų - bemaž po lygiai, o jų amžiaus vidurkis rinkimų dieną (2015 m. kovo 1 d.) bus kone 49 (48,8) metai.

Gausiausi rinkimų komitetai įsteigti Kaune (123 nariai), Šiauliuose (101), Panevėžyje (96), Prienų ir Šilalės rajonuose (po 95), mažiausi - Zarasų rajone (45 nariai), Palangoje (49), Raseinių rajone (51), Jurbarko ir Kretingos rajonuose (po 52).

Pagal amžiaus grupes, rinkimų komitetuose dominuoja 45-54 ir 55-64 metų rinkėjai, kurie sudaro atitinkamai apie ketvirtadalį bei daugiau kaip penktadalį visų narių. 35-44 metų amžiaus narių komitetuose yra beveik 19 proc., 25-34 metų - apie 15 proc. Mažiausiai, apie 5 proc., komitetuose pačių jauniausių, 18-24 metų, narių.

45-54 metų amžiaus asmenys sudaro daugiau kaip trečdalį (33,9 proc.) rinkimų komitetų koordinatorių, 55-64 metų - apie penktadalį (22,6 proc.). Koordinatorių vyrų yra daugiau (61,3 proc.) nei moterų (38,7 proc.).

Jauniausi nariai, kuriems 2015 m. kovo 1 d. nebus sukakę 19-os metų, darbuojasi visuomeniniuose rinkimų komitetuose, kuriuos įsteigė Kauno ir Alytaus miestų bei Mažeikių (netgi du) ir Prienų rajonų rinkėjai.

Pačiai vyriausiai rinkimų komiteto narei per savivaldos rinkimus bus daugiau kaip 94 metai (Tauragės r.), 88-ąjį gimtadienį jau bus atšventusi Joniškio rajono rinkimų komiteto narė, 87-ąjį - Kauno miesto (du) bei Ukmergės rajono komitetų nariai.

Jaunimu labiausiai pasitiki Plungės, Joniškio ir Vilkaviškio rajonų bei Alytaus ir Kauno miestų komitetų nariai, savo koordinatoriais išrinkę 23-28 metų asmenis. Tuo tarpu šiauliečiai (dviem) ir visaginiečiai bei Raseinių ir Kaišiadorių rajonų rinkėjai pirmenybę atidavė solidžiai gyvenimo patirčiai (komitetų koordinatoriams - 62-75 metų).

Jauniausi pagal narių amžiaus vidurkį rinkimų komitetai įsteigti Šilalės (37,5 metų) ir Jurbarko (37,7) rajonuose bei Visagine (39,5), vyriausi - Mažeikių rajone (62,2) ir Kaune (58,4).

Nuo spalio 6 d. iki lapkričio 5 d. VRK užregistravo 14 visuomeninių rinkimų komitetų. Pagal tuomet galiojusią tvarką, jie buvo įvardyti dviem lietuviškos abėcėlės raidėmis be diakritinio ženklo. Pirmuoju buvo užregistruotas rinkimų komitetas AA Kaune, 14-uoju - komitetas AN Telšių rajone. Vėliau, nuo lapkričio 12 d., įsigaliojus naujai Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 35 str. redakcijai, kauniečiai savąjį komitetą pervadino "Vieningu Kaunu", telšiškiai - "A. Bacevičiaus pilietiniu sąrašu". Pasikeitus įstatymo nuostatai, rinkimų komitetai savo pavadinimus jau galėjo pasirinkti patys, tiesa, nekurstydami tautinės, rasinės, religinės, socialinės neapykantos, prievartos ar diskriminacijos. Pavadinimas taip pat negali klaidinti rinkėjų ir turi juos tinkamai informuoti apie rinkimų komitetą.

Rinkimų komitetų pavadinimų paletė - gana marga. Vietovardį savo pavadinime panaudojo 32 komitetai, kandidato pavardę - 16 (trys komitetai - netgi po dvi). Iš reikšminių žodžių populiariausi: kraštas (9), už/prieš (9), piliečiai/pilietinis (5), sąrašas (4), korupcija (2), sąjūdis (2). Vieno žodžio pavadinime užteko "Druskininkų", "Klaipėdos", "Kitaip" (Mažeikių r.), "Rasų" (Raseinių r.), "Jums" (Skuodo r.), "Šilališkių", "Vilkmergės" rinkimų komitetų steigėjams. Komitetas ilgiausiu pavadinimu - "Laimutės Šlamienės ir Algirdo Fergelio komitetas Radviliškyje "Už meilę žmogui". Tarp neįprasčiausių pavadinimų - "Visagino protestinis elektoratas už permainas", "Šilutės garažai", keli komitetai su Seimo nario Naglio Puteikio pavarde ir žodžiu plius.

Rinkimų komitetų nurodyti kontaktiniai duomenys rodo, kad patys populiariausi elektroninio pašto adresai registruoti interneto svetainėse gmail.com ir yahoo.com.