Pajuto plėšikavimą

36 metų klaipėdietis Marius jau seniai yra atlikęs privalomą pradinę karo tarnybą. „Dabar, kai aplink vyksta kariniai konfliktai, kai yra grėsmė ir Lietuvai, nusprendžiau tarnauti Krašto apsaugos savanoriškose pajėgose. Jaučiu pareigą tarnauti tėvynei, ją ginti. Niekada nesitikėjau, kad su žmogumi, kuris nori būti savanoriu, gali būti taip pasielgta“, – pasakoti istoriją pradėjo pašnekovas.

Jam, kaip ir kitiems asmenims, kurie nori tarnauti savanoriškai, ar yra šauktinių gretose, į vadinamąjį karinį komisariatą yra privalu pristatyti savo ligos istorijos išrašą. Tokį dokumentą rengia šeimos gydytojas.

„Nuėjau į savo polikliniką ir sužinojau, kad mano gydytoja atostogauja. Tada nėjau pas tą, kuri ją pavaduoja, sužinojau, kad ji negali daryti išrašo, tad man reikia iš registratūros pasiimti savo ligos istoriją ir ją nunešti į karinį komisariatą. Nuėjau į registratūrą, paprašiau, kad man duotų tą mano ligos istoriją, vadinamąją kortelę, už ją ketinau pasirašyti, kad pasiėmiau ir galvojau, kad viskas bus gerai. Tačiau registratūros darbuotoja pasikonsultavo su poliklinikos vyriausiąja gydytoja ir tada išgirdau atsakymą, kad originalo man niekas neduos, gali padaryti kopiją, o vienas lapas kainuos 20 centų, kas lietuviškais centais būtų beveik 70 centų. Ar tai normalu? Juk moku mokesčius, už tuos mokesčius ir perkamas popierius, kopijavimo aparato dažai, o dar plėšiami tokie pinigai. Poliklinikos tikrai virto uabais“, – piktinosi pašnekovas.

Pagrasino, kad praneš Ligonių kasoms

Galiausiai jį priėmė Klaipėdos senamiesčio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Žilinskienė.

„Jei tokie žmonės tarnauja tėvynei, tai tada nežinau. Jis iš vadinamojo karinio komisariato pažymą, kad reikės asmens ligos istorijos išrašo, gavo rugpjūčio 21 dieną, o pas mus atėjo rugsėjo 7 dieną. Jis iš anksto neužsiregistravo, o gauti išrašą yra planinė paslauga, ne ekstra atvejis, kai pacientai priimami be eilės. Žmogus pasielgė labai neatsakingai ir visi aplinkui liko kalti“, – konstatavo L. Žilinskienė.

Marius pasakojo, jo vyriausioji gydytoja esą nieko nepaaiškino, tik pasakė, kad asmens ligos istorijos originalas į rankas neduodamas, reikia pasidaryti jo kopiją, o už tai reikia susimokėti. „Kai pasakiau, kad apie tokį plėšikavimą pranešiu Ligonių kasoms, man tada greitai atšvietė tą mano ligos istoriją – 12 lapų, nepaėmė nė cento ir išėjau. O kiek yra kvailelių, kurie negina savo teisių ir už viską moka?“ – kalbėjo pašnekovas.

Nusileido, nes kėlė skandalą

L. Žilinskienė neneigė, jog paciento ligos istorija kopija minėtam vyrui buvo padaryta nemokamai. „Tiesą sakant, jis kėlė tokį skandalą, trukdė kitiems pacientams, todėl norėjome, kad jis kuo greičiau paliktų mūsų įstaigą, todėl padarėme taip, kaip jis nori. Tačiau tvarka yra tokia, kad asmens ligos istorija pacientui neduodama – tik išrašas arba kopija. Kiekviena įstaiga yra pasitvirtinusi įkainius, kiek kainuoja kopijavimo paslauga. Pas mus vieno lapo kopija kainuoja 6 euro centus arba 20 buvusių lietuviškų centų. Jokio plėšikavimo nėra. Gaila, jog žmogus pats elgiasi neatsakingai, o paskui kaltina kitus. Jis turėjo tris savaites užsiregistruoti pas mus, kad gautų reikiamus dokumentus, tačiau atėjo būtent šiandien ir labai greitai norėjo gauti planinę, o ne ekstra paslaugą“, – situaciją komentavo L. Žilinskienė.

Ji pabrėžė, kad jei pacientas, kai tik gavo pažymą iš vadinamojo karinio komisariato, o tai buvo rugpjūčio 21 dieną, tą pačią dieną būtų užsiregistravęs pas savo šeimos gydytoją, jam būtų paskirtas laikas, kada ateiti ir visi dokumentai būtų buvę sutvarkyti. „Jis būtų gavęs išrašą, nebūtų reikėję daryti jokių kopijų ir kelti tokio skandalo“, – tvirtino vyriausioji gydytoja.

Marius įsitikinęs savo tiesa. Jo nuomone, žmonės, kurie nori savanoriškai tarnauti tėvynei, sveikatos priežiūros įstaigose net turėtų būti priimami be eilės. „O dabar kažkoks absurdas. Noriu eiti tarnauti tėvynei ir dar turiu susimokėti“, – piktinosi pašnekovas.