Likus 10 minučių iki 7 valandos ryto, Lukiškių aikštėje, kurioje yra įkurta papildoma išankstinio balsavimo vieta, eilėje jau rikiavosi apie dešimt žmonių. Lygiai 7 valandą ryto savo balso atiduoti nepavyko niekam, rinkimų komisijos atstovas, užverdamas tik ką atvertas balsavimo vietos duris, aiškino, kad komisijos nariai negali prisijungti prie sistemos.

Tačiau kiek po 7 valandos ryto reikalai pajudėjo – buvo įleistas pirmasis rinkėjas, prie durų dezinfekavus jam rankas.

Balsą ką tik atidavusi rinkėją tik lakoniškai atsakė į klausimą ar tikisi, kad Lietuvoje po rinkimų gyventi bus geriau.

„Pamatysime“, – šypsojosi ji.

Kiek kategoriškesnis buvo balsą tik ką atidavęs pensinio amžiaus vyras. Jis teigė, kad Lietuvoje tiesiog privalo būti geriau.

„Turėtų Lietuvoje būti geriau gyventi, nes atėjau balsuoti. Privalo būti geriau“, – juokavo balsą jau atidavęs pensininkas.

Į ateitį žiūriu optimistiškai

Savo balso dar neatidavusios ir eilėje balsuoti laukiančios merginos taip pat buvo pozityviai nusiteikusios. Joms nuotaikos negadino net ir eilė, kurioje teko palaukti.

„Todėl, kad apskritai labai džiaugiamės galimybe ateiti į Vilniaus miesto centrą ir atiduoti tą balsą, taip anksti, dar prieš darbą. Ir išvengiant dar didesnių eilių ir žmonių spūsčių ir taip pradėti tą gražią savaitę“, – pasakojo mergina.

Jos kolegė tikino, kad papildomos apsaugos priemonės tikrai neatbaidė nuo noro balsuoti.

„Nemanau, kad norint išreikšti savo balsą tai galėtų sutrukdyti“, – aiškino ji.

Merginos pozityviai žiūrėjo ir į tai, kas šalies laukia po rinkimų.

„Matyt, kad ir šiaip Lietuvoje gyventi tampa tik geriau ir geriau. Optimistiškai žiūrime ir laukiame“, – sakė ji.

Eilėje savo laiko balsuoti laukęs rinkėjas tikino, kad savo balsą norėjo atiduoti kuo anksčiau.

„Šis balsavimas yra ypatingas, ypač liečia Muitinės bendruomenę, todėl ir nusprendžiau ateiti kuo anksčiau“, – Delfi pasakojo eilėje balsuoti laukiantis pusamžis vyras.

Jis teigė, kad labai lengvai pasirinko, kam atiduoti savo balsą.

„Jeigu žmonės eina taip anksti ryte balsuoti, tai turėtų tiksliai žinoti, ką atstovauja ir kas atstovauja“, – teigė rinkėjas.

„Mes visą laiką viliamės, kad bus geriau gyventi, manau, kad taip ir bus“, – tikėjosi jis.

Prognozuoja nesklandumus

Savo balsą iš pirmadienio rytą atidavė ir „Baltųjų pirštinių“ vadovė Marija Šaraitė. Ji sakė, kad jau dabar mato, jog rinkėjai gali būti nepatenkinti dėl laukimo eilėse.

„Kol kas tas rytas gražus ir smagus. Bet pagalvojus, kad tokia eilė jau yra 7 valandą ryto Lukiškių aikštėje, tai dienos metu ir pavakare tikrai gali kilti nesklandumų ir žmonės gali pykti dėl to, kad ilgai tenka eilėse laukti“, – Delfi sakė M. Šaraitė.

Paklausta, ar po rinkimų šalyje bus gyventi geriau, mergina sakė, kad to reikia visada tikėtis.

„Baltųjų pirštinių“ savanoris Delfi sakė, kad jį net nustebino perteklines apsaugos priemonės, kurių laikosi rinkimų komisijos nariai.

„Pavyzdžiui, tušinuko atidėjimas jį panaudojus, po to, kai visų rankos buvo dezinfekuotos 7 kartus“, – ironizavo vaikinas.

Jis teigė, kad jam gyventi Lietuvoje „ir taip buvo gerai“ ir jis niekuo nesiskundžia.

Išankstinis balsavimas vyks iki ketvirtadienio

Išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose prasidėjo 7 val., balsavimo punktai užsidarys 20 valandą. Iš anksto balsuoti galima keturias dienas.

Rinkėjų prašoma ateiti balsuoti su kaukėmis ir savo rašymo priemone, nepamiršti asmens dokumento. Neturintiems kaukės ar rašiklio, jie bus duodami vietoje.

Per išankstinį balsavimą valią pareikšti galima bet kurioje išankstinio balsavimo vietoje, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos registracijos. Sekmadienį, rinkimų dieną, bus galima balsuoti tik savo rinkimų apygardos apylinkėse.

Šiuose Seimo rinkimuose įrengta daugiau išankstinio balsavimo vietų, dalyje savivaldybių nebus galima balsuoti pačiame savivaldybės pastate, kaip buvo iki šiol.

Iš trijų didžiausių miestų tik Vilniuje išankstinis balsavimas vyksta ir savivaldybės pastate, tuo metu Kaune ir Klaipėdoje rinkėjai kviečiami balsuoti kitur.

Vilniuje iš anksto gyventojai be savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte gali balsuoti Vilniaus universiteto Sveikatos ir sporto centre Saulėtekyje, A. Sacharovo aikštėje prie Spaudos rūmų Viršuliškėse, Vilniaus rajono savivaldybės pastate Rinktinės gatvėje bei Lukiškių aikštėje.

Kaune balsavimas vyksta rotušėje ir Kauno kultūros centre Kęstučio gatvėje. Klaipėdos miesto savivaldybėje balsavimo irgi nebus, jis rengiamas Žvejų rūmuose.

Vilniaus rajono savivaldybė taip pat numačiusi keturias balsavimo vietas: be savo pastato sostinės Rinktinės gatvėje kviečia rinkėjus balsuoti Nemenčinėje, Švenčionių g. 12, Rudaminoje, Vilniaus g. 2 ir Lavoriškėse, Liepos g. 9.

Salio 9 ir 10 dienomis bus galima balsuoti namuose. Šiemet balsuoti namuose galės ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.