Sąjungos atstovai rašė, kad norėjo rašytoją pasveikinti asmeniškai, tačiau jiems buvo pasakyta, jog „nėra vietos“.

„Širdingai sveikiname rašytoją Saulių Šaltenį, kuriam vasario 13 d. įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija, bei apgailestaujame, kad to negalėjome padaryti asmeniškai šventės metu. Mums buvo pranešta, kad teikimų ceremonijoje „nėra vietos“ ne tik rašytojams, bet ir kitų kūrybinių sąjungų atstovams“, – feisbuke rašė Lietuvos rašytojų sąjungos atstovai.

„Delfi“ sulaukė ir Prezidentūros komentaro.

„Kultūros ministerija organizavo Nacionalinių kultūros ir meno premijų įteikimo ceremoniją, sudarė svečių sąrašus ir priėmė su tuo susijusius sprendimus. Prezidentūra informavo ministeriją apie standartinį Baltosios salės vietų skaičių“, – rašoma portalui „Delfi“ atsiųstame komentare.

Delfi primena, kad prezidentūroje ketvirtadienį apdovanoti Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai, tačiau V. Kuodytė į ceremoniją nebuvo įleista, pasak prezidentūros, dėl „administracinės klaidos“ menininkė nebuvo įtraukta į svečių sąrašą.

Didžiausias Lietuvos kultūrinis įvertinimas V. Kuodytei skirtas už asmenybės žymę šiuolaikiniame teatre.

Kultūros ministerija spręs dėl nuobaudos darbuotojui, kuris į Nacionalinių premijų teikimo ceremonijos svečių sąrašą neįtraukė laureatės aktorės Viktorijos Kuodytės.

„Iš sąrašą sudariusio darbuotojo ministras pareikalavo paaiškinimo, gavus jį bus sprendžiama dėl tarnybinės nuobaudos“, – teigiama Kultūros ministerijos penktadienį BNS atsiųstame komentare.
Kultūros ministerijos teigimu, už Nacionalinių kultūros ir meno premijų renginio organizavimą buvo atsakingi keturi darbuotojai, kuriems buvo pavestos skirtingos su renginio organizavimu susijusios užduotys.

„Vienas darbuotojų buvo atsakingas už sąrašo sudarymą. Sąrašas prieš renginį buvo derintas su prezidentūra“, – rašoma komentare.

Prezidentūros teigimu, Nacionalinė premija aktorei V. Kuodytei bus įteikta pirmadienį, tačiau tikslus laikas ir renginio detalės dar derinamos kartu su laureate.

Premiją įteiks prezidentas Gitanas Nausėda.

Valstybės vadovas priverstas aktorei atskirai teikti premiją, nes ketvirtadienį, kai vyko iškilminga nacionalinių premijų teikimo ceremonija, ji nebuvo įleista į prezidentūrą.

Dėl to atsiprašė ir prezidentas, ir jo patarėja, ir Kultūros ministerija. Tos pačios dienos vakarą kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas bei prezidento patarėja Sonata Šulcė nuvyko į V. Kuodytės spektaklį Jaunimo teatre atsiprašyti.