Kaip atskleidė DELFI užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, jei rinkimai vyktų šį sekmadienį, tai už socialdemokratus savo balsą atiduotų 13,6 proc. rinkėjų, Darbo partijai prioritetą suteiktų 11,8 proc. žmonių, o už konservatorius balsuotų 11,4 proc. respondentų.

Kadangi apklausos paklaida gali siekti 3,1 proc., tai galima laikyti, jog visos šios trys partijos eina koja kojon – absoliutaus žmonių simpatijų lyderio nėra.

Nuo TS-LKD ne itin daug atsilieka opozicinė „Tvarkos ir teisingumo“ partija (9,5 proc.), o visos kitos partijos populiarumu keturioms lyderėms nusileidžia ryškiau.

Liberalų sąjūdis suburtų 4,9 proc. rėmėjų, Naujoji sąjunga (socialliberalai) – 3,7 proc. liberalcentristai – 3 proc., valstiečiai liaudininkai – 1 proc., Tautos prisikėlimo partija – 0,6 proc.

Konservatorius-krikdemus ir socialdemokratus dažniau palaiko vyresnio amžiaus respondentai. TS-LKD labiau remiama didmiesčiuose, socialdemokratai – rajonų centruose.

35-55 metų amžiaus rajonų centrų gyventojai dažniau rinktųsi Darbo partiją arba „Tvarką ir teisingumą“, 26-45 metų aukštesnio išsilavinimo didmiesčių gyventojai būtų linkę balsuoti liberalų partijas.

Remiantis Lietuvos įstatymai, partijos mandatus Seime pelno, jeigu jas paremia ne mažiau nei 5 proc. balsuoti atėjusių rinkėjų.

Nepatenkinti Vyriausybės veikla

Atlikta apklausa atskleidė ir tai, kad dabartinės koalicinės Vyriausybės darbą gyventojai vertina itin nepalankiai. Teigiamai A. Kubiliaus kabineto darbą įvertino tik 0,8 proc. žmonių, greičiau teigiamai – 13,7 proc.

Tuo tarpu neigiamą nuomonę apie Vyriausybę išsakė 80,1 proc. gyventojų, iš kurių 43,3 proc. rinkosi atsakymą „greičiau neigiamai“, o 36,8 proc. „neigiamai“.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.)
Socialdemokratų partiją13,6
Darbo partiją11,8
Tėvynės sąjungą – krikščionis demokratus11,4
Partiją „Tvarka ir teisingumas“9,5
Liberalų sąjūdį4,9
Naująją sąjungą (socialliberalus)3,7
Liberalų ir centro sąjungą3,0
Valstiečių liaudininkų sąjungą1,0
Tautos prisikėlimo partiją0,6
Kitą partiją1,4
Nebalsuočiau28,5
Nežino/ neatsakė10,6
Iš viso100

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.)
Teigiamai0,8
Greičiau teigiamai13,7
Greičiau neigiamai 43,3
Neigiamai36,8
Nežino/ neatsakė5,4
Iš viso:100

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių rugsėjo 18-24 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1007 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.