Seimas antradienį taip pat sutarė iki 2011 m. liepos atidėti neišmokėtų pensijų dirbusiems pensininkams mokėjimą, o po 5-6 vaikus išauginusios motinos valstybinių pensijų, kurios siekia 400 Lt, turės palaukti iki 2012 m.

Palankesnės pensijų skaičiavimo tvarkos atidėjimas, remiantis valdančiųjų skaičiavimais, sutaupys 130 mln. Lt, o vienos mirusiojo senatvės ar valstybinės pensijos bei šalpos išmokos neišmokėjimas – 34 mln. Lt.

Vėlesnis valstybės skolos grąžinimas dirbusiems pensininkams turėtų sutaupyti 255 mln. Lt, daugiavaikių motinų valstybinių pensijų atidėjimas – 90 mln. Lt per dvejus metus.

Pensijų skaičiavimas – ne toks, kokio norėtų pensijų gavėjai

Seimas vieniems metams atidėjo datą, nuo kurios pensijos gavėjai galėtų rinktis jam palankesnę pensijos apskaičiavimo tvarką. Planuota, kad tokia teisė pensijų gavėjams bus suteikta nuo 2010 m., bet Vyriausybė manė, kad esant biudžeto deficitui šią nuostatą galima atidėti.

Pagal dabartinę tvarką, iki 2009 m. sausio pensija buvo apskaičiuojama vienu būdu – buvo atsižvelgiama į žmogaus stažą, įgytą iki 1994 m. ir darbo užmokesčio dydį, gautą 1984-1994 m., bei į stažą, įgytą po 1994 m. sausio 1-osios ir po šios dienos turėtas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių buvo mokėtos „Sodrai“ įmokos.

Nuo kitų metų sausio pirmosios žmogaus pensijos turėjo būti apskaičiuojamos iš asmeniui palankesnio laikotarpio: arba atsižvelgiant į darbo užmokestį, gautą iki 1994 m., arba į draudžiamąsias pajamas, gautas po 1994 m. sausio 1-osios.

Toks pensijos perskaičiavimas iš žmogui palankesnio laikotarpio būtų leidęs gauti didesnę pensiją, bet ministrų kabinetas taupymo sumetimais nutarė šią tvarką atidėti iki 2011 m. sausio.

„Tai mažina pasitikėjimą Vyriausybe“, - skundėsi socialdemokratė Birutė Vėsaitė, kuri pabrėžė būtinai balsuosianti prieš teisės akto projektą.

Jos partijos kolega Algirdas Sysas piktinosi, jog savo valstybei dorai dirbusiems piliečiams atimama galimybė pasiskaičiuoti pensiją iš jiems palankesnio laikotarpio – pasak jo, atrodo kiek keistokai, kai praėjus tiek metų nuo nepriklausomybės atgavimo savo pensininkų pensijas mes vis dar skaičiuojame atsižvelgdami į sovietinį laikotarpį.

Po vieną pensiją valstybei paaukos mirusieji

Gelbėjant valstybę po vieną pensiją paaukos ir mirusieji – mirus asmeniui nuo kitų metų pradžios mirusiojo artimiesiems bus mokamos ne trys senatvės, valstybinės pensijos arba šalpos išmokos, o dvi.

Šiuo metu mirusiojo artimiesiems išmokama einamojo mėnesio pensija ar išmoka, jei ji dar nebuvo išmokėta, bei dar dvi senatvės, valstybinės pensijos bei šalpos išmokos. Šalia to, mirusiojo palikuonims skiriama ir 1040 Lt laidotuvių pašalpa.

Didžiausio susirūpinimo antradienį sulaukė sprendimas atimti po vieno mirusio asmens šalpos išmoką. Darbo partijos atstovas Kęstutis Daukšys piktinosi, kad Vyriausybė nuolat kalba, kad skurdžiausi žmonės nebus nuskriausti, tačiau pati nuskurdins šalpos išmokų gavėjų artimuosius.

„Kvailai atrodo, kai sakote, kad nuskriaustiems žmonėms nieko nemažinsit, bet net mirusiems žmonėms mažinat“, - sakė K. Daukšys ir palinkėjo, kad Vyriausybės laidotuvės atseitų pigiau nei šalpos išmoka.

Tuo tarpu Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, konservatorius Rimantas Jonas Dagys, nors pripažino, kad „darbiečio“ žodžiuose logikos yra, bet, pasak jo, nereikėtų šiuo atveju daryti išimčių, mat bus sujaukta visa sistema.

Dirbusieji pensininkai skolos turės palaukti

Neišmokėtų pensijų turės palaukti ir 1995-2002 m. dirbę, bet pagal tuometinius sprendimus dalies pensijos negavę pensininkai. Nors anksčiau buvo numatyta, kad neišmokėta pensijų dalis turi būti mokama 2008-2010 m., tačiau valdantieji pasiūlė šį terminą atidėti iki 2011 m. liepos.

Ankstesnė Vyriausybė buvo apskaičiavusi, kad valstybės skola pensininkams siekia apie 560 mln. Lt. Pagal planus kitų metų gruodį norėta išmokėti senatvės ir invalidumo pensijų dalis už iki praėjusių metų pradžios mirusius šių pensijų gavėjus teisėtiems turto paveldėtojams.

Atidėdamas skolos mokėjimą, Andriaus Kubiliaus ministrų kabinetas tikisi sutaupyti 255 mln. Lt.

Seimas antradienį dvejiems metams taip pat atidėjo valstybinių pensijų mokėjimą daugiavaikėms motinoms, kurios išaugino po 5-6 atžalas. Dabar numatoma, kad tiek savo atžalų ar įvaikių išauginusios moterys nuo kitų metų liepos įgyja teisę į antrojo laipsnio valstybinę pensiją, kuri siekia 400 Lt.

Valdantieji šį terminą atidėjo iki 2012 m. pradžios ir iš to tikisi per dvejus metus sutaupyti 90 mln. Lt.