Bylos duomenimis, L. Ragelskis 2022 m. sausio 21 d. internetinėje vaizdo įrašų platformoje „Youtube“ tiesiogiai transliavo vaizdo įrašą, kuriame, filmuodamas save sostinės Gedimino prospekte, kreipėsi į visuomenę, pranešdamas, kad Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Dainius Daukantas esą yra „VSD agentas“, kuris skundžia kitus policininkus. Anot teisėsaugos, vaizdo įraše L. Ragelskis policijos pareigūną įžeidinėjo, jį vadindamas „ciuckiu“, „išgama“, „mazgote“, „šūdo gabalu“.

Kaltinamasis L. Ragelskis pripažįsta kaltę, siūlė pareigūnui susitaikyti, tačiau pastarasis susitaikyti nesutiko.

Bylą nagrinėjanti teisėja Eglė Ramanauskienė ketvirtadienį paskelbė, kad yra gautas kaltinamojo prašymas atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Laiduoti už L. Ragelskį sutinka jo motina A. Ragelskienė. Ji teisme sakė smerkianti sūnaus poelgį, tai yra jo išsakytus teiginius apie policijos pareigūną.

„Kritiką galima išsakyti civilizuotu būdu, tai (L. Ragelskio veiksmus – ELTA) vertinu neigiamai, ypatingai nepritariu išsakytiems įvairiems žodžiams. (...) Negali pateikti savo nuomonės taip, kad ji kažką įžeistų. Man buvo nesmagu stebėti įrašą, tai sakiau ir sūnui“, – kalbėjo moteris.

A. Ragelskienė teisme teigė, kad jos sūnaus ištarti įžeidūs žodžiai veikiausiai buvo jo emocijų pliūpsnis.

Moteris pažymėjo, jog sūnus, jei būtų atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, galėtų dar daugiau laiko skirti savo šeimai, kultūrinei veiklai.

„Sūnus turi gražią šeimą, turi tris vaikučius, kuria programas vaikučiams“, – kalbėjo A. Ragelskienė.

Prokuroras A. Markauskas atkreipė dėmesį į tai, kad A. Ragelskienė gyvena Musninkuose, o L. Ragelskis Vilniuje. Jis klausė, ar motina galės globoti sūnų, jei abu gyvena skirtinguose miestuose.
A. Ragelskienė atsakė, kad su sūnumi ir jo šeima dažnai susitinkanti, tad ir globodama jį susitikinės dar dažniau.

„Svarbiausia, kad Laurynas gailisi ir atsiprašo pareigūno. (...) Suprantu, kad reikia dažniau, atidžiau pasikalbėti apie sūnui kylančias problemas“, – apie sūnų ir norą laiduoti už jį kalbėjo moteris.

A. Ragelskienė pažymėjo, kad yra pensininkė, tačiau kelias dienas per savaitę dirba įvairiuose meno kolektyvuose. Ji tikino sieksianti ir sūnų įtraukti į meno veiklą.

„Laurynas yra tapytojas, tapė kažkada, tai galima jį įtraukti į šias veiklas“, – dėstė moteris.

Prašo pripažinti kaltu ir skirti baudą

Pats L. Ragelskis teismo posėdyje pakartojo pripažįstantis apšmeižęs policijos pareigūną, teigė, kad gailisi dėl padaryti nusikaltimo ir žada daugiau nenusikalsti.

„Noriu būti šios visuomenės geras, pozityvus dalykas. Neturiu akstino save pateikti iš blogosios pusės“, – sakė kaltinamasis.

Teisėja E. Ramanauskienė klausė L. Ragelskio, ar jis yra tikrai nuoširdus, atsiprašydamas pareigūno, mat, kaip pastebėjo teisėja, kaltinamasis, remiantis bylos medžiaga, po įžeidimų policijos pareigūnui vėliau yra publikavęs kitą vaizdo medžiagą, kurioje esą atsiprašinėjo policininko, tačiau tai darė su pašaipa, sarkazmu.

Kaltinamasis tvirtino, kad tuomet dar nebuvo pasibaigęs ikiteisminis tyrimas, jis pats esą dar nebuvo susidaręs galutinės nuomonės apie D. Daukantą.

Apie L. Ragelskio elgesį tyrimo metu savo baigiamojoje kalboje kalbėjo ir prokuroras A. Markauskas. Jos įsitikinimu, kaltinamojo atsiprašymai teisme nėra nuoširdūs. Prokuroro manymu, L. Ragelskis taip elgiasi, tik norėdamas išsisukti nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra daug skundų, buvo bandoma trukdyti tyrimui, vilkinti jį, buvo ginčijami įvairūs dokumentai. To nuoširdumo, apie kurį kalba kaltinamasis, jo tikrai nebuvo. (...) Tas atsiprašymas teisme nebuvo nuoširdus, jis yra iš išskaičiavimo, siekiant išvengti atsakomybės“, – teigė A. Markauskas.

Prokuroras teigė neturintis pretenzijų kaltinamojo potencialiai laiduotojai, tačiau neslėpė manantis, kad L. Ragelskis, jį atleidus nuo baudžiamosios atsakomybės, galėtų ir toliau daryti nusikaltimus. A. Markauskas priminė, kad Vilniaus miesto apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjama kita baudžiamoji byla, kurioje L. Ragelskis kaltinamas kurstymu ir memorialo prie Baltarusijos ambasados išniekinimu.

„Šiai dienai teisme nagrinėjama kita baudžiamoji byla dėl kurstymo prieš žmonių grupes. Sprendimas dar nepriimtas, tačiau ten L. Ragelskis taip pat kaltinamas. Nesueina galai, negaliu teikti išvados, kad kaltinamasis pasitaisė gailisi, nedarys analogiškų nusikalstamų veikų“, – sakė A. Markauskas.

Prokuroras pasiūlė teismui pripažinti L. Ragelskį kaltu dėl policijos pareigūno D. Daukanto apšmeižimo ir skirti jam 3 tūkst. eurų baudą.

Advokatas: L. Ragelskis yra prie meno, kartais nesusivaldo

Anksčiau L. Ragelskis teisme teigė, kad apie policijos pareigūną nepagarbiai kalbėjo, nes tokią nuomonę buvo susidaręs po to, kai sužinojo, kad policija atnaujino administracinę teiseną jo atžvilgiu dėl teisėtų policijos pareigūnų nurodymų nevykdymo. Kaltinamasis praėjusiame teismo posėdyje taip pat sakė, kad apie D. Daukantą jis nusprendė viešai kalbėti, pasipiktinęs policijos elgesiu 2021 m. rugpjūčio riaušių prie Seimo malšinimo metu.

Vis dėlto L. Ragelskis pabrėžė, kad nepaisant savo pasipiktinimo, įžeidinėti pareigūno jis neturėjo. Kaltinamasis tikino, jog atsiprašinėdamas pareigūno ikiteisminio tyrimo metu, atsiprašinėdamas ir teisme, buvo nuoširdus.

„Man gaila ir gėda dėl padaryto nusikaltimo. Savęs neteisinu, tai yra gėdingas, bjaurus poelgis. Ne šiaip sau pradėtas ikiteisminis tyrimas. Esu pasiruošęs prisiimti atsakomybę už veiksmus, bet iš savo pusės galiu pridurti, kad ikiteisminis tyrimas vyko ilgai, turėjau laiko apmąstyti savo veiksmus, parodymus daviau tik kartą, prisipažinau, kad reikšdamas nuomonę peržengiau kritikos ribas“, – tikino L. Ragelskis.

Kaltinamojo advokatas Gintaras Algirdas Perednis dar kartą įvardijo, kad prašoma nutraukti baudžiamąją bylą pagal laidavimą, L. Ragelskį atiduodant jo motinos globai.

„Motina būtų tinkamiausias laiduotojas“, – teigė advokatas.

Anot jo, nereikėtų sureikšminti L. Ragelskio vartotos leksikos policijos pareigūno atžvilgiu. Svarbiausia, G. A. Perednio teigimu, svarbiausia, kad kaltinamasis gailisi, o jo motina yra pasirengusi jį globoti.

„L. Ragelskis yra žmogus prie meno, kartais nesusivaldo. Taigi, motina užtikrintų jo įtraukimą į meno, kultūrines veiklas“, – kalbėjo advokatas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas sprendimą šioje byloje planuoja skelbti balandžio 27 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)