„Vilties“ progimnaziją lankančių moksleivių tėvai piktinasi atžalas į mokyklą išleidžiantys su baime. Mat išasfaltavus Ramygalos gatvę priešais mokyklą iki mokslo metų pradžios nespėta įrengti nei saugos kalnelio, nei pažymėti perėjos. Vienintelis ženklas, bylojantis, kad čia perėja – kelio ženklai, tačiau šiuos uždengia sulapoję medžiai. Tėvai baiminasi, kad iki nelaimės – tik vienas žingsnis. Kaip pasakojo ne pirmus metus į „Vilties“ progimnaziją sūnų leidžianti panevėžietė Vaida, praėjusios savaitės viduryje jos atžala vos nepapuolė po atvažiuojančios mašinos ratais.

Kas rytą ji sūnų atvežanti į mokyklą ir išleidžianti Ramygalos gatvėje. Berniukui tereikia saugiai pereiti gatvę, tačiau tą padaryti be suaugusiųjų vaikui dabar tapo nelengvu išbandymu. Pasak Vaidos, nors apie perėją informuoja kelio ženklai, kai kurie vairuotojai net nestabteli.

„Vaikai įpratę, kad toje vietoje buvo perėja, tai ir dabar visi ten eina. Po gatvės rekonstrukcijos neliko nei saugos kalnelio, nei vadinamojo zebro, o kelio ženklų dažnas vairuotojas net nemato, nes juos užstoja medžiai. Praėjusios savaitės trečiadienį vos neįvyko tragedija – vienas vairuotojas praleido per gatvę einančius vaikus, o kitas pralėkė visu greičiu nė nestabdymas“, – pasakojo mama.

Vaida sako suprantanti, kad gatvės rekonstrukcijos darbai nepadaromi per dieną, tačiau, anot jos, atitinkamos institucijos turėtų pasirūpinti, kad bent prie mokyklų perėjos būtų kuo greičiau sužymėtos. Pasak jos, ne visi tėvai turi galimybę kiekvieną rytą atžalas palydėti iki pat mokyklos durų ir po pamokų jas pasiimti.

Gyvena laukimu

Problema dėl zebro juostomis nepažymėtos perėjos žinoma ir „Vilties“ progimnazijos direktorei Danutei Valiukienei. Anot jos, prieš keletą metų prireikė nueiti kone kryžiaus kelius, kol prie mokyklos atsirado saugos kalnelis, tad būtų didžiulis nusivylimas, jeigu jo neliktų.

Prieš daugybę metų prie pat mokyklos automobilio buvo parblokštas moksleivis, tikimasi, kad saugos kalnelis padeda išvengti tokių skaudžių įvykių.

„Gatvė dar nebaigta tvarkyti, viliuosi, kad atgausime ir savo gulintį policininką, antraip vėl teks kreiptis į miesto Savivaldybės administraciją. Tikriausiai daugelis pastebėjo, kad sutvarkius gatves dabar automobiliai zvimbia kaip bitės – anksčiau taip lakstydavo tik motociklai, o dabar ir automobiliai. Ramygalos gatvė – ne išimtis“, – kalbėjo D. Valiukienė.

Kol prie mokyklos vėl bus sugrąžintas saugos kalnelis, pasak mokyklos vadovės, ir tėveliai turėtų būti atidesni, vaikams priminti, kaip saugiai elgtis gatvėje, ar patys, užuot išleidę kitoje gatvės pusėje, turėtų palydėti per gatvę iki mokyklos. „Stebiu ir kitą man nerimą keliančią tendenciją. Tenka matyti, kaip patys tėvai, ryte atvežę vaikus į mokyklą, juos paleidžia viduryje gatvės. Nuo tokių vaizdų norisi už galvos griebtis. Atrodo, kas geriau gali pasirūpinti savo vaiku, jeigu ne tėvai, o čia patys tarsi stumia į pavojų. Norisi ir tėvelių paprašyti, kad atsakingiau vaikus išleistų į mokyklą“, – sakė D. Valiukienė.

Problema sprendžiama

Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Jukna teigė, kad tėveliams reikėtų apsišarvuoti kantrybe ir vaikams priminti, kaip saugiai pereiti gatvę. Jeigu turi galimybę, patiems pasaugoti ir palydėti iki mokyklos. Visos naujai sutvarkytos gatvės bus sužymėtos, tačiau tam reikia laiko. Pagal suderintas gatvių žymėjimo schemas numatyta darbus pradėti jau rugsėjo 17-ąją.

„Mieste vienu metu vyksta itin daug darbų, todėl neturime tiek pajėgumų. Kol oro sąlygos leidžia, norime pirmiausia atlikti suplanuotų gatvių asfaltavimo darbus. Žinoma, gatvių žymėjimui taip pat labai svarbios oro sąlygos, mat šiems darbams garantija teikiama tik iki spalio 15-osios.

Tikimės iki to laiko suspėti“, – teigė T. Jukna. Kita bėda, kad prieš atliekant žymėjimo darbus prie mokyklų, darželių ir kitose intensyvaus judėjimo perėjose turės būti atkurti saugos kalneliai.

Jų žymėjimas visai kitoks, tad tose vietose, kur buvo paaukštintos perėjos, darbai galės būti pradėti tik tuomet, kai jos bus įrengtos. „Šie darbai tarpusavyje derinami, planas sudėliotas taip, kad spėtume sužymėti, bet ar spėsime pakelti perėjas, negaliu atsakyti. Stengsimės kaip galime greičiau, bet negaliu pažadėti, kad ženklinimo ir perėjų pakėlimo darbai prasidės būtent nuo Ramygalos gatvės“, – kalbėjo T. Jukna.