Nuo šeštadienio, rugpjūčio 1 d., apsaugines veido kaukes vėl bus privaloma dėvėti viešajame transporte ir uždarose prekybos ir paslaugų teikimo vietose. Tokiam sprendimui trečiadienį pritarė Vyriausybė. Tokios prievolės neturės viešojo maitinimo įstaigų ir kultūros bei sporto renginių lankytojai. Taip pat bus numatytos išimtys toms paslaugoms, kurios negali būti suteiktos dėvint kaukę (pvz., barzdos skutimui).

„Delfi“ apsilankius viename didžiausių prekybos centrų, iškart buvo galima pastebėti, kad žmonės, nelaukę šeštadienio, vėl pradėjo dėvėti apsaugines veido kaukes. Čia įsikūrusios vaistinės darbuotoja Elvyra teigė, kad jų klientai šį valdžios sprendimą vertina atsakingai.

„Žmonės tikrai nėra atsipalaidavę ir kai kurie, kaip dėvėjo, taip ir dėvi iki šiol. Pastebėjome, kad vėl pradėjo jas pirkti ir ateičiai, perka ne vienetais, kaip pasitaikydavo anksčiau, jog eina į parduotuvę ir reikia vienos, bet mažiausiai penkias, dešimt, o kiti ir visomis dėžutėmis“, – sakė vaistininkė.

Darbuotoja taip pat turėjo pastabų, kad dauguma žmonių dėvi veido kaukes ne taip, kaip reikia, ir kai įsigalės reikalavimas jas dėvėti, tuomet tikrai primins jiems pagrindines taisykles.

„Pasitaiko, kad jas dėvi ir atvirkščiai, ir žemiau barzdos, ir nosies. Kai nosis ir burna atviri, koks tada čia kaukių dėvėjimas? Jokios apsaugos nei sau, nei kitiems“, – tikino ji.

Dauguma vaistinėje sutiktų pirkėjų tvirtino, kad pritaria tokiam vyriausybės žingsniui, o garbesnio amžiaus žmonės sakė, kad galbūt tai reikėjo padaryti ir anksčiau.

Pasiuntė žinutę Verygai

Parduotuvėje taip pat buvo galima pastebėti, kad žmonės dėvėjo ne tik vienkartines, bet ir išsitraukė anksčiau pirktas daugkartinio naudojimo kaukes. Nors ir didžioji dalis čia sutiktų pirkėjų tvirtino, kad sutinka su valdžios nurodymu, tačiau dvi moterys, besivaliusios rankas dezinfekciniu skysčiu žuvies skyriuje, buvo nusiteikusios labai kritiškai.

„Tai yra tragedija, tai yra žmonių genocidas ir visiškas absurdas. Žmonėms reikia dar didesnę baimę įvaryti ir ruoštis antrai bangai, nes Verygai tikriausiai neužtenka žmonių. 2019 m. yra išplatinta informacija ir gripo pandemijos planas, kurį sudarys keturios pakopos. Turbūt bus ir keturios bangos. Darykite, bet žmonės tikrai nėra durneliai ir tokie kvaili!“.

Jai antrino ir kita pirkėja, kuri sakė, kad seniai nebeseka Lietuvos žinių seniai dėl koronaviruso. Pasak jos, vilnietė puikiai moka anglų kalbą, todėl jai nėra sunku perskaityti, kas yra rašoma ne tik nacionaliniu mastu.

„Tai yra šiurpu, tikrai vyksta genocidas ir tokio amžiaus kaip man, jau po šešiasdešimties, viskas, aš negaliu nieko planuoti ir žiūrėti į priekį, kadangi nežinau kiek čia tų bangų bus“.
Ji taip pat pasidalino, ką yra perskaičiusi užsienio puslapiuose, todėl mano, kad ši sveikatos krizė pasitarnaus tik valdžios vyrams, kad būtų sumažinta našta valstybei dėl dirbti nebegalinčių pensininkų.

Moterys sarkastiškai dėkojo Verygai, garbesnio amžiaus pirkėja pasiuntė ir asmeninę žinutę.

„Girdi, ponas ministre, aš dar noriu gyventi. Patikėk, man dar yra visas gabalėlis pagyventi po šešiasdešimties, pasidžiaugti anūkais, gyvenimu ir ačiū, man jūsų apsaugos tikrai nereikia“.

Atostogauti užsienyje – nedrįsta

Nepaisant to, kad sutiktos dvi moterys parduotuvėje išpeikė valdžios sprendimus, tačiau kita sutiktų žmonių dalis buvo nusiteikę nuosaikiai. Daugelis teigė, kad leidžia atostogas Lietuvoje, seka, kiek šalyje kasdien užfiksuojama susirgusiųjų koronavirusu ir mano, kad kaukių grąžinimas buvo gera idėja.

Viešojo transporto stotelėje sutiktas vaikinas teigė, kad, jo nuomone, kaukės yra reikalingas.

„Kai nebuvo privaloma nedėvėjau, bet kaukę su savimi nešiojausi. Augantys skaičiai negąsdina, kadangi suprantu, jog virusas visada dabar su mumis ir kai visi persirgsime, tada galėsime būti ramūs. Į užsienį atostogauti vykti neplanuoju, laisvą laiką leisiu Lietuvoje.“

Jis taip pat nurodė, kad imasi ir kitų prevencinių priemonių – visada plaunasi rankas, stengiasi sportuoti gryname ore, kad būtų sveikas ir turėtų stiprų imunitetą.

Dėl atostogų užsienyje pritarė ir kiti pašnekovai, sakė, kad šiuo metu galima ir pakentėti.

„Planavome atostogas Bulgarijoje, bet pablogėjus situacijai atšaukėme planus. Nieko nepadarysi“, - pasakojo parduotuvėje sutiktas vyras.