Anot MKT, tai ketvirtadaliu daugiau, nei 2018 ir 2017 metais, kai muitinininkai kiekvienais metais sulaikė maždaug po 6 mln. pakelių kontrabandinių cigarečių.

Preliminariais duomenimis, sulaikyta daugiau nei 8 mln. pakelių rūkalų. 2018 ir 2017 metais buvo sulaikoma po 6 mln. pakelių cigarečių.

Tarnybos duomenimis, iki praėjusių metų gruodžio 9–osios pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai dėl cigarečių kontrabandos, užpernai – 45.

„Keičiasi ne tik sulaikytos cigarečių kontrabandos kiekiai, bet ir kitos tendencijos. Per pastaruosius kelerius metus dauguma tabako gaminių paprastai būdavo sulaikoma šalies viduje, tačiau užpernai situacija pakito – daugiausia cigarečių (33 proc.) jau buvo sulaikyta pasienyje su Baltarusija“, – teigiam MKT pranešime.

2019 metais, pasak tarnybos, ši tendencija dar labiau išryškėjo: pasienyje su Baltarusija sulaikyta 53 proc. visų nelegalių cigarečių.

„Būtent baltarusiškos cigaretės sudaro didžiausią dalį – 85 proc. viso muitinės sulaikytų cigarečių kiekio“, – teigia MKT.

Vis daugiau rūkalų bandoma pervežti pasienyje su Rusija, 2017 metais čia buvo sulaikomas 1 proc. visų nelegalių cigarečių, o 2019 – 28 proc.

Taip pat MKT konstatuoja, kad vis stambėja įvežamų cigarečių kontrabandų siuntos.

„Jei anksčiau kontrabandos gabentojams vienu vilkiku buvo įprasta vežti 100 – 200 dėžių rūkalų, tai dabar neretai mėginama įvežti apie 1000 dėžių“, – rašoma tarnybos pranešime.