Apie 130 pirmųjų JAV karių į Karmėlavą atskris pirmadienį, likusieji kariai ir technika į Gaižiūnų geležinkelio sotį atvyks ketvirtadienį. Visą pamainą sudarys apie 170 karių.

Tai jau devintoji JAV karių pamaina, atvykstanti dalyvauti bendruose pratybose kartu su Lietuvos sausumos pajėgų vienetais, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

JAV kariai atvyksta iš JAV sausumos pajėgų Europoje 3-osios divizijos 2-ojo kavalerijos pulko, kuris dislokuotas Vilseke, Vokietijoje.

Kaip ir ankstesnės JAV karių pamainos, 3-osios divizijos 2-ojo kavalerijos pulko kariai bus dislokuoti Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas" kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione Rukloje ir su šio bataliono kariais dalyvaus bendruose kovinio rengimo pratybose ir mokymuose.

Rukloje taip pat bus dislokuota ir JAV karių atsigabenta technika – šarvuotieji ratiniai transporteriai „Stryker", šarvuotieji visureigiai, sunkvežimiai, kt. Planuojama, kad ši technika į Lietuvą per Klaipėdos jūrų uostą atvyks sausio 14 – 15 dienomis. Iš ten sąjungininkų karinė technika geležinkeliais bus pergabenta į Ruklą.

Šarvuotieji ratiniai transporteriai „Stryker" – tai lengvoji JAV kavalerijos technika. Tuo metu Mumaičiuose saugoma sunkioji JAV technika (tankai „Abrams" ir pėstininkų kovos mašinos „Bradley" ) skirtos JAV padaliniams, kurie aprūpinti ir naudoja šią techniką.

Lietuva atvyksiantiems sąjungininkų kariams teiks visą reikiamą priimančiosios šalies paramą – užtikrins karių apgyvendinimą, maitinimą, kitą reikalingą logistinę paramą.

JAV sausumos pajėgų kariai Baltijos šalyse ir Lenkijoje rotuojasi nuo 2014 metų pavasario, kaip dalis JAV sausumos pajėgų operacijos „Atlanto ryžtas" (angl. „Operation Atantic Resolve").

Šia operacija JAV rodo savo įsipareigojimą NATO sąjungininkams užtikrinant saugumą po agresyvių Rusijos veiksmų Ukrainoje.

Įgyvendinant NATO viršūnių susitikime priimtus sprendimus dėl kolektyvinės gynybos stiprinimo JAV sąjungininkai Lietuvoje liks tiek, kiek to reikalaus saugumo situacija.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1774)