Tai trečiasis 78 metų Nobelio taikos premijos laureato vizitas Lietuvoje.

Sutinkant atvykusį svečią, prie viešbučio jis buvo apjuostas lietuviška tautine juosta, ant kurios išsiuvinėta trispalvė ir viena svarbiausių Tibeto budistų mantra "Om mani padme hum".

Dalai Lamai taip pat įteikta gėlių puokštė, kai kurie jo laukę žmonės laikė Tibeto vėliavėles. Tarp sutikusiųjų Tibeto dvasinį vadovą buvo ir Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė.

Per vizitą numatomas Dalai Lamos XIV apsilankymas Seime, Vilniaus Rotušėje, jis taip pat skaitys paskaitą. Apie Lietuvos vadovų oficialius susitikimus su Dalai Lama nepranešama.

Dalai Lama Lietuvoje viešėjo 1991 ir 2001 metais. Paskutinį kartą su juo susitiko prezidentas Valdas Adamkus, susitikimas buvo apibūdintas kaip "privatus pokalbis".

Anksčiau trečiadienį aktyvistai prezidentei Daliai Grybauskaitei Vilniuje perdavė daugiau nei 6 tūkst. piliečių parašų, kuriais raginama įtraukti Tibeto klausimą į Europos Sąjungos (ES) darbotvarkę.

Šių metų antrąjį pusmetį Lietuva pirmininkauja ES Tarybai.

Dalai Lamą, kuris 1959 metais pabėgo į Indiją po nesėkmingo sukilimo Tibete prieš Kinijos valdymą, Pekinas laiko smurtą kurstančiu separatistu. Tuo tarpu pats dvasinis lyderis teigia tenorintis didesnės autonomijos savo tėvynei Himalajų kalnuose.

1989 metais Dalai Lama buvo apdovanotas Nobelio taikos premija. Politinių pareigų jis atsisakė 2011 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)