Su pirmąja ponia atvykusį Prancūzijos prezidentą Vilniaus oro uoste pasitiko Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, vėliau surengta priėmimo ceremonija prezidentūroje.

Atvykimu į Lietuvą E. Macronas pasidžiaugė ir savo feisbuko paskyroje, kurioje parašė lietuviškai: „Esu labai laimingas būdamas šiandien Lietuvoje. Dėkoju už priėmimą!“.

Po dvišalio susitikimo 20 valandą numatoma Lietuvos ir Prancūzijos prezidentų Gitano Nausėdos ir E. Macrono spaudos konferencija.

Tai yra pirmasis dvišalis Prancūzijos prezidento vizitas Lietuvoje per beveik du dešimtmečius.

G. Nausėda ir Vilniuje esanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja paragino E. Macroną imtis tarpininko vaidmens sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje.

G. Nausėda su E. Macronu taip pat žada išsamiai aptarti santykius su Rusija.

Prezidentai apsikeitė dovanomis, primenančiomis Lietuvoje gimusį prancūzų rašytoją Romainą Gary.

Prezidentūros teigimu, šalies vadovas Prancūzijos prezidentui padovanojo žinomo skulptoriaus Romualdo Kvinto darbą „Berniukas su kaliošu“, pagal kurį buvo išlieta didesnė skulptūra, dabar puošianti Vilnių ir primenanti iškilųjį Prancūzijos rašytoją.

Savo ruožtu E. Macronas Lietuvos prezidentui įteikė du tomus R. Gary kūrinių prestižinėje serijoje „Pléiade“ ir „Pléiade“ albumą, skirtą šiam rašytojui.

Lietuvos valdžios atstovai yra kritikavę E. Macrono siekį užmegzti glaudesnį dialogą su Rusija, lietuviai taip pat nuogąstauja, kad prancūzų propaguojama Europos strateginės autonomijos idėja nesusilpnintų Europos ryšių su JAV gynybos ir saugumo srityje.

Prieš atvykdamas į Vilnių E. Macronas pareiškė, kad dėl rinkimų klastojimo Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka turi trauktis iš pareigų.

E. Macrono atstovai pranešė, kad jis yra pasirengęs Vilniuje susitikti su S. Cichanouskaja.

Prancūzijos prezidentas Lietuvoje viešės dvi dienas. Antradienį jis aplankys Rukloje, NATO batalione, tarnaujančius prancūzų karius.

Susitiks su Cichanouskaja

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį Vilniuje susitiks su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, paprašiusia jo tarpininkauti sprendžiant politinę krizę jos šalyje, pirmadienį pranešė Eliziejaus rūmai.

S. Cichanouskaja anksčiau pirmadienį paragino E. Macroną tarpininkauti sprendžiant politinę krizę jos tėvynėje ir išreiškė viltį, kad Prancūzijos vadovas galėtų įtraukti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į dialogo inicijavimą.

Sekmadienį Prancūzijos prezidentas pareiškė, kad ES atsisakius pripažinti Aliaksandrą Lukašenką teisėtu Baltarusijos prezidentu, buvusios sovietinės respublikos lyderis privalo pasitraukti.