Jis buvo pastatytas kiek atokiau nuo Lietuvos politikų. Taip buvo pasielgta dėl labai aiškių priežasčių – mažai kas Lietuvoje nori turėti ką nors bendro su politiku, kuris Europoje laikomas balta varna.

Kaip DELFI informavo Krašto apsaugos ministerija, V. Orbanas į Lietuvą atvyko privataus vizito aplankyti Lietuvoje esančių Vengrijos karių, jo nekvietė nė viena Lietuvos institucija.

„Vengrijos premjeras atvyko privataus vizito susitikti su savo kariais“, – sakė ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja Viktorija Cieminytė.

Vengrijos karių kuopa kartu su amerikiečių ir danų kariais iki metų pabaigos dalyvauja karinėse pratybose. Tai NATO Rusijos atgrasymo strategijos dalis, prie kurios prisidėjo ir Vengrija. Šį šalis pastaruoju metu deda pastangas pataisyti pašlijusį įvaizdį tarptautinėje erdvėje.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovas spaudai Modestas Naudžius teigė, kad šalies vadovė, Rusiją neseniai pavadinusi visus teroristinės valstybės požymius turinčia šalimi, neplanavo jokio susitikimo su V. Orbanu ir per iškilmes nepersimetė su juo nė žodeliu.

Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė irgi patikino, kad Vyriausybė vengrų premjero nekvietė ir neplanavo jokio susitikimo su juo.

Neoficialiais duomenimis, V. Orbano vizitas vertinamas kaip gana įžūlus, mat tokiuose renginiuose paprastai dalyvauja kitų valstybių kariuomenių vadai. Tačiau jam trukdyti neįmanoma, nes tai tas pats, jei V. Orbanas lankytų savo karius, pavyzdžiui, Afganistane.

Simpatijų anksčiau V. Orbanui neslėpęs, bet vėliau juo nusivylęs politologas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas teigia, kad šitoks Vengrijos politiko vizitas Lietuvoje jam kiek netikėtas.

„Nepaisant jo prorusiškumo Ukrainos krizės kontekste ir akivaizdaus flirto su V. Putinu, NATO lygmenyje vengrai išlaiko įsipareigojimus. Visi kiti dalykai – dėl Ukrainos, dėl Pietų srauto dujotiekio – tai yra dalykai, kurie kelia milžiniškas abejones ir nepasitikėjimą šiuo politiku. Galbūt tai reiktų išnaudoti kaip galimybę pasakyti, kad mes tikimės kitokios Vengrijos politikos Ukrainos krizės metu ir Rusijos atžvilgiu“, – svarstė L. Kasčiūnas.

Politologas sutiko, kad V. Orbano vizitas ir Vengrijos karių kuopos atsiuntimas į Lietuvą gali būti tiesiog Vengrijos viešųjų ryšių akcija, kuria siekiama pademonstruoti, jog šalis ir jos politinis elitas nėra prorusiškas ar proputiniškas.

„Taip, sutinku, jis gali pasakyti: žiūrėkite, mes laikomės įsipareigojimų, saugumo garantijų. Mes neturime leisti, kad tokie jo teiginiai užgožtų kenksmingą jo politiką Ukrainos atžvilgiu. Negalime pamesti viso vaizdo“, – sakė L. Kasčiūnas.

V. Orbanas yra vienas iš prieštaringiausiai vertinamų Europos lyderių, kai kurie Europos Sąjungos ir JAV pareigūnai jį kaltina prorusiška politika. Policyreview.eu apžvalgininkas Timas McNamara vengrų premjerą yra pavadinęs V. Putino miniatiūra.

Vengrija pasirašė 10 milijardų eurų sutartį su Rusija dėl atominės elektrinės statybos, jos vyriausybė taip pat įsipareigojo tiesti Rusijos remiamą „Pietų srauto“ dujotiekį, nors jį kritikuoja Briuselis.

Vengrija, be kita ko, nutraukė dujų tiekimą Ukrainai susidūrus su Rusijos energetine blokada.

V. Orbanas neseniai teigė, kad Vengrija laikysis bendros Europos Sąjungos pozicijos saugoti Ukrainos teritorinį vientisumą, tačiau čia pat pridūrė, kad jis taip pat gins savo šalies ekonominius interesus.

Interviu DELFI Vengrijos ambasadorius Lietuvoje Zoltanas Pecze'as yra aiškinęs, kad Vengrijos padėtis nėra vienareikšmė, nes ji negali pati apsirūpinti energetiniais ištekliais ir dar turi tiekti dujas Balkanų valstybėms. Diplomatas taip pat sakė, kad dėl Europos Sąjungos sankcijų Rusijai ir Maskvos atsakomųjų veiksmų Vengrijos ekonomika patiria nuostolius.

Kalbėdamas apie sutartį dėl elektrinės, jis teigė, kad elektrinė buvo pastatyta pagal rusiškas technologijas, todėl modernizuoti jos be rusiškų technologijų esą neįmanoma.