Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM), prie Šiaulių įsikursiančiam Karinių oro pajėgų (KOP) Oro erdvės gynybos batalionui Švedija perduoda priešlėktuvinius pabūklus, vilkikus jiems tempti, kilnojamus radarus, elektros generatorius, lauko ligoninę su medicinos punktais, pagalbines transporto priemones.

Pasak pranešimo, švediška oro gynybos ginkluotė ir įranga - ne dovana, o kariuomenės pirkinys, tačiau įsigytas už simbolinę kainą, kuri siekia tik kelis procentus pirkinio vertės.

Į Lietuvą atkeliavę zenitiniai pabūklai - tai radarais nukreipiamos ir kompiuteriais valdomos priešlėktuvinės patrankos "L-70".

Šios 40 milimetrų kalibro švedų ginklų gamyklos "Bofors" patrankos skirtos kovai su žemai (iki 3000 metrų aukštyje) ir iki 1440 km/h greičiu skraidančiais lėktuvais bei sraigtasparniais.

Automatinės patrankos, šaudančios 300 šūvių per minutę greičiu, gali sunaikinti oro taikinį 5 kilometrų atstumu praktiškai bet kokiomis oro sąlygomis dieną ar naktį. Atskirais atvejais jos gali būti panaudotos ir prieš žemės taikinius.

Tokiomis priešlėktuvinėmis sistemomis ginkluota Švedijos kariuomenė.