N. Venckienei Vilniaus apygardos teismas skyrė švelnesnes kardomąsias priemones: trijų mėnesių intensyvią priežiūrą (tai reiškia, kad N. Venckienei bus uždėta apykojė), taip pat bus paimti jos dokumentai ir ji turės sumokėti 10 tūkst. eurų užstatą.

Teismas sprendimą paskelbė dešimtą ryto, vienuoliktą valandą N. Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė DELFI patvirtino, kad įtariamosios tėvai jau moka užstatą.

Likus kelioms minutėms iki vidurdienio, į tardymo izoliatorių atvyko N. Venckienės mama Laimutė Kedienė ir teta Audronė Skučienė.

Po kelių minučių A. Skučienė išėjo su dideliu krepšiu, pro langą buvo matyti, kad N. Venckienė lipa į antrą aukštą.

Šiek tiek po vidurdienio N. Venckienė išėjo į laisvę, tačiau buvo nekalbi. „Bus dar laiko pakalbėti“, – teigė N. Venckienė šypsodamasi ir eidama į jos atvykusių pasiimti giminaičių automobilį.

N. Venckienė į namus išvyko giminaičių automobiliu, tačiau ją lydėjo policijos automobilis. Namuose jai bus sumontuota apykojė.

Beje, nors Vilniaus apygardos teisme sprendimo susirinko paklausyti kelios dešimtys N. Venckienės palaikytojų, prie Kauno tardymo izoliatoriaus, kai ji buvo paleista, neatėjo nė vienas.

Su žiniasklaida nenusiteikusi bendrauti buvo ir N. Venckienės teta A. Skučienė. Žurnalistams paklausus, ką ketina toliau daryti, atsakė: „Rasime ką veikti.“ A. Skučienė palydėjo N. Venckienę iki automobilio.

Partijos „Drąsos kelias“ pirmininkas Jonas Varkala, vos paleidus N. Venckienę, „Facebook“ tinkle tvirtino: „Neringos paleidimas teikia vilčių. Grįžus teisingumui, galima tikėtis ir žmoniškumo valstybės gyvenime. Vilčių, nes nemanau, kad jau vilkai vegetarais tapo. Jei koks viens kitas senas mėsėdis staiga emigruos, tai būtų tikrumo ženklas, kad padėtis keičiasi.“

N. Venckienės advokatė Sonata Žukauskienė DELFI teigė, kad su pačia N. Venckiene dar neteko bendrauti, tačiau tvirtino, kad ji pati džiaugiasi tokiu teismo sprendimu. Tiesa, džiaugiasi ne visomis kardomosiomis priemonėmis, advokatės teigimu, intensyvi priežiūra yra per griežta, tad kreipsis dėl šios kardomosios priemonės sąlygų sušvelninimo.

„Be abejonės, teigiamai, – į klausimą, kaip vertina teismo sprendimą, atsakė advokatė. – Nes skundą patenkino, panaikino sprendimą, kuriuo buvo skirtas suėmimas.“

Ji teigė, kad sutinka dėl užstato, tačiau pridūrė: „Intensyvi priežiūra, manau, per griežta.“

N. Venckienė tris mėnesius turės dėvėti apykoję ir negalės nutolti nuo namų toliau nei per penkis šimtus metrų.

„Prokuroras gali keisti sąlygas, – svarstė S. Žukauskienė. – Kad būtų leista nuvykti pas advokatą, pas gydytojus.“

S. Žukauskienė teigė, kad dar ne šiandien, bet tikrai rašys prašymą dėl sąlygų švelninimo.

Skųsti šio teismo sprendimo N. Venckienė jau negali, gali tik prašyti sušvelninti sąlygas.

N. Venckienę namo palydėjusi A. Skučienė DELFI teigė, kad N. Venckienė šiandien nėra nusiteikusi bendrauti su žiniasklaida. „Kai norės, pati susisieks“, – teigė A. Skučienė.

Teisėjas A. Cininas po sprendimo paskelbimo Vilniaus apygardos teisme teigė, kad N. Venckienė turės būti nurodytoje gyvenamojoje vietoje, kuri, jo žiniomis, yra Garliavoje. Tiesa, tai – ne namas Klonio gatvėje. Šis Kedžių namas, iš kurio mergaitė buvo perduota Laimutei Stankūnaitei, parduotas.

Teisėjas Audrius Cininas paskelbus sprendimą teigė, kad pagrindinis teismo motyvas – „pagal pateiktus įtarimus jai gresiančios bausmės nėra labai didelės ir suėmimo taikymas yra neadekvačiai per griežtas pagal tai, kokios bausmės gresia.“

Ar teismas nemano, kad ji gali slėptis? „Teismas įvertino tas aplinkybes, kad maksimali bausmė, kuri gresia Venckienei, – treji metai. Be to, už tuos padarytus nusikaltimus dar numatytos bausmės, nesusijusios su laisvės atėmimu, – teigė teisėjas ir pridūrė, kad pirmą kartą teisiamiems asmenims teismas dažniausiai ir skiria bausmes, nesusijusias su laisvės atėmimu. – Atsižvelgiant į tokią situaciją ir į tai, kad ponia Venckienė Amerikos kalėjime išbuvo beveik dvejus metus, siekiama užkirsti kelią situacijai, kai jai skirta bausmė yra mažesnė, nei kalėjime praleistas laikas. Teismas tam siekia užkirsti kelią, jei tai padaryti dar ne vėlu.“

Teisėjas A. Cininas patvirtino N. Venckienės palaikytojų nuomonę, kad N. Venckienė nesislapstė. „Teismas negali vertinti ponios Venckienės išvykimo į Ameriką kaip slapstymosi, nes jai tuo metu nebuvo skirta jokia kardomoji priemonė“, – teigė teisėjas.