Klaipėdiečio pensininko Zigmo Kančiausko pavardė gerai žinoma beveik visiems miesto tarybos nariams, savivaldybės valdininkams, 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos pareigūnams, Seimo kontrolieriui. 65 metų vyras yra parašęs šūsnį skundų į įvairiausias institucijas ir sukaupęs nemažai sveriantį pluoštą lapų su jų atsakymais.
Z. Kančiauskui priklauso viršutinis mūrinuko aukštas, kur yra atskiras butas.Vyras jau senokai negyvena tėvų namuose, o į jam priklausančią dalį norėtų įleisti nuomininkus. „Buto apžiūrėti buvo atėjęs ne vienas žmogus. Jiems viskas tiko, tik apsigyventi čia atsisako vien todėl, kad pirmajame aukšte laikomas didžiulis rotveileris. Mažų vaikų turintys žmonės neketina aiškintis, ar šis šuo piktas, ar puola suaugusiuosius, kaip reaguoja į vaikus. Jokie argumentai nuomininkų nesulaiko, jie tiesiog pasako, kad nenori gyventi su didžiuliu šunimi bendrose patalpose, ir išeina“, – pasakojo Z. Kančiauskas.

Norėdamas, kad name neliktų šuns, vyras apskundė kaimynus. Jis tikėjosi, jog savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus valdininkams užteks pranešti, kad nebuvo davęs raštiško sutikimo laikyti rotveilerį, ir savininkai bus nubausti.

Savo ruožtu šunį auginantys sugyventiniai tikina galvą padėsiantys, bet Mafo neatsisakysiantys, nes jis niekam netrukdo. „Mes turime visus dokumentus, kaimynų parašus, kad jie sutinka su šuns kaimynyste. O Zigmas neturi teisės kelti reikalavimus, nes čia negyvena, nors ir yra buto antrajame aukšte savininkas. Esmė ne šuo, o brolių santykiai. Neliks šuns, jis sugalvos ką nors kita. Juk buvo komisijos, žiūrėjo, aiškinosi ir visi kaip vienas nusprendė, kad pažeidimo nėra“, – tikino E. Raškinienė.

Apylinkės inspektorius Nerijus Mendelis, jo tiesioginis viršininkas Klaipėdos 1-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyresnysis tyrėjas Petras Stepanafas, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistės bei vadovė, miesto meras Vytautas Grubliauskas, vicemerai Artūras Šulcas ir Vytautas Čepas, Seimo kontrolierius Augustinas Normantas įsitikinę, kad Z. Končiauskas yra neteisus, o jo skundai nepagrįsti. Jų teigimu, rotveilerių veislės šunys nepriskiriami kovinių ar pavojingų šunų kategorijai. Gyvūnų laikymo taisyklės reikalauja gauti visų name gyvenančių pilnamečių asmenų sutikimą laikyti keturkojį. Namas, kuriame auginamas šuo, priklauso trims broliams, tačiau nė vienas jų ten negyvena, tad esą ir Z. Kančiausko sutikimo nereikia. Kartodami tuos pačius argumentus visi jie teigia, kad šuo laikomas teisėtai, o jo šeimininkų nėra už ką bausti.

Tačiau būrelis kitų oficialių asmenų tikina priešingai. Z. Kančiausko namuose lankėsi, į reikalo esmę taip pat gilinosi miesto tarybos narys Vytautas Lupeika, Seimo narys Naglis Puteikis, oficialiai ir argumentuotai poziciją dėstė tarybos narė Lilija Petraitienė bei jos kolegė advokatė Zita Šličytė. L. Petraitienės rašte teigiama, kad „...asmuo gyvenančiu pripažįstamas net dėl būste laikomų asmeninių daiktų. Šiuo atveju pilietis Z. Kančiauskas yra nekilnojamojo turto bendrasavininkis ir name yra ne vienas jo asmeninis daiktas...“, todėl buvo būtinas jo sutikimas laikyti šunį.

Kiti tarybos nariai bei politikai patarė vyrui nenuleisti rankų ir reikalauti bausti kaimynus tol, kol jie pavargs mokėti baudas ir atsikratys augintinio.