Spalio 10-11 d. Vilniuje organizuojamas forumas "Išorinė ES energetikos politika globaliame energijos kontekste - iššūkiai ir galimybės" yra gegužę Krokuvoje vykusio Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos, Gruzijos ir Azerbaidžano prezidentų susitikimo, kurio metu buvo priimta bendra deklaracija energetikos klausimais, tąsa, tačiau dalyvaujančių šalių ratas turėtų gerokai prasiplėsti.

Prezidento Valdo Adamkaus kvietimus spalį atvykti į Vilnių gavo per dvidešimt aukščiausių ES, Vidurinės Azijos bei Kaukazo šalių vadovų, taip pat Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas bei Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka.

Tarp pakviestųjų - ir Jose Manuel Barroso, Europos Komisijos vadovas bei energetikos komisaras Andris Piebalgas.

Renginys organizuojamas drauge su Lenkija, jo globėjai - abiejų šalių prezidentai, rašo „Verslo žinios”.

"Lietuva siekia, kad Vilniaus susitikimas prisidėtų prie vieno svarbiausių ES tikslų - bendros energetikos politikos suformavimo. Kol kas atskiros bendros energetikos politikos ES neturi, skirtingai nuo, tarkime, žemės ūkio ar saugumo politikos. O to poreikį jaučiame ir mes, ir kitos šalys", - pagrindinį susitikimo tikslą nurodė Darius Degutis, Užsienio reikalų ministerijos (URM) ambasadorius ypatingiems pavedimams.