DELFI priemena, kad premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį Seime žurnalistams pabrėžė, kad derybas dėl šios pozicijos vykdo Vyriausybė ir patvirtino, kad iš pradžių būtina susiderėti dėl eurokomisaro portfelio, tik tuomet bus siūlomi konkretūs asmenys.

„Jeigu mes teiksime kandidatūrą, bandysime prie kandidato portfelio ieškoti, nežinau, ar tai yra tas teisingiausias kelias. Manau, kad mes turime surasti ir gauti tą atsakomybės sritį, kurią norime, o tada į tą sritį pasiūlyti geriausią kandidatą“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Portfelis susijęs su inovacijomis

V.Sinkevičius DELFI laidoje tikino, kad jaučiasi patenkintas tokiu frakcijos palaikymu.

„Tai yra reikšminga parama ir aš esu dėkingas frakcijai už paramą ir pasitikėjimą mano darbais. Tai yra palaikymas, bet procedūros yra tokios, kad reikia prezidento ir ministru pirmininko sutarimo, vėliau balsavimas“, – DELFI kalbėjo politikas.

Virginijus Sinkevičius

Paklausus, kas galėtų jo nepalaikyti, ministras tikina, jog jokios apklausos dar tikrai nespėjo atlikti. „Sunku pasakyti, kažkokios apklausos nevykdžiau, žmonės yra laisvi, gali turėti savo nuomonę“, – sakė jis.

Ministras patvirtino, kad šis portfelis yra susijęs su mokslu, technologijomis ir inovacijomis.

„Tai yra portfelis, susijęs su „Horizontas 2020“ programa, susiję su moksliniais tyrimais, inovacijų susiejimu su verslu, mokslinių tyrimų komercializacija, konkurencingumu“, – tikino ministras.

Įvardijo stipriausias savybes

Jis taip pat pabrėžė, kad būna, jog atsakomybių sritys yra perdalijamos.

„Žinote, labai sunku spręsti pagal buvusią komisiją, nes kai visos narės šalys nominuoja kandidatūras, labai dažnai būna, kad atsakomybių sritys perdalijamos, pakeičiamos iš vienų į kitokias. Viskas priklaso nhuo prioritetų, kuriuos išdėsto pirmininkė. Ketvirtadienį pirmininkė kalbėjo apie atsinaujinančią energetiką. Kertiniai žmonės vis tik yra viceprezidentai, todėl pareigos dar gali būti perdėliotos. Didelę įtaką daro ir projektai, su kuriais yra dirbama, komisarų darbo grupės. Pasakyti, kuris portfelis turėjo didesnį ar mažesnį svorį, gana sudėtinga“, – laidoje aiškino ministras.

Politinės logikos niekada nėra, sakykime, įvesti naujus mokesčius prieš rinkimus, politinės logikos nėra, kai prieš rinkimus yra pasiūloma uždrausti gerti kavą ar arbatą už vairo.
V.Sinkevičius

Pasiteiravus, kokias savo savybes galėtų įvardyti, kaip pačias geriausias ir tinkamiausias šiam postui, jis įvardijo tik kelias. „Aš nenorėčiau savęs girti ir išskirti. Esu sulaukęs frakcijos palaikymo, manau, kad dar nesu nominuotas Lietuvos, manau, mano darbai kalba už save. Tai, ką mums pavyko ar nepavyko pasiekti, nesu tobulas, bet bijau visažinių žmonių, labai svarbu inovatyvus ir ambicingas požiūris į pasaulį ir technologijas“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Sureagavo į konservatorių žodžius

Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį žurnalistams sakė, kad į tokio lygio postus turėtų pretenduoti patyrę politikos vilkai. V.Sinkevičiaus teigimu, nors jis ir yra jaunas, jaučiasi pakankamai ambicingas.

Virginijus Sinkevičius

„Yra įvairių komisarų. Viena iš valstybių pateikė ambasadoriaus kandidatūrą. Mes matome ir ministrų, kurie nebuvo taip ilgai, pavyzdžiui, poną Ansipą pakeitė buvusi transporto ministrė, kuri buvo ministre trejus metus. Tai buvo politikai, kurie turi vizijas ir idėjas“, – sakė V.Sinkevičius.

Ministras ragina pažvelgti, kokius kandidatus turi kitos valstybės, anot jo, tai labai svarbu.

„Pradėkime nuo to, kad reikia pažiūrėti, kokių kompetencijų turinčius žmones delegavo kitos valstybės. Tai yra labai svarbu, daugelis tų žmonių norėtų tęsti veiklą, susijusią su jų ankstesnę veikla. Pavyzdžiui, ekonomikos ministras su ekonomika ir pan. Labai svarbu pažiūręti, kur valstybės išreiškė norą drbti. Kitas dalykas, kuris taip pat yra labai svarbus, tai politinių partijų vaidmuo“, – taip pat kalbėjo ministras.

Jis taip pat sureagavo į komisijos vadovės kalbas apie lyčių lygybę.

„Komisijos pirmininkė savo kalboje sakė, kad ji stengsis prie stalo matyti lyčių lygybę, kol kas matau, kad yra kalba, kad bent 11 moterų tikrai bus nominuotų, o kiek tikrai bus, sunku pasakyti, nes privalomo punkto nėra. Reikia suprasti, kad tai yra politinė pozicija, manau, kad reikia kompetetingo žmogaus, kuris gebėtų dirbti Europos Komisijoje“, – sakė ministras.

Kai kurie konservatoriai minėjo, kad frakcija greitai apsisprendė, nes V.Sinkevičiaus tarsi yra konkurentas R.Karbauskiui. Į tokias kalbas sureagavo V.Sinkevičius.

„Man labai keista, kai konservatoriai geriau žino, kas vyksta mūsų partijoje ir frakcijoje. Neturiu ką komentuoti. Faktas yra toks, kad neseniai partijos pirminiku buvo išreikštas pasitikėjimas ir partija juda į priekį, nematau povandeninių žaidimų, kol kas nesiruošiu niekur kandidatuoti, į jokius partijos pirmininkus. Tos spekuliacijos man atrodo keistos“, – sakė V.Sinkevičius.

Patarimų Pranckiečui neturi

Reaguodamas į vis nesibaigiančią Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio posto situaciją jis tikino, kad patarimų jam neturi.

„Aš esu išsakęs poziciją anksčiau, kad visi mes esame deleguoti valdančiosios frakcijos, koalicijos ar partijos. Jeigu partija nematytų manęs ministru, mano komandos darbas būtų bergždžias. Projektai, kuriuos atneščiau į Seimą, būtų atmesti. Pranckiečio situacija yra šiek tiek kitokia, nes jį tvirtina visas Seimas. Reikia laikytis įstatymų, bet nereikia pamiršti politinės jėgos, kuri 2016-aisiais įspūdingai laimėjo rinkimus. Daug kas norėjo prie jos prisijungti, daug žmonių dabar apie ją nelabai gražiai pasisako, bet ta politinė jėga, kuri mus atvedė į Seimą ir politiką“, – DELFI kalbėjo minisras.

Viktoras Pranckietis

Paklausus, ar dabartinė situacija jam neprimena partijos vidinio skilimo, V.Sinkevičius tikino, kad taip nėra.

„Susirinkusi taryba sprendė dėl koalicijos sutarties, ar jai pritaria, ar ne. Nebuvo balsavimo už ar prieš asmenybę. Buvo už ar prieš koalicinę sutartį. Etikos komisija sprendė, ar Viktoro Pranckiečio elgesys buvo etiškas ar ne. Komisijos nariai nusprendė, kad jis jos nepažeidė“, – aiškino V.Sinkevičius.

Paklaustas, ką mano apie S.Skvernelio vaidmenį, jis pabrėžė, kad premjeras yra visiškai laisvas savo karjerą pasukti tokia linkme, kokia nori.

„Kol kas tai yra visiškai neišdiskutuotas klausimas. Man keista, kodėl jis yra taip aktualizuotas, nes ministrų kabinetui nieko nėra pateikta. Aš asmeniškai nieko nemačiau.
V.Sinkevičius

„Kol kas jis yra frakcijos, o ne partijos narys. Tos narystės jis nesiekia, svarbu tai paminėti, jis yra laisvas apsispręsti, kaip klostysis jo politinė karjera. Akivaizdu, kad Skvernelio ir „valstiečių“ tandemas yra veiksmingas, jis generuoja daug daugiau balsų, yra sinergija, kuri ptritraukia įvairesnį rinkėjų ratą. Kitoks Skvernelio sprendimas būtų didelė netektis sąjungai“, – kalbėjo ministras.

Mokesčiuose logikos nemato

V.Sinkevičiaus nuomone, dabar plačiai aptarinėjamas automobilių mokestis, kuris, anot S.Skvernelio, bus priimtas kitais metais, neturi politinės logikos.

„Kol kas tai yra visiškai neišdiskutuotas klausimas. Man keista, kodėl jis yra taip aktualizuotas, nes ministrų kabinetui nieko nėra pateikta. Aš asmeniškai nieko nemačiau. Kažką man dabar pasakyti būtų labai sunku, nes aš nemačiau nei tarifų, nei koks tas mokestis būtų. Esu aiškiai pasakęs, kad socialinė atskirtis šalyje yra pakankamai didelė, taršiausi automobiliai yra pas tuos, kurie gyvena skurdžiausiai. Tie žmonės neturi galimybės pasikeisti automobilio, net su valstybės dotacija, todėl svarbu, kaip išspręsti šį klausimą“, – kalbėjo jis.

Anot jo, nesubalansuoti mokesčiai sukeltų tikrą rezonansą.

„Politinės logikos niekada nėra, sakykime, įvesti naujus mokesčius prieš rinkimus, politinės logikos nėra, kai prieš rinkimus yra pasiūloma uždrausti gerti kavą ar arbatą už vairo. Tai daug sprendimų, apie kuriuos reiktų pagalvoti, kokį rezonansą tai sukels visuomenėje. Jeigu tie mokesčiai nebus subalansuoti, jie tikrai sukels rezonansą šalyje“, – sakė V.Sinkevičius.