Moteris, anot ligoninės atstovų, turėtų netrukus gimdyti, tad įtariama, kad įsčiose apnuodytas alkoholiu kūdikis gali gimti neblaivus. Baiminamasi, kad pasikartos vos prieš savaitę gimdžiusios moters istorija.

Ligoninės administracijos sekretorė DELFI sakė, kad dėl atvežtos moters būklės ir galimų pasekmių kūdikiui, buvo sprendžiama ją pervežti į Kauno klinikas.

Papildyta 14.05 val.: Vaiko teisių apsaugos tarnybos Tauragės atstovė Ieva Mockutė sako, kad apie faktą sužinojo, kai jau moteris buvo ligoninėje. Moteris tarnyboms žinoma, ji vieną vaiką turi ir buvo stebima nuo 2004 iki 2007 metų, tuo metu vaikui buvo taikoma laikina globa, tačiau nuo 2007 metų metų moteris išviso prarado teises į savo vaiką. Nuo tada tarnybos apie ją neturėjo žinių.

Papildyta 14.22 val.: Tauragės ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Danas Masiulionis DELFI sakė, kad pas juos atvežtai moteriai girtumas nebuvo nustatinėjimas ir ilgai pas juos moteris neužsibuvo.

Papildyta 14.34 val.: Vyriausiasis gydytojas prof. Vinsas Janušonis patikslino, kad Tauragės greitosios pagalbos medikai moteriai trečiadienį nustatė 3,25 prom. girtumą, į vietos ligoninę ji nebuvo guldoma. Su tokiu girtumo įrašu ji perduota Klaipėdos universitetinės ligoninei. Čia medikai atliko papildomus tyrimus, ketvirtadienį jos girtumas buvo 2,66 prom.

Papildyta 14.39 val.: Kauno klinikų viešųjų ryšių atstovai DELFI patvirtino, kad moteris jau yra pervežta pas juos į klinikas. DELFI žiniomis, kol kas ji nepagimdė. Daugiau informacijos apie jos būklę neteikiama.

Papildyta 15.07 val.: V. Janušonio teigimu, moteris buvo ištirta ne tik dėl alkoholio vartojimo. Aptikta ir narkotikų pėdsakų.

„Jos organizme rasta ekstazy pėdsakų. Į Kauno klinikas moteris pervežta dėl to, kad ten kūdikiui, tikimės, bus suteikta didesnė pagalba. Situacija labai sudėtinga“, – sakė V. Janušonis.

Vos prieš savaitę Klaipėdos ligoninėje pagimdžiusiai moteriai buvo nustatytas 2 prom. girtumas. Jos kūdikio kraujyje rastos net 4 prom. alkoholio.

Girtos gimdyvės – retas atvejis

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vadovė prof. Diana Ramašauskaitė sakė, kad tokių atvejų, kad atvyktų gimdyti girtos moterys yra labai mažai.

„Mes su kolegomis diskutavome – mes Santaros klinikose dirbame nuo 2013 m. kovo, tai per tuos šešerius metus mes neprisimename tokio atvejo, kad būtų atvykusi gimdyvė, kuri būtų buvusi visiškai neblaivi“, – sakė D. Ramašauskaitė.

Gydytojos teigimu, kai į ligoninę atvyksta apsvaigusi gimdyvė tai yra išskirtinė situacija.

„Su ja ir bendrauti yra sudėtinga. Ir niekada nežinai, ar čia pirmas kartas tai moteriai toks, ar – nuolatinis“, – sakė D. Ramašauskaitė.

Profesorė nebuvo linkusi tikėti tokio tipo hipotezėmis, kad galbūt moteris iki pat pabaigos nesuprato, kad laukiasi.

„Kai nori kažką pateisinti, gali visko sugalvoti. Aš manau, kad kiekviena moteris, kad ir kokio ji būtų mentaliteto arba socialinio sluoksnio vis tiek turbūt supranta, kad laukiasi“, – sakė D. Ramašauskaitė.

Gydytojai nėštumo metu nerekomenduoja vartoti alkoholio. Profesorė paneigė ir spekuliacijas esą galima išgerti vieną taurę vyno.

„Nerekomenduojame nei vienos taurės. Dėl alkoholio vartojimo gali kilti nėštumo komplikacijos, priešlaikinis gimdymas, vaisiaus apsigimimai. Nuo alkoholio apsvaigusi moteris turi didesnę galimybę patirti traumų. Nugriuvus gali būti placentos atšoka. Yra įvairių situacijų – ne tiesiogiai susijusių su alkoholio poveikiu moters organizmui ir vaiko sveikatai, bet ir jau iš to išeinančių“, – sakė D. Ramašauskaitė.

DELFI primena, kad mergytei, įtariama, bus sutrikusi smegenų raida, mat ji gimė apnuodyta mirtinu alkoholio kiekiu. Net medikai, išgelbėję mažylės gyvybę, tai vadina stebuklu, tačiau ateitį prognozuoja itin skaudžią – mergytei gali pasireikšti tiek psichinis, tiek fizinis invalidumas.

Vaiko teisių apsaugos specialistai sako, kad dirbs su mama, nes ji išreiškė norą auginti mažylę pati. Moteriai tai jau antras kūdikis, pirmagimio ji pati neaugina. Vaikas auga globos namuose.

Nadišauskienė: pasekmės gali būti labai rimtos

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. Rūta Nadišauskienė teigė, kad tokios situacijos yra sudėtingos iš esmės, ir jų pasekmės gali būti labai rimtos.

„Tokios situacijos nėra labai sudėtingos spręsti akušerijoje. Gimus naujagimiui tai jau mūsų kolegoms neonatologams tikrai yra, ką veikti, ypač tais atvejais, kai mama nuolat ir daug vartojo alkoholio arba kitų toksinių medžiagų, tai tiems naujagimiams vystosi abstinencija, jie reaguoja taip kaip žmonės, netekę nuolatinio toksinių medžiagų, prie kurių jie yra pripratę, kiekio. Tai gali būti baisi žala vaiko, o po to suaugusio žmogaus gyvenimui“, – sakė R. Nadišauskienė.

Pasak profesorės, dėl mamos alkoholio vartojimo kūdikis gali patirti labai rimtų pasekmių.

„Tai – nebūtinai ryškios sklaidos anomalijos, kurie taip pat gali būti, ypač, jeigu nėštumo pradžioje vartojama daug alkoholio, bet net ir nesant tokių akivaizdžių fizinių defektų gali būti labai rimtos pasekmės sveikatai – tokios kaip klausos, regos sutrikimai, gali būti lėtesnis vystymasis, problemos mokytis, įsiminti, charakterio, elgesio įvairūs defektai“, – sakė R. Nadišauskienė.

Pasak jos, tokios situacijos nepasitaiko labai dažnai.

„Tai, kas pas mus pasitaiko, tai yra pati problemos viršūnėlė, nes problema yra didesnė, ir tikrai galima manyti, kad tokių šeimų, bendruomenių, kur nėščios moterys geria, ir geria viso nėštumo metu, yra Lietuvoje.

Čia – jau ne medikų kompetencijoje, mes nieko negalime padėti. Tai yra visos visuomenės, bendruomenės, socialinių darbuotojų klausimas. Tikiuosi, kad kada nors turėsime bendruomenės slaugytojas, kurios ne tik dokumentus pildys, bet tikrai bus bendruomenėje, ir galės anksčiau padėti moteriai ir jos vaikams“, – sakė R. Nadišauskienė.

Primename, kad DELFI yra rašęs apie tai, kaip, kur galima kreiptis, jeigu matoma žalingai besielgianti moteris. Apie tai galima skaityti čia.