Seimo Audito komitetas surinko duomenis apie tai, kaip pirmuosius šešis šių metų mėnesius krašto institucijose buvo naudojamos darbo užmokesčio fondo lėšos. Iš jų matyti, kad valdžios įstaigos ir toliau neskursta - didžiulės pinigų sumos išleidžiamos papildomoms išmokoms prie pagrindinio atlyginimo, o kai kur - net ir premijoms ar personalinėms išmokoms.

Ministerijų lygmeniu pirmąjį pusmetį daugiausia priemokų pažėrė Užsienio reikalų ministerija (URM). Iš viso tam išleista daugiau kaip pusė milijono - 530 tūkst. litų. Priemokos skirtos už papildomų užduočių atlikimą ir viršvalandžius, darbą naktį, poilsio bei švenčių dienomis. URM sausio-birželio mėnesiais taip pat išmokėta 9,9 tūkst. litų premijų.

Antroje vietoje pagal išmokėtas priemokas - Ūkio ministerija (ŪM). Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius tam skirta 439 tūkst. litų. Šioje institucijoje išmokėta net 33,2 tūkst. litų premijų ir 20,2 tūkst. litų personalinių priedų.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) priemokoms pirmąjį pusmetį išleido beveik 358 tūkst. litų. Didžioji jų dalis išmokėta už skubių, svarbių ir sudėtingų darbų vykdymą, papildomų užduočių atlikimą ir įprastą krūvį viršijančią veiklą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje (SADM) priemokoms išleista beveik 275 tūkst. litų. Šioje institucijoje taip pat atseikėta pinigų personaliniams priedams - iš viso 15,2 tūkst. litų.

Seimo Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė LŽ pastebėjo, kad tokia tvarka, kaip dabar, kai priemokos tampa atlyginimo dalimi, yra iškreipta, nors tokios išmokos įstatymais ir leidžiamos. "Darbietė" apgailestavo, kad Vyriausybė kažkodėl vis delsia ir niekaip nepateikia žadėtųjų Valstybės tarnybos įstatymo pataisų, kuriomis būtų reguliuojamas darbo užmokestis.

"Kiekvieną ketvirtį esame priversti konstatuoti, kad didžiąją dalį atlyginimo valstybės tarnautojai gauna įvairiausių priemokų pavidalu. Tačiau pagaliau turėtų būti sutvarkytas pagrindinis atlygis, kad darbuotojas žinotų, kokią konkrečiai pinigų sumą jis gaus už savo darbą", - pabrėžė L.Graužinienė.