Apie tai DELFI informavo Lietuvos kariuomenės vado atstovas spaudai kapitonas Donatas Suchockis. Jo teigimu, Kauno infekcinėje ligoninėje kariams bus tikslinama diagnozė.

„Kol kas įtarimų nežinau, mane patikino, kad tai nėra bendra su meningitu, šiuo atveju. Norima tik patikslinti diagnozę“, – aiškino jis.

Paklaustas, gal aišku, kokie simptomai kariams pasireiškė, D. Suchockis tikino, kad kariai karščiuoja – jų kūno temperatūra siekia apie 38 laipsnius, matyti erkės įkandimas.

„Tačiau kariai skiepyti nuo erkinio encefalito“, – tikino jis.

Pasak D. Suchockio, karių srautai į Ruklos medicinos punktą šiuo metu yra įprastiniai, pokyčių čia nefiksuojama.

„Padidintas dėmesys išlieka kariams, kurių kūno temperatūra svyruoja. Jie laikomi stacionare, Ruklos medicinos punkte, stebimi. Nuo vakar ten – 15 karių, kurie skundžiasi aukštesne nei įprasta temperatūra, gerklės skausmais. Temperatūra numalšinta, planuojame ryt sugrąžinti juos į kareivines“, – aiškino kariuomenės atstovas.

Pažymima, kad patikrinimui antradienį į Kauno infekcinę ligoninę išsiųsti 2 kariai - ne tie patys, apie kuriuos pranešta pirmadienį.

Pirmadienį buvo pranešta apie 3 civilinėse gydymo įstaigose hospitalizuojamus karius. Vienas jų gydomas dėl virškinimo sutrikimų, kitas - dėl anginos, trečias - dėl kvėpavimo takų susirgimo.

Pirmadienį taip pat pranešta apie šauktinio Mindaugo Jurkaus mirtį. Įtariama, kad karys mirė nuo meningokokinės infekcijos.

„Tai yra pirminės testo išvados, kurios dar gali pasikeisti atlikus galutinį testą. Jo rezultatai bus po skrodimo praėjus 2-3 dienomis – taip mus informavo medikai iš Kauno klinikų“, – aiškino D. Suchodskis.

Pasak jo, kaip prevencinė priemonė su M. Jurkumi kontaktavusiems asmenims bus skirti antibiotikai.

Savo ruožtu Kauno klinikinės ligoninės atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Stanišauskas išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad kario mirties priežastis greičiausiai paaiškės trečiadienį.

„Kauno klinikinėje ligoninėje pirmadienį pietų iš Ruklos buvo stacionarizuoti iš viso trys kariai. Dviem iš jų diagnozuota pūlinga angina, o trečias karys stacionarizuotas dėl viduriavimo. Antradienio rytą karių temperatūra buvo normali, nors išvakarėse karščiavimas siekė iki 38 laipsnių karčio. Visi kariai stebimi ir gydomi. Antradienį į gydymo įstaiga kreipėsi ir dar du kariai, siekiant profilaktiškai juos patikrinti.

Pabrėžtina, kad su žiniasklaidoje eskaluojamu kario mirties atveju, kitų karių susirgimai greičiausiai nėra susiję (tai preliminariai patvirtina mirusio kario kraujo pasėlyje stebimas mikrobų augimas). Kas dėl mirusio kario mirties priežasties, kai tik ji paaiškės (greičiausiai – trečiadienį) apie tai gydymo įstaiga praneš tik artimiesiems ir atsakingoms tarnyboms, nes skelbti tokio pobūdžio informacijos visuomenei, neturint raštiško artimųjų sutikimo, draudžia Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas. Ligoninė mėgino šį sutikimą gauti, tačiau artimieji uždraudė informaciją viešinti“, – rašome pranešime.