Matytis su mergaite Kauno savivaldybės vaikų globos namai uždraudė po to, kai informacija apie tarptautinį įvaikinimą iškilo į viešumą. Žiniasklaidai apie tarptautinį įvaikinimą papasakojo savanorės kaimynė, kuriai esą mergaitė pasiguodė, kad bus išvežta į Naująją Zelandiją.

Globos namai nusprendė nutraukti sutartį su savanore pasiremdami tuo, kad buvo pažeista sutartis – atskleista konfidenciali informacija.

Sausio pabaigoje moteris vėl kreipėsi į Kauno savivaldybę, prašydama, kad jai būtų leista vėl matytis su mergaite, tačiau gavo neigiamą atsakymą.

„Buvo gautas prašimas, bet jis yra netenkintinas, – DELFI teigė Kauno savivaldybės globos namų direktorė Elena Trimonienė. – Mes buvome sudarę sutartį su piliete, o sutarties sąlygose buvo nurodyta, kad negali atskleisti ir perduoti konfidencialios informacijos tretiesiems asmenims per visą sutarties galiojimo laiką. Net ir pasibaigus sutarties galiojimui.“

Globos namų direktorė teigė, kad minėta pilietė nesilaikė sutartyje nurodytų sąlygų. „Ji atskleidė informaciją ir tai turėjo įtakos mūsų mergaitės privatumui, emocijai. Vaikai yra jautrūs. Mes turime užtikrinti teises bei privatumą, todėl sutartis nėra atnaujinta“, – priežastis įvardijo direktorė.

E. Trimonienė DELFI patvirtino, kad moteriai yra nusiųstas raštiškas atsakymas.

Informacijos, ar dar kas nors teikė prašymą matytis su mergaite, direktorė neturi.

Moteris mergaitę lankė ir ją pasiimdavo papramogauti nuo praėjusių metų vasaros. Kauno vaikų globos namų direktorės pavaduotojas Gintaras Bagdžiūnas praėjusių metų pabaigoje INIT televizijai kalbėjo, kad „mergaitė su savanore susipažino šių metų vasarą, nuo 2018-09-21 dienos buvo pasirašyta Savanoriškos veiklos sutartis“.

Sutartis su savanore buvo nutraukta gruodžio 18 dieną. Po to, kai žiniasklaidoje pasirodė pirmieji straipsniai apie mergaitę.

Devynmetės globos siekiantis jos brolis yra kalbėjęs, kad sutiktų, jei savanorė norėtų įsivaikinti jo seserį, tačiau vaiko teisių tarnyba yra teigusi, kad tokio prašymo moteris nebuvo pateikusi.

Šiuo metu į globos namus grąžintos mergaitės globos siekia jos brolis ir šeima iš Lietuvos. Pastaroji šiuo metu tvarkosi reikalingus formalumus. Ar brolis gali būti sesers globėju, turi nuspręsti ir Didžiosios Britanijos pareigūnai, nes šiuo metu brolis su drauge ir jųdviejų vaiku gyvena Londone.

Kauno savivaldybės vaikų globos namai yra apskundę teismo sprendimą – neleisti porai iš Naujosios Zelandijos įsivaikinti devynmetės kaunietės.