Į Jungtinių Tautų renginį moterų įgalinimo tema taip pat atvyks organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas, Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini, Estijos ir Kroatijos prezidentės, kitos politikės ir visuomenininkės.

„Pagrindinis dėmesys bus skirtas klausimams, kaip kovoti su smurtu ir diskriminacija, taip pat, kaip siekti kuo didesnio moterų įtraukimo į politinių ir ekonominių sprendimų priėmimą, taip pat švietimo prieinamumo gerinimą“, – BNS sakė prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas.

Niujorke D. Grybauskaitė taip pat perleis vadovavimą Moterų pasaulio lyderių tarybai. Naująja šios organizacijos vadove taps Kroatijos prezidentė Kolinda Grabar-Kitarovič.

Lietuvos prezidentė šiai tarybai vadovavo penkerius metus.

„Tai buvo unikali proga, kai tokiu lygiu buvo girdimas Lietuvos balsas ir pasiekta svarbių rezultatų“, – kalbėjo N. Aleksiejūnas.

D. Grybauskaitė taip pat apsilankys Pensilvanijos gvardijos štabe – su šia gvardija jau kelis dešimtmečius bendradarbiauja Lietuvos kariuomenė.

„Žiūrime ir į tolesnį bendradarbiavimą, nes laukiame Pensilvanijos gvardijos karių bendrose pratybose Lietuvoje, jie domisi galimybėmis dalyvauti Kaune steigiamame regioniniame kibernetinio saugumo centre“, – tvirtino prezidentės patarėjas.

Pasak jo, Žydų mokslinių tyrimų institute šalies vadovė kalbėsis apie galimybes Lietuvai laikinai parsivežti kai kuriuos eksponatus kitiems metams, kai Lietuvoje bus minimos Vilniaus Gaono 300-osios gimimo metinės.

„YIVO turi sukaupę eksponatų kolekciją, svarbią ir Lietuvai, ir visam mūsų regionui“, – sakė diplomatas.

Prieš išvykdama į JAV D. Grybauskaitė dalyvaus Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos renginiuose Seime ir Nepriklausomybės aikštėje.