Nors R. Juozaitis nuo 2008 m. pabaigos gerokai nutolo nuo vadovavimo šalies energetikai, jis sėkmingai plėtojo nuosavus energetikos verslus. Per pastaruosius ketverius metus R. Juozaičio įmonėms skirta daugiau kaip 13 mln. Lt ES paramos. Buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys teigia, kad prie dalies šių lėšų skyrimo prisidėjo ir R. Juozaičio kolega – į naująją Visagino atominės elektrinės (VAE) bendrovės valdybą siūlomas energetikos viceministras Algimantas Zaremba.

ES parama – su A. Zarembos palaiminimu

Informacinio portalo esparama.lt duomenimis, Juozaičių šeimos valdoma bendrovė „ENG“ iš viso gavo 7,57 mln. Lt ES paramos.

Projektui „Atliekinės šilumos panaudojimas Vievio miesto šildymui apjungiant Elektrėnų ir Vievio centralizuoto šilumos tiekimo tinklus“ „ENG“ gavo daugiau kaip 5,84 mln. Lt. Šis projektas įgyvendintas 2010-2011 m.

Dar beveik 1,73 mln. Lt „ENG“ iš Ūkio ministerijos administruojamų lėšų gavo projektui „Didelio efektyvumo termofikacinės elektrinės statyba Pasvalio mieste“.

Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, pagrindiniai „ENG“ akcininkai – Juozaičių šeima. energetiko žmona Neringa Juozaitienė ir dukra I. Juozaitytė valdo po 500 akcijų. Akcijas jos įgijo 2008 m. lapkričio 6 d. Dar 1500 „ENG“ akcijų priklauso bendrovei „Sticija“. Šias akcijas jį įgijo praėjusių metų sausio 17 d. O didžiausias „ENG“ akcininkas – pats R. Juozaitis. Registrų centro duomenimis, kandidatas į VAE valdybą nuo 2009 m. vasario 3 d. valdo 6500 bendrovės akcijų.

ES parama „ENG“ išmokėta tuomet, kai Ūkio ministerijai vadovavo konservatorius D. Kreivys. Jis DELFI teigė, esą parama skirta pagal ministerijos Elektros ir šilumos skyriaus, kuriam iki konservatorių atėjimo į valdžią vadovavo A. Zaremba, parengtas taisykles.

Negana to, ant vieno iš sprendimų, nulėmusių ES milijonų kelionę į R. Juozaičio šeimos verslą, mirga ir A. Zarembos parašas.

2009 m. kovo 30 d. Ūkio ministerijoje vyko Energetikos projektų atrankos komiteto posėdis. Šiame posėdyje, be kitų projektų, pasiūlyta skirti 1,76 mln. Lt ES paramos „ENG“ paraiškai. Visi 10 komiteto narių už paramos skyrimą pasisakė vienbalsiai. Tarp jų – ir A. Zaremba.

Dar vienas Juozaičių verslo imperijos projektas su gausiomis ES lėšomis – tik starto stadijoje. Su R. Juozaičiu siejamai bendrovei „Ekopartneris“ skirta iki 6 mln. Lt projektui „Biokurą naudojančių energijos gamybos įrenginių statyba Jonavoje“. Šis projektas bus pradėtas įgyvendinti jau po poros savaičių: esparama.lt duomenimis, projektas pradedamas įgyvendinti šių metų vasario 1 d. Jam finansavimą savo parašu skyrė buvęs ūkio ministras Rimantas Žylius.

„Ekopartneris“, Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, šiuo metu turi tris akcininkus. Po šimtą akcijų valdo bendrovės direktorius Romualdas Rutka, Arūnas Juozaitis bei jau minėta bendrovė „ENG“. Beje, iki praėjusių metų liepos 13 d. „ENG“ buvo vienintelė „Ekopartnerio“ akcininkė.

Atžalas suvienijo verslas

Beje, R. Juozatį ir A. Zarembą sieja ne tik bendras darbas prie šalies energetinių projektų. Abiejų politikų atžalas sieja verslas.

2007 m. įsisiūbavus skandalui dėl R. Juozaičio šeimos supirkinėtos žemės Ignalinoje išaiškėjo ir jo bei A. Zarembos šeimų sąsajos. Tuomet skelbta, kad R. Juozaičio dukra I. Juozaitytė kartu su A. Zarembos sūnumi Mindagu Zaremba darbuojasi bendrovių „Kernel Capital“ bei „Palanga City“ valdybose.

D.Kreivys: A.Zaremba neturėjo spręsti dėl paramos Juozaičių verslui

Dainius Kreivys
Buvęs ūkio ministras D. Kreivys DELFI teigė, jog A. Zaremba 2009 m. galėjo supainioti viešuosius ir privačius interesus. Esą dabartinis energetikos viceministras turėjo nusišalinti nuo sprendimo dėl ES paramos skyrimo įmonei, kurioje akcijų turėjo I. Juozaitytė, su jo sūnumi dirbusi „Kernel Capital“ ir „Palanga City“ valdybose.

„Manau, kad tai galėtų būti interesų konfliktas. Bet čia jau galėtų atsakyti atitinkamos institucijos“, - kalbėjo buvęs ministras.

D. Kreivys teigė abejojantis, ar ES parama Juozaičių verslui skirta pagrįstai – esą abejonių kelia ir tai, kad prie paramos skirstymo sąlygų prisidėjo ir Ūkio ministerijos Energetikos departamentas, kuriam vadovavo A. Zaremba. Tačiau eksministras teigė negalėjęs nepasirašyti po ES lėšų skyrimu „ENG“ projektams.

„Jie (Energetikos departamentas – DELFI) buvo tiesiogiai kuruojantys šią sritį, jie pateikė visus išeitinius duomenis ES paramos departamentui, kuris tvirtino sąlygas ir sudėjo jas į aprašą. (...) Man tapus ministru, jau parama buvo paskirta. Mano parašas buvo tiktai techninis. Aš turėjau pasirašyti ant paramos skyrimo, nes iki to jau visos procedūros buvo atliktos“, - aiškino konservatorius.

Sykiu politikas pažymėjo, kad ES paramos priemonė, pagal kurią finansavimą gavo Juozaičių verslas, buvo vienintelė, kurią ankstesnė socdemų Vyriausybė Ūkio ministerijoje paskirstė iki galo – kone iki paskutinio lito. „Vienintelė iš visų priemonių. Niekur daugiau nebuvo paskirstytos lėšos, tiktai šitoje srityje“, - stebėjosi pašnekovas.

6 mln. Lt ES paramos skyrimo „Ekopartneriui“ D. Kreivys nesiėmė vertinti.

Eksministro nuomone, R. Juozaičio praietis bei interesai energetikoje kelia abejonių, ar jis gali nepainiodamas valstybės interesų su nuosavais dirbti VAE valdyboje.

„Iš vienos pusės, be abejo, energetikai supranta šitą sektorių. (...) Manau, kad naujoji valdžia turėtų vengti asmenų, kurie turi interesų šioje srityje ir yra galimų interesų konfliktų zonoje“, - sakė D. Kreivys.

R.Juozaitis: nuo pirmadienio akcijų nebeturiu

Rymantas Juozaitis
Tuo tarpu R. Juozaitis DELFI nurodė nuo pirmadienio neturintis jokių oficialių sąsajų su „ENG“ ir „Ekopartneriu“.

„Šitas dalykas (ES paramos skyrimas – DELFI) buvo seniau. Ir aš įmonių jau nebeturiu, aš jas pardavęs. Šiuo momentu aš nevaldau jokių įmonių, kurios dirba energetinėje sistemoje. Pirmadienį įvykęs pardavimas. Praktiškai pinigai gauti, atsiskaityta, ir aš jau nebe akcininkas“, - teigė kandidatas į VAE valdybą.

Kam ir už kiek perleido savo verslus, pašnekovas nepanoro atskleisti. „Čia jau yra komercinė paslaptis, kadangi pirkėjai nenori būti įvardinti. Mes esame pasirašę tarpusavio susitarimą“, - aiškino R. Juozaitis.

Pažinties su A. Zaremba jis neneigė, tačiau ir nesureikšmino.

„Jis energetikoje dirba, kaip galiu nepažinoti? Visi, kas energetikoje dirba – puikiai juos pažįstu“, - tęsė R. Juozaitis.

Jis teigė nematantis jokių problemų savo ir A. Zarembos atžalų verslo ryšiuose. Kad A. Zaremba pritarė ES paramos skyrimui „ENG“, pašnekovas teigė nežinantis.

„Prie ko čia dabar tas? Negaliu aš šito pakomentuoti, kadangi aš šito nežinau – kas ten dalyvavo, kaip, kur dalyvavo. Paprasčiausiai buvo konkursas, konkursas laimėtas. Ir daugiau aš nieko negaliu pakomentuoti – tai buvo seniai“, - kalbėjo R. Juozaitis.

Dešiniųjų kritiką savo atžvilgiu buvęs „Leo LT“ vadovas kategoriškai atmeta.

„Mano pozicija labai paprasta. Pasaulio energetikų taryba, kuri jungia šimtą šalių ir kuriai aš atstovauju, visuomet rekomenduoja visoms vyriausybėms savo specialistus. Taip buvo prie dešiniųjų Vyriausybės rekomendacija pasinaudoti Pasaulio energetikų tarybos patyrimu sprendžiant energetinius klausimus. Taip pat ir šita Vyriausybė gavo raštą, kuriame išreiškiamas noras, kad specialistai, kurie išmano ir atstovauja pasaulinę organizaciją, padėtų spręsti aktualias problemas. Čia jau akcininkų reikalas – ar jie priima specialistus, ar nepriima. O kad ten prirašo nesąmonių, tai neatitinka realybės“, - sakė R. Juozaitis.

Skandalai – dėl sklypų ir akcijų

Gedimino Kirkilo Vyriausybės laikais R. Juozaitis įsivėlė į daug triukšmo sukėlusius skandalus. Energetiko šeima supirkinėjo žemę Ignalinos atominės elektrinės apylinkėse. Tuomet mesti kaltinimai, kad vėliau, naujos atominės elektrinės statybų eigoje, ši žemė Juozaičių gali būti pelningai perparduota. Pats R. Juozaitis tikino, kad 14 hektarų sklypas pirktas negalvojant apie jokį perpardavimą – esą šeima tiesiog dairėsi vietos sodybai prie ežero.

„Lietuvos energijai“ vadovavęs R. Juozaitis įsipainiojo ir į savo vadovaujamos bendrovės akcijų supirkinėjimo istoriją: pradėtas tyrimas dėl jo galimo piktnaudžiavimo, pasinaudojant kitiems investuotojams nežinoma informacija apie „Leo LT“ formavimo eigą. Juozaičių verslo imperijai priklausiusią bendrovę „RNI property“, iš kurios R. Juozaitis įsigijo „Lietuvos energijos“ akcijas, Vertybinių popierių komisija 2007 m. nubaudė 8 tūkst. Lt bauda. Tačiau pats R. Juozaitis iš balos išlipo sausas.

Energetikos ministro patarėja Daiva Rimašauskaitė DELFI informavo, kad R. Juozaitį į VAE valdybą siūlo Ūkio ministerija.

B.Vėsaitė: kandidatai į VAE valdybą tebėra vertinami

Birutė Vėsaitė
Ūkio ministrė Birutė Vesaitė DELFI teigė, jog VAE valdybos formavimo funkcijos Ūkio ministerijai teko dar ankstesnio energetikos ministro Arvydo Sekmoko sprendimu.

„A. Sekmokas, prieš pasitraukdamas, spalio mėnesį VAE perskyrė pagal Trečiojo energetikos paketo reikalavimus. Tarkim, Energetikos ministerijai paliko „Litgrid“. O aš „paveldėjau“ VAE. Tai yra „Lietuvos elektrinę“, „Lesto“, - aiškino ministrė.

Pasak jos, VAE valdybos formavimas dar nėra baigtas.

„Be abejo, reikės daryti sprendimus dėl naujos valdybos ir kitų dalykų. Kol kas jie dar nepadaryti, bet mes galvojame. Akcininko priedermė yra šituos darbus padaryti. Naujos valdybos dar nėra. Kas kritikuoja – kritikuoja be reikalo, nes dėl kandidatūrų mes irgi dar neapsisprendę. Kiekvienas ministras duoda savo. Gal duos dar ir Finansų ministerija. Iš mūsų ministerijos yra deleguojamas viceministras Marius Busilas, yra keli nepriklausomi nariai iš kitų verslų – tai Virginija Sirevičienė“, - tęsė ministrė.

Apie A. Zarembos ir R. Juozaičio tarpusavio ryšius pašnekovė teigė nebuvusi informuota.

„Tikrai mes svarstysime valdybos narių kandidatūras“, - pridūrė B. Vėsaitė.

Pasak jos, sprendimas dėl VAE valdybos sudėties turėtų būti priimtas kitą savaitę.