J. Bernatonis LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ praėjusią savaitę pareiškė, kad priėmus ministerijos parengtas įstatymo pataisas dėl skirtingų lyčių asmenų partnerystės, porų, kurių santykiai būtų nesureguliuoti, liktų vos 1-2 procentai. Jis taip pat teigė, kad „ir vieno žmogaus teisės mums yra labai svarbu“, tačiau yra kiti būdai, kuriais galima išspręsti teisines problemas.

„Human Rights Watch“ LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) teisių gynimo direktorius Borisas Dittrichas ragina J. Bernatonį imti pavyzdį iš Graikijos, kuri reaguodama Europos Žmogaus Teisių Teismo nutarimą pareiškė įteisinsianti homoseksualų partnerystę.

„Labai liūdina, kad teisingumo ministras J. Bernatonis prieštarauja tos pačios lyties asmenų partnerystės įtraukimui į parengtą įstatymą“, - „Human Rights Watch“ pranešime teigia B. Dittrichas.

„Teisingumo ministras J. Bernatonis turėtų suprasti iš nutarimo dėl Graikijos, kad jo pozicija yra diskriminuojanti ir pažeidžia Lietuvos tarptautinius žmogaus teisių įsipareigojimus“, - sako jis.

Anot jo, „Lietuvos valdžia turi suprasti, jog ji turi tvirtus įsipareigojimus ginti LGBT asmenis ir jų vaikus“.

J. Bernatonis BNS tvirtino dar negavęs minėtos organizacijos pozicijos, tačiau vadino tai „politiniu triukšmu“ ir „atskirų politikų balsų medžiojimu“.

„Partnerystės įstatymo yra trys projektai - kokį Seimas priims, toks ir galios. O pasisakymai aštrūs, manau, turės neigiamą įtaką svarstymui Seime, nes su visu šiuo politiniu triukšmu mažėja galimybė priimti Seimo narės Kuodytės ir kitų projektą, bet didėja galimybė prisirinkti rinkėjų balsų - galbūt to ir siekiama“, - BNS sakė jis.

Ministras neabejojo, kad tarptautinės organizacijos „Human Rights Watch“ pasisakymus įkvėpė būtent minėti Lietuvos politikai, registravę Seime vienos lyties asmenų partnerystės projektą.

„Suprantu, bet jie (žmogaus teisių gynėjai) yra, matyt, angažuojami tai daryti. Mano supratimu, laisvoje Lietuvoje kiekvienas teisininkas gali išreikšti savo nuomonę, koks turėtų būti įstatymas. O jis bus toks, kokį priims tautos atstovai“, - teigė ministras.

Seime įstatymo projektą, kuris leistų tiek skirtingos, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę, kovo pabaigoje įregistravo devyni Seimo nariai socialdemokratai ir liberalai. Teisingumo ministerija Vyriausybėje yra pateikusi kitą projektą, kuriuo partnerystę siūlo leisti tik tarp vyro ir moters.