Kaip skelbiama gayline.lt, visuose penkeriuose rinkimuose P. Gražulis, „vienas Seimo juokdarių“, neapleisdavo aukštų pozicijų. Todėl šį kartą organizatoriai „meta šiaudą“ kitiems kandidatams, o titulų pavadinimus laikinai pakeičia į „Lesbiečių gražulę“ ir „Gėjų gražulį“. Čia pat jie primena, kad „gražulis, gražulė“ yra bendrinės lietuvių kalbos žodžiai.

Rinkimų rezultatus žadama paskelbti kovo 1-ąją − dieną, kai įsigalios Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas. Nugalėtojams tradiciškai žadama įteikti ne tik diplomus, bet ir po kilimėlį kojoms valyti su užrašu „Žmogaus teisės“.

„Gražule“ gali tapti ir ekspremjerė, ir Seimo narys

Į „gražulės“ titulą pretenduoja šešios moterys ir vienas vyras. Praėjusių metų žmogaus teisių šauklė, vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė nominuota „Už abejingumą (prievartaujamoms) mergaitėms“. Anot jos, vien homoseksualų rodymas TV ekrane daro žalą vaikams ir skatina nepilnamečius berniukus, užuot prievartavus mergaites, prievartauti berniukus.

Save su nacionaline vertybe palyginusi Seimo narė Dalia Teišerskytė nominuota „Už veidmainystę“. Ji esą nuolat pabrėžia savo toleranciją ir supratingumą, bet „nė nemirktelėdama balsuoja už įstatymus, kuriais siekiama kaip galima daugiau suvaržyti homoseksualių žmonių teises“. Parlamentarė buvo viena iš politikų, siūliusių grąžinti frazę apie homoseksualius santykius į nepilnamečių apsaugos įstatymą.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė nominuota „Už diskriminacijos paskelbimą tautine vertybe“. Susitikime su Lietuvoje reziduojančiais užsienio šalių ambasadoriais ji teigė, kad nepilnamečių apsaugos įstatymas nėra homofobiškas, nes esą homoseksualams nėra reikalo demonstruotis, o jų paradai nesuderinami su konservatorių propaguojamomis šeimos vertybėmis „Dažnai būna nepopuliaru eiti prieš Europos Sąjungoje ypač stiprią kultūrinio ir vertybinio libertarizmo srovę. Tačiau esu įsitikinusi, kad atsispirdami kartais pernelyg primygtinai peršamai pozicijai atsisakyti principų ir vertybių, kuriais vadovaudamiesi gyveno daugelis visuomenės kartų, mes laimėsime daug daugiau“, – sakė parlamento vadovė.

Buvusi socialinės apsaugos ir darbo viceministrė, dabar ministro patarėja, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos narė, vieno iš jos steigėjų žmona Jolanta Ramonienė nominuota „Už šeimyninės rangos projektus“. Asociacijai įplieskus ginčus dėl projekto „Gender Loops“, pareigūnė ėmė jį tirti, savo pareiškimais esą prisidėdama prie „isterijos kurstymo“. Ilgainiui skandalas išsikvėpė, o Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino J. Ramonienę supainiojus interesus.

Apdovanojimą „Už išsigimusią politiką ir išsigimusį populizmą“ pretenduoja gauti ekspremjerė Kazimira Prunskienė. Per prezidento rinkimus komentuodama „Gender Loops“, ji pareiškė, jog pasaka apie du princus yra „moralinė, psichologinė ar net seksualinė diversija, kadangi išauklėti vaiką su nuomone, kad gali būti vienos lyties šeimos, reiškia pasmerkti mūsų visuomenę išsigimti ir išnykti“.

Europos Parlamento narė, konservatorė-krikdemė Radvilė Morkūnaitė nominuota „Už vištakumą“. Pasak jos, gėjų negalima diskriminuoti tik kol jie nesiafišuoja, mat tradicinės pakraipos žmonės savo intymių santykių esą neviešina. R. Morkūnaitė netiki, kad homoseksualai Lietuvoje diskriminuojami, nes ji pažįsta gėjų, kurie apsimeta heteroseksualais ir jokios diskriminacijos nepatiria.

Į „gražulės“ titulą pretenduoja ir „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas – „Už sėkmingą politinę reinkarnaciją“. Jis esą Seime pakeitė 2008 m. „Lesbiečių braškytės“ titulą laimėjusią Ramunę Visockytę. Šis parlamentaras atkakliai teikė pasiūlymus nepilnamečių apsaugos įstatymo pataisoms, siekdamas, kad jose atsidurtų įpareigojimas riboti informaciją apie homoseksualius santykius.

Tarp kandidatų atsidūrė net dvasininkas

Kitas Seimo narys Mantas Varaška, siūlęs riboti informacijos apie bet kokius lytinius santykius sklaidą, nominuotas „gražulio“ titului „Už biseksualumo ir poligamijos baimę“. Labiausiai jis esą bijo būtent tokių santykių.

„Tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, vienas iš Baudžiamojo kodekso pataisų, numatančių baudžiamąją atsakomybę už homoseksualius santykius, teikėjų nominuotas „Už krikščioniškųjų vertybių puoselėjimą“. Anot parlamentaro, pasaka apie princą ir princą žemina nepilnamečius. „Manau, kad vaikščiojimas arba bandymas anksčiau vaikščioti į darželius ir skatinti tuos homoseksualius santykius, sakyti, kaip gera gyventi princui su princu, yra dorovinis ir dvasinis mūsų nepilnamečio asmens smukdymas ir visoks žeminimas“, − Seimo posėdyje sakė jis.

Seimo narys konservatorius-krikdemas Mantas Adomėnas apdovanojimą pretenduoja gauti „Už viską“. Jis inicijavo rezoliuciją, kuria Vyriausybei pasiūlyta kreiptis į Europarlamentą dėl nepilnamečių apsaugos įstatymo, sukritikavo Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą leisti gegužę surengti homoseksualų eitynes.

Tos pačios partijos narys Egidijus Vareikis, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos posėdyje pareiškęs, kad homoseksualai Lietuvoje nepatiria diskriminacijos, o homoseksualumas prieštarauja gamtai, pelnė nominaciją „Už laimėjimus „bio“chemijoje“.

Dar vienas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Gintaras Songaila į titulą pretenduoja „Už diskriminacijos ideologijos propagavimą“. Jis siūlė grąžinti į nepilnamečių apsaugos įstatymą nuostatą dėl informacijos apie homoseksualius, biseksualius ir poligaminius santykius ribojimo. „Taip, jie bus diskriminuojami, jų laisvos saviraiškos čia teisės bus apribotos, bet tai yra pozityvi diskriminacija, − Seimo posėdyje teigė G. Songaila. − Valstybės tikrasis interesas – ne skatinti homoseksualumo plitimą, o jeigu kalbame apie jau suaugusius asmenis, kuriems nuo mažens susiformavo lytinės tapatybės sutrikimas, tai valstybė turi pasirūpinti psichologine ir medicinine pagalba tokiems asmenims, kuri, be abejo, pasaulyje yra praktikuojama, o dar labiau susirūpinti psichoterapine pagalba šeimoms, kuriose vaikams galimai formuojasi tokios problemos.“

Tarp nominantų atsidūrė ir monsinjoras Alfonsas Svarinskas – „Už inkvizicijos propagandą“. Šiemet Sausio 13-ajai skirtame Seimo posėdyje jis aiškino, kad gėjai „grasina ardyti mūsų šeimas“. Jis taip pat kritikavo sprendimą Lietuvoje įsteigti Europos Sąjungos Lygių galimybių institutą: „Užuot kėlę tautos dorą, įsteigė Lietuvoj lygių lyčių galimybę. Turi sąmatą 6 mln. Lt, dirbs 30 žmonių, per televizorių parodė ir (Mariją Aušrinę) Pavilionienę, ir (Aušrinę) Burneikienę. Taigi suprantama, kad per šitą organizaciją veiks gėjai, kurie žudys Lietuvą. Gėjai eina su manifestu „mes ardysim jūsų šeimas ir išnaudosim jūsų vaikus“, mes trukdysim kelią“.

Kauno vicemeras, jaunalietuvis Stanislovas Buškevičius į titulą pretenduoja „Už sąmokslo atskleidimą“. Pernai birželį jis sureagavo į kaunietės pasipiktinimą dėl dviejų ant pastato sienos nupieštų besibučiuojančių personažų, kurie jiems pasirodė panašūs į gėjus. Tokius piešinius ant sienų esą palieka ne vandalai, o slaptų tikslų turintys žmonės, siekiantys propaguoti homoseksualumą ir pedofiliją.

Buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys, iš kurio lūpų išsprūdo vienišų tėvų palyginimas su „bambaliais“, nominuotas „Už cenzūrą“. Jis kritikavo projektą „Gender Loops“ ir psichologus, kurie teigė, kad pasakos apie du princus vaikams žalos nedaro: „Jeigu tam psichologui tai nėra aišku, aš abejoju tokio psichologo kvalifikacija“, − teigė jis.