Žmogaus teisių gynėjas atkreipė dėmesį, kad dvišalėje Lietuvos ir Baltarusijos sutartyje numatyta, jog teisinė pagalba neteikiama, jei tai prieštarauja pagrindiniams valstybės įstatymų principams.

"Ši nuostata turi būti vertinama iš mūsų taško, o ne baltarusių. Jeigu, mūsų požiūriu, informacijos suteikimas ar kitos pagalbos suteikimas prieštaraus mūsų Konstitucijoje įtvirtintiems principams ir vertybėms - o viena pagrindinių yra žmogaus teisių apsauga - tai negalima teikti informacijos ar kitos pagalbos", - BNS sakė H.Mickevičius.

Lietuvos Generalinė prokuratūra praeitą savaitę gavo Baltarusijos prašymą dėl teisinės pagalbos tiriant galimą valstybinės sienos pažeidimą, kai liepos 4 dieną švedų pilotuojamas lengvasis lėktuvas kirto Lietuvos - Baltarusijos sieną.

Įskridę į Baltarusiją švedų viešųjų ryšių kompanijoje dirbantys aktyvistai išmėtė tūkstantį meškiukų su mažais parašiutais ir šūkiais už žodžio laisvę ir žmogaus teises.

Generalinė prokuratūra BNS atsisakė komentuoti, kaip ketinama reaguoti į baltarusių prašymą, motyvuodama tuo, kad "teisinės pagalbos prašymai skirti valstybių atitinkamų tarnybų tarpusavio susižinojimui ir pagalbai".

H.Mickevičius teigė, kad nedemokratinėse ir teisinės valstybės principus ignoruojančiose šalyse formalias teisėtumo ribas peržengiančios akcijos gali būti pateisinamos.

"Demokratinėje teisinėje valstybėje reikia veikti įstatymų, politinės sistemos rėmuose ir tik išskirtiniais atvejais galimos pilietinės nepaklusnumo akcijos, jei nesilaikoma demokratijos ir teisinės valstybės standartų", - kalbėjo Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovas.

"Visiškai kita kalba, jei kalbame apie valstybes, kurios aiškiai yra nedemokratiškos, ne teisinės, pažeidinėja žmogaus teises. Tokiu atveju žmogaus teisių organizacijų veikimo ribos žymiai platesnės, nes kažką pasiekti teisėtai vertinant iš režimo taško praktiškai neįmanoma. Režimas paneigia galimybę veikti pilietiniam sektoriui, reikšti savo nuomonę, kažką kritikuoti. Todėl akcijos, kurios peržengia teisėtumo ribas, yra pateisinamos, nes siekiamas tikslas yra aukštesnis ir pateisina priemones. Šiuo atveju kalbant apie ribas, reikia kalbėti nebe apie teisę, o moralę", - sakė H.Mickevičius.

Paklaustas konkrečiai apie "pliušinių meškiukų" akciją, H.Mickevičius atsakė: "Aš linkstu ją pateisinti".

Iš pradžių Baltarusija neigė švedų pranešimus apie skrydį į šalį, bet vėliau autoritariškai šalį valdantis prezidentas Aleksandras Lukašenka atleido karinių oro pajėgų ir sienos apsaugos vadus, išvarė Švedijos diplomatus ir pareikalavo, kad Lietuva ištirtų incidentą.

Šią savaitę ikiteisminį tyrimą pradėjo Valstybės sienos apsaugos tarnyba, tyrimą kontroliuoja Generalinė prokuratūra.