Laikinoji teismo pirmininkė Edita Zarembienė sako, kad teismui laikinai persikėlus į kitas patalpas darbas organizuojamas sunkiomis sąlygomis, darbuotojai nerimauja dėl savo sveikatos ir kamuojami nežinios dėl ateities.

Kaip Eltai sakė trečiadienį į Seimo Teisės ir teisėtvarkos posėdį atvykusi Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininkės pareigas laikinai einanti E. Zarembienė, šiuo metu teisėjai, nagrinėjantys administracines ir baudžiamąsias bylas, dirba Ukmergės rajono policijos komisariato patalpose, o raštinė ir teisėjai, nagrinėjantys civilines bylas persikėlė dirbti į Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centrą.

"Dabar tiesiog tokiomis sąlygomis organizuojame savo darbą. Patalpų ten tikrai nepakanka. Kadangi viskas - ir tvarka, ir salės - seniau buvo nusistovėję, tai, be abejo, tokiomis sąlygomis kaip dabar dirbama, yra gana sudėtinga", - sakė E. Zarembienė.

Teisėja pasakojo, kad, nepaisant sudėtingų sąlygų, teismo, kuriame krūviai dideli, posėdžiai tebevyksta ir toliau: policijos komisariate nedidelė salė pertvarkyta į teismo posėdžio salę, civilines bylas teisėjai nagrinėja kabinetuose.

Pasak E. Zarembienės, Ukmergės rajono apylinkės teisme atlikti oro taršos, grunto, nuoplovų nuo baldų, kompiuterinės technikos tyrimai. Nustatyta, kad tarša salėse yra ypač didelė, tačiau padariniai dar nėra likviduojami, nes tokiems darbams reikia skelbti viešojo pirkimo konkursą.

"Artimiausiu metu bus sprendžiama, ką daryti su šituo pastatu, kaip jį demerkurizuoti, galų gale iškraustyti, nes ir bylos buvo patikrintos - jos irgi yra užterštos, paveiktos gyvsidabrio garais", - kalbėjo teisėja.

Laikinoji Ukmergės rajono apylinkės teismo pirmininkė neatmetė, kad trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas svarstys teisme ekstremalios situacijos paskelbimą.

"Dabar jau aišku, kad pastatas yra užterštas, stipriai užterštas, kad jame faktiškai dirbti negalime ir be didelių valymų ir demerkurizacijos darbų mes į jį sugrįžti negalėsime. Vadinasi, reikia spręsti šio pastato likimą. Kitas dalykas - mūsų likimas. Mes irgi tenai negalime ilgai dirbti taip, kaip dabar, ypač verslo centre. Tikrai yra sudėtingos sąlygos ir, be to, jie turi savo darbus, planus ir tik laikinai suteikė patalpas, kad neišeitume į gatvę. Kažkaip mums vis tiek reikės išspręsti savo tolesnio gyvenimo klausimą - kur mums reikės dirbti, būti, kur mums reikės kažkurį laiką apsistoti", - dėstė teisėja.

Ji priminė, kad jau seniai svarstyta statyti naują teismo pastatą, nes dabartinis Ukmergės apylinkės teismo pastatas per mažas, plėstis nebėra kur. Naujajam teismo pastatui skirtas sklypas. Tai esą ir būtų vienas iš sprendimo būdų, tačiau taip greitai naujas pastatas nebus pastatomas.

E. Zarembienė atkreipė dėmesį ir į teismo darbuotojų sveikatą - atlikti tyrimai dėl gyvsidabrio kiekio kraujyje parodė, kad visų jų organizme rasta pavojingos medžiagos.

Ukmergės rajono apylinkės teisme dirba 26 asmenys. Pernai teismas išnagrinėjo per 300 baudžiamųjų bylų, per 2000 civilinių bylų.

Du kilogramai gyvsidabrio teisme buvo rasti 2012-ųjų gruodį, darbininkams gręžiant sieną teismo patalpose. Nacionalinei visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijai atlikus oro taršos tyrimą nustatyta, kad kai kuriose patalpose gyvsidabrio garų ore koncentracija normą tuomet viršijo beveik 6 kartus.

Po pirmojo tyrimo sveikatos priežiūros specialistai teismui rekomendavo patalpų, kuriose tarša viršija normą, nenaudoti, nuolat vėdinti, sudaryti darbuotojų, kurie galėjo būti ilgą laiką veikiami gyvsidabrio garų, sąrašą ir siųsti juos pasitikrinti sveikatą.

Gruodžio 13 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo stipriai veikiančiomis ar nuodingosiomis medžiagomis.

Atsižvelgus į Vilniaus visuomenės sveikatos centro rekomendacijas nuspręsta teismą perkelti į kitas patalpas. Nacionalinei teismų administracijai skyrus finansavimą darbuotojų sveikatos patikrinimas atliktas gruodžio 17-ąją.

Laboratoriniai tyrimai patvirtino Ukmergės teismo darbuotojų nuogąstavimus - visų jų organizme rasta gyvsidabrio.

Teisėjų asociacija jau kreipėsi į Vyriausybę prašydama panaudoti valstybės rezervo lėšas nuodugniai patikrinti Ukmergės teismo darbuotojų sveikatą ir užtikrinti šiam teismui tinkamas darbo sąlygas. Ukmergės rajono savivaldybė buvo paraginta kuo skubiau dėl šio įvykio skelbti ekstremalią situaciją.

Dar 1800 metais pastatytas dabartinis Ukmergės teismo pastatas yra daugiau negu 690 kvadratinių metrų ploto. Statinys buvo rekonstruotas 1997-2001 metais.

Tai jau ne pirmas kartas, kai Ukmergės teismo pastate randama gyvsidabrio. Beveik prieš dešimtmetį - 2003 metų sausį - čia taip pat buvo aptikta daugiau nei pusė kilogramo šio metalo.

Gyvsidabris - bene nuodingiausias sunkusis metalas, kuris gali smarkiai paveikti kepenis, nervų sistemą ir sukelti smegenų sutrikimų. Žmogui yra kenksmingas ne pats metalas, o jo garai.

Apie 80 proc. įkvėptų gyvsidabrio garų patenka į kraujotaką ir nusėda organizme. Jo likučiai labai lėtai pašalinami su šlapimu, seilėmis ir prakaitu.