Europos Komisijos (EK) Lietuvoje vadovo pavaduotoja Agnė Kazlauskaitė LNK priminė, kad EK pasiūlė nebesukioti laikrodžių dar 2018-aisiais.

„Tai buvo padaryta atsižvelgus į visos ES piliečių apklausą. Joje dalyvavo rekordinis respondentų skaičius ir beveik 5 mln. jos dalyvių pasakė, kad taip, jie pritartų tai minčiai, kad nustotume sukioti laiką“, – sakė A. Kazlauskaitė.

Tam, kad sprendimas būtų įgyvendinamas, jam pritarti turėtų Europos Parlamentas ir ES taryba.

„Kitaip tariant – ES šalių vyriausybės. Europos Parlamentas savo sutikimą, pritarimą pateikė dar 2019 metų kovo mėnesį. Tuo tarpu ES šalių vyriausybės bendros pozicijos šiuo klausimu dar nėra suradusios, todėl tas laiko sukiojimas toliau ir vyksta“, – EK paaiškino atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotoja.

Farmacininkė Miglė Kazakevičienė sakė, kad žmonės gali iš anksto pradėti ruoštis laiko pasikeitimams.

„Pirmiausia būtų galima, pavyzdžiui, eiti šiek tiek anksčiau miegoti – kasdien po 10-15 minučių anksčiau“, – komentavo „Eurovaistinės“ specialistė.

Be to, pasak jos, žmonėms rekomenduojama apskritai ugdytis miegojimo rutiną ir prieš gulantis nežiūrėti televizoriaus ar į kitus ekranus.

„Nurimti, negerti tonizuojančių gėrimų, nevalgyti kažkokių tonizuojančių maisto produktų, intensyviai nesportuoti, prigesinti šviesas prieš einant miegoti. Taip palaikyti tas pačias rutinas“, – paaiškino pašnekovė.

M. Kazakevičienės teigimu, žmogui gali padėti skaitymas, kuris migdo, tačiau skaityti nereikėtų labai akinančioje šviesoje.

„Šviesa skaldo miego fermentą melatoniną. Mums miegui yra labai reikalingas šitas hormonas, dėl to rekomenduojama šviesas prieš miegą prigesinti“, – sakė farmacininkė.

Žmonėms, kuriems labai sunku užmigti, pasak jos, gali padėti ir melatonino papildai ar įvairios, raminantį poveikį turinčios žolelės – valerijonas, melisa, apyniai.

„Paprastai iki savaitės yra normalu, o jautresniems žmonėms ir iki trijų savaičių gali užtrukti, bet paprastai ta adaptacija – ar kažką darysite, ar ne – įvyksta per savaitę“, – kalbėdama apie tai, kiek laiko žmogui užtrunka prisitaikyti prie persukto laiko, sakė M. Kazakevičienė.

Jos teigimu, vaikus lygiai taip pat reikėtų iš anksto pratinti prie miego rutinos ir laukiančių laiko pokyčių. LNK apie savijautą persukant laikrodį klausė ir vaistinėje sutiktų gyventojų.

„Šį pavasarį kažkaip tai pajutau. Buvo labai sunku priprasti prie to laiko, o dabar nežinau kaip bus. Ką ten ieškosi, eini savo ritmu, tik priprasti reikia kurį laiką prie tamsos“, – sakė kalbinta moteris.

„Nemalonumas yra tas pirmas dienas. Sunkiau yra su tuo miego sureguliavimu“, – pasakojo kita pašnekovė.

„Aš prie visų pokyčių prisitaikau“, – sakė vaistinės lankytoje.

„Gal kažkiek pasiskundžiame pirmomis dienomis, o paskui vėl gerai“, – kalbėjo kita moteris.

„Man jau šiuo metu nesijaučiu, tupiu namuose, tai man tas pats – kada nori keliesi, guli ir panašiai“, – pridūrė dar viena LNK kalbinta pirkėja.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: