„Prezidentė gauna iš tikrųjų daug skundų. Dabar, po pataisų pateikimo, suintensyvėjo skundai iš žmonių, kurie skundžiasi įvairiais antstolių veiksmais, įkainiais ir kitais dalykais. Mūsų pataisas iš dalies pagreitino teisingumo ministro iniciatyva, kai buvo nuspręsta atsisakyti įkainių su Antstolių Rūmais derinimo. Vis dėlto, tas atsisakymas gali ir nepasiekti reikiamo rezultato žmonėms, dėl to, kad neuždėjus tam tikrų antstolių atlyginimo ribų įstatyme, tas išlaidų mažinimas gali išlikti tiesiog deklaracija“, – sakė R. Svetikaitė.

Anot jos, anksčiau sistemos problemoms sutvarkyti tiesiog pritrūko politinės valios. Dabar tokia valia, panašu, yra, ir ji yra iš visų valdžios institucijų.

„Antstolių Rūmai derybine prasme yra stipri organizacija, kuri bent kokiems pakeitimams, drįsčiau pasakyti, priešinasi labai intensyviai ir tas buvo matyti ir anksčiau. Manyčiau, kad susiformavus stipriai politinei valiai dabar galima pasiekti rezultatą“, – sakė prezidentės patarėja.

Savo ruožtu S. Vaicekauskienė teigė, kad yra natūralu, jog skolininkai nėra patenkinti antstoliais, nes tiesiog nenori grąžinti skolų. Ji teigia, kad viską išspręstų aiškios metodikos ir tvarkos nustatymas.

„Antstolių Rūmai jau 13 metų siūlo, prašo, kad vykdymo išlaidų įkainiams būtų nustatyta skaičiavimo metodika ir tvarka. Netgi mūsų Rūmų iniciatyva 2005 metais buvo atliktas tarptautinis auditas, kuris apskaičiavo ir paskaičiavo faktines išlaidas pagal atliekamus procesinius veiksmus. Tačiau iš šitos iniciatyvos neatsirado nė vykdymo išlaidų metodika, nei tvarka“, – apgailestavo ji.

Sonata Vaicekauskienė

Ji mano, kad dabartinės kalbos apie antstolių įkainių mažinimą tėra tik populizmas. Be to, anot S. Vaicekauskienės, kai kurie siūlomi skaičiai nėra pagrįsti. Ji kritikuoja ir prezidentės siūlymą nustatyti antstolių atlyginimo ribojimą iki 15 proc. nuo išieškotos sumos.

Tačiau R. Svetikaitė teigė, kad toks dydis nustatytas remiantis kitų šalių praktika. Anot prezidentės patarėjos, antstolių bandymai kalbėti apie metodikos nustatymą tėra tik dūmų uždanga, kuria siekiama vilkinti procesą ir neleisti išspręsti susiklosčiusios situacijos.

„Daug yra problemų tiek su antstolių vykdymo išlaidų, tiek su atlyginimų nustatymu, pagrindinė problema – skaidrumo ir viešumo stoka. (…) Vykdymo išlaidos turi priklausyti nuo realaus antstolio darbo, o ne išieškomos sumos (…) Kada teisingumo ministrui bus atrištos rankos nederinti įkainių su Antstolių Rūmais, o priėmus prezidentės pataisas bus nustatytos tam tikros atlyginimo ribos, tai antstolis turės pagrįsti kiekvieną savo veiksmą, jis bus įkainotas, kai tos privalomosios vykdymo išlaidos priklausys nuo realaus antstolio darbo, o ne nuo išieškomos sumos, tada viskas stos į savo vietas“, – sakė R. Svetikaitė.

Antstolių Rūmų atstovė atmetė pastabą dėl atvirumo ir skaidrumo stokos ir teigė, kad Rūmai yra atviri bendradarbiavimui ir yra netgi pateikę keletą pasiūlymų.

„Mes jau eilę metų siūlome atsisakyti bereikalingo procesinių dokumentų siuntimo, vietoj to, kad mes dabar siunčiame penkis dokumentus, galėtume siųsti vieną. Mes siūlome sumažinti, perkelti eilę dokumentų į elektroninę erdvę. (…) Antstolių Rūmai netgi teikė pataisas, socialiai jautrias, kurios nepriklausytų Antstolių Rūmų funkcijai. 2005 metais teikėme Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pataisas, kad žmonės nebūtų iš socialinio būsto iškeldinti“, – laidoje sakė S. Vaicekauskienė.

Kalbėdama apie tai, kad antstoliams valstybė yra delegavusi savo funkciją, S. Vaicekauskienė pastebėjo, kad nors taip ir yra, valstybė už tą funkciją antstoliui nemoka – už viską susimoka skolininkai.

„Mes turime pasakyti vieną principinį dalyką: valstybė patikėjo antstoliams šitą vykdymo funkciją, bet valstybė turi pasilikti sau galimybę kontroliuoti antstolius. Ir Vyriausybė, prezidentė iš tikrųjų mato, kad reikia griežtinti tą kontrolę“, – sakė R. Svetikaitė.

Rasa Svetikaitė

Anot jos, antstolio vykdymo išlaidas susiejus su realiu jo darbu, o ne išieškoma suma, sistemoje atsirastų daugiau skaidrumo ir teisingumo.

„Kiekvienas atsakykime į klausimą – už ką mes gauname atlyginimą? Mes atlyginimą gauname už realų darbą ir rezultatą, kurį mes pasiekiame. Lygiai to paties siekiame su antstoliais – kad antstolis gautų atlyginimą už tai, ką jis daro, o ne už tai, kokią sumą išieško“, – sakė prezidentės patarėja.

Be to, anot jos, būtina sureguliuoti, kad išieškant skolas būtų taikomi protingumo kriterijai ir nebūtų atliekama eilė bereikalingų veiksmų, tokiu būdu išpučiant skolas ir antstolio atlygį.

Anot R. Svetikaitės, jau kitą antradienį Seimui turėtų būti pateiktos prezidentės pataisos. Tikimasi, kad Seimas kuo greičiau jas išnagrinės ir joms pritars.