„Jeigu visiems reikia, tai, kodėl jie turi būti išimtis? Kaip Seimo nariai, kiti atseit nenori ,(...) pamiršau pavardę, vienas net į teismą grasinosi paduoti. Kodėl? Visi gi jie yra tie patys žmonės. Pas mus pasirinkimo laisvės nėra. Kokia yra pasirinkimo laisvė, jei aplinkiniais keliais esi priverstas? Man tie skiepai nelabai patinka, bet dirbu ofise, ir turėjau skiepytis, nes tiesiog iš darbo reikės išeiti. Dabar septyni mėnesiai sueina, reikės privalomai trečią skiepytis. Tai kaip yra pasirinkimas?“, – piktinosi pašnekovas

Kita pašnekovė palaikė privalomų skiepų idėją.

„Reikėtų ir mokytojus (privalomai skiepyti), ir tuos, kurie daug bendrauja su kitais žmonėmis. (…) Tikrai žinau, kad kažko negalima (skiepyti) dėl sveikatos, bet tokių labai mažai“, – sakė ji.

Yra ir nepritariančių

Vis dėl to ne visi praeiviai buvo tokių priemonių šalininkai.

„Nereikėtų tokio priverstinio pasirinkimo“, – sakė ji, nors ir pripažino, kad būtų saugiau eiti pas specialistą, jei žinai, kad jis tikrai yra skiepytas.

Vis dėl to, jos nuomone, žodis „priverstinis“ žmones automatiškai atbaido.

„Aš manau, kad ir taip jau dauguma pasiskiepiję, nes dirbti negalėtų“, – sakė ji.

Kita jauna moteris aiškino, kad skiepai turėtų būti kiekvieno žmogaus pasirinkimas. Ji nesibaimintų, jeigu medikas būtų pasirinkęs ir nesiskiepyti.

„Tada pati naudoju apsaugos priemones, kad neužsikrėsčiau“, – sakė ji.

Moters nuomone, būtinasis skiepijimas galėtų būti nebent su vyresniais žmonėmis dirbantiems specialistams.

Liko dar vienas balsavimas

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisoms, kuriomis nustatoma privaloma vakcinacija nuo COVID-19 sveikatos priežiūros ir socialinių paslaugų srityse dirbantiems asmenims. Visgi aštrių diskusijų buvo neišvengta – projektui prieštaravo opozicija.

Už projektą svarstymo stadijoje balsavo 66, prieš – 46, o susilaikė 14 Seimo narių. Tam, kad projektui būtų galutinai pritarta, Seimas dėl jo turės balsuoti dar kartą priėmimo stadijoje. Pakeitimai įsigaliotų vasario 14 dieną.

Privalomas skiepijimas būtų įvestas asmenims, dirbantiems sveikatos priežiūros bei socialinės globos įstaigose, taip pat čia teikiantiems valymo, maisto tiekimo ir kitas paslaugas, į namus vykstantiems socialiniams darbuotojams.

Išimtis dėl privalomų skiepų būtų taikoma darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių bei tiems, kurie yra persirgę koronavirusu, kol bus laikomi įgijusiais imunitetą.

Nepasiskiepiję ir išimtims nepriklausantys darbuotojai negalėtų dirbti kontaktiniu būdu. Jei darbo pobūdis leidžia, jie galės būti skiriami dirbti nuotoliniu būdu, jei ne – perkeliami į kitas pareigas, kurioms nereikia skiepytis, o jei tokios galimybės nėra – nušalinami nuo darbo nemokant atlyginimo.

Praėjus trims mėnesiams nuo nušalinimo pradžios darbdavys galėtų nutraukti darbo sutartį be įspėjimo ir nemokėdamas išeitinės išmokos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)