24,6 proc. apklaustųjų gruodį teigė, kad geriausiai jų interesams atstovauja D.Grybauskaitė. Tiesa, taip manančių nuo lapkričio sumažėjo – tada taip manančių buvo 25,6 procento. A.Butkevičių, kaip geriausiai atstovaujantį jų interesams nurodė 13,8 proc. apklaustųjų, prieš mėnesį taip teigė 12,7 proc. apklausos dalyvių.

Trečioje vietoje yra valdančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas Rolandas Paksas, kurį, kaip geriausiai atstovaujantį interesams, įvardijo 4,7 proc. respondentų (6,9 proc. lapkritį).

Į ketvirtą vietą pakilo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis – jį, kaip geriausiai atstovaujantį jų interesams nurodė 3,4 proc. apklaustųjų. Prieš mėnesį tokų buvo 2,4 procento.

Toliau rikiuojasi Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis (2,87 proc.), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Andrius Kubilius (2,6 proc.), Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė (2,5 proc.).

Socialdemokratai išlieka populiariausia partija

Apklausa taip pat rodo, kad valdančiosios Socialdemokratų partijos populiarumas nuo lapkričio sumažėjo, tačiau ji toliau turi daugiausiai rėmėjų – jeigu rinkimai į Seimą vyktų kitą sekmadienį, už šią partiją balsuotų 21,8 proc. apklaustųjų.

Prieš mėnesį palaikančių socialdemokratų partiją buvo 24,5 proc.

Kitos politinės partijos nuo socialdemokratų atsilieka nemažu skirtumu. Į antrąją vietą pakilo opozicinė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, per apklausą jie surinko 10,2 proc., tuo tarpu prieš mėnesį jos rėmėjų dalis buvo 8,3 procento.

Į trečiąjį poziciją smuko partija „Tvarka ir teisingumas“ – už ją balsuotų 7,9 proc. apklaustųjų (lapkritį - 9,8 proc.).

7,8 proc. apklaustųjų balsų gavo Darbo partija, 7,2 proc. – liberalų sąjūdis, 5,1 proc. – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Lapkritį šias partijas atitinkamai palaikė 8,2 proc., 6,2 proc. ir 5,1 proc. apklaustųjų.

Lietuvoje toliau didėja pasitikėjimas kariuomene

Gruodį kariuomene pasitikintys nurodė 58,9 proc. apklaustųjų, lapkritį tokių buvo 53,5 procento. Pasitikėjimas Konstituciniu Teismu išaugo nuo 35,7 proc. iki 42,4 proc., prokuratūra – nuo 18,1 proc. iki 25,1 proc., teismas – nuo 23,6 proc. iki 25,4 procento.

„Pasitikėjimas teisėsaugos institucijomis yra civilizuotumo rodiklis. Vakarų šalyse yra pasitikima šiomis institucijomis, pokomunistinėse, skurdesnėse šalyse – nepasitikima, kur tvarkos yra mažiau. Akivaizdu, kad Lietuva pastaruoju metu žengia link tų vakarietiškų šalių pagal tą rodiklį“, – LRT radijui sakė apklausą atlikusios visuomenės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Kiek smuktelėjo pasitikėjimas policija – gruodį ją pasitikintys nurodė 53,3 proc. (lapkričio mėnesį - 54,2 proc.).

Kaip ir anksčiau, labiausiai Lietuvoje gyventojai teigia pasitikintys ugniagesiais gelbėtojais – 91 procentas. Trečioje vietoje yra bažnyčia – ja pasitiki 54,9 proc. apklaustųjų. Prieš mėnesį pasitikinčių ugniagesiais gelbėtojais ir bažnyčia buvo daugiau – atitinkamai 92,4 proc. ir 61,3 procento.

Vyriausybe, Seimu ir partijomis Lietuvos gyventojai pasitiki mažiausiai. Vyriausybe pasitikėjimą deklaravo 23,2 proc. apklaustųjų (lapkritį – 23,1 proc), Seimu – 10,6 proc.(lapkritį – 8,6 proc.), partijomis – 7,6 proc. (lapkritį – 7,4 proc. apklaustųjų).

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ reprezentatyvi gyventojų apklausa atlikta gruodžio 5-14 dienomis, jos rezultatus šeštadienį skelbia dienraštis „Lietuvos rytas“.