Tauro apygardos partizanų memorialas Naujosiose Marijampolės kapinėse pradėtas kurti 1989aisiais. Viena jo iniciatorių sako, per pasipriešinimą sovietams žuvo apie šešis tūkstančius šios apygardos vyrų. Memoriale perlaidota daugiau kaip šimto Marijampolės apylinkėse rastų partizanų palaikų.

„Žinokite, būdavo net taip, kad čia verdi pietus, ar ką, skambutis – va, ten Igliuškėliuose ar Kermoškynėje dabar rasta palaikai, važiuojam, žodžiu, atkasti. Dėl to, kad tikslas buvo – jie pasiaukojo dėl mūsų, kad mes ir šiandien laisvi būtumėm“, – prisimena buvusi Tremtinių istorinės darbo grupės koordinatorė Aldona Vilutienė.

Pasak memorialo iniciatorės, buvo nutarta, kad jame amžino poilsio atguls tik Tauro apygardos partizanai, žuvę 1944–1955-ais metais. Todėl politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovai, pamatę, kad prieš kelis mėnesius čia palaidoti ne apygardos partizanai, apstulbo.

„Mūsų savivaldybėje yra daug paprotinės teisės – kažkas kažkur su kažkuo sutarė, tada buvo derinama, problemų kaip ir nekildavo. Dabar ta problema iškilo, nes žmogus, kuris visada derindavo visus šitus reikalus, jis, deja, yra pasitraukęs, ilgametis politinių kalinių vadas, ir savivaldybėje tiesiog neliko kompetencijos. Savivaldybės žmonės kai kurie jauni, nauji, jie nesidomi ir panašiai“, – sako Marijampolės savivaldybės tarybos narys Andrius Vyšniauskas.

Marijampolės vicemeras sako, raštu susitarimas su politinių kalinių ir tremtinių sąjunga dėl partizanų perlaidojimo nebuvo patvirtintas, tad leidimas naujoms kapavietėms ir buvo išduotas.

„Buvo artimųjų prašymas, nes tai yra ir pomirtinė valia tų palaidotų žmonių, kad jie norėjo būti palaidoti šiame, partizanų kalnelyje, kaip jie sako. Ir dokumentai rodė, kad jie yra laisvės kovų dalyviai ir tremtiniai, taip ir palaidojo“, – sakė Marijampolės vicemeras Povilas Isoda.

Artimiausiu metu savivaldybė ketina naujas kapavietes atskirti nuo memorialo, o kapinių taisyklėse numatyti, kad čia bus laidojama tik sutarus su politinių kalinių ir tremtinių sąjunga.
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras skubiai rengia dokumentus, kad memorialas būtų įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.