Nors moterys kreipėsi ir į policiją, ir į ligoninę, ir į prokuratūrą, niekur pagalbos nesulaukė.

Priežastis – neįgalus vyras nepasirašė sutikimo gydytis, o prievarta guldyti į ligoninę esą negalima.

Prieš mamą – peiliu

„Mūsų gyvenimas buvo virtęs košmaru, kiekvieną dieną bijojome ir dėl savo, ir dėl aplinkinių niekuo dėtų žmonių gyvybių. Keisčiausia tai, kad niekur neradome pagalbos. Ginamos psichikos ligonių teisės, o į kitų žmonių saugumą kažkaip visiems nusispjauti“, - ašarų prisiminusi išgyventą siaubą netramdė 77 metų klaipėdietė Irena (vardas pakeistas – V. S.).

57 metų vyras jau 32 metus yra pripažintas neįgaliu. Jis serga sunkia psichikos liga. Anot Irenos, per tuos 32 metus jis jau 44 kartus gulėjo Psichiatrijos ligoninėje. 

„Šiaip jis normalus žmogus, tačiau rudenį ar pavasarį jo būklė pasunkėja. Kažkaip iki šiol jį, kai tik jam pablogėdavo, paguldydavome į ligoninę. Joje jis pralesdavo mėnesį, kartais tris ir vėl viskas buvo gerai. Tačiau šiemet kažkas nutiko – į ligoninę jis gultis nenorėjo, o gydyti prievarta neva negalima, nors jis ir kelia grėsmę ne tik sau, bet ir aplinkiniams“, - košmaro pradžią prisiminė pašnekovė.

Vienturtis sūnus gyveno su savo 87 metų mama. Jis pats šeimos nesukūrė, nes jaunystėje susirgo. Jo mama sunkiai girdi, mato. 

„Jai pačiai reikia priežiūros, dėmesio, galiausiai – ramybės, o tokį siaubą turėjo išgyventi. Kai agresyvumo priepuolio ištiktas sūnus prieš ją šoko su peiliu, ji išsikraustė gyventi pas kitą seserį“, - pasakojo Irena. 

Tramdė keturi policininkai

Pačiai Irenai yra 77 metai. Ji turi tris seseris. Vienai jų – 80 metų, kitai – 87, trečiai – 89 metai. Jos turi ir brolį, kuriam yra 85 metai. 

„Nors atrodytų, kad esame didelė giminė ir galėtume prižiūrėti vieną neįgalų giminaitį, tačiau juk jau visi senukai esame, mums patiems reikia priežiūros. Gyvenimas jau taip sudėliojo, kad sūnėnas susirgo ta psichikos liga, likimo dėl to nekeikiame. Tačiau kodėl tokiais žmonėmis negalima tinkamai pasirūpinti? Niekada niekieno pagalbos neprašėme, tačiau dabar iškilo problema ir, atrodo, kad ji neišsprendžiama“, - guodėsi klaipėdietė. 

Per tuos keturis mėnesius vieną kartą agresyvaus vyro neapsikentę kaimynai iškvietė policiją. Sutramdyti 190 centimetrų ūgio vyrą prireikė net keturių pareigūnų. Jie ligonį nuvežė į ligoninę, tačiau jis iš ryto buvo paleistas. Priežastis – vyras atsisakė pasirašyti sutikimą gydytis. 

„Visi matome, kad jam blogai, visi gydytojai jį pažįsta, juk jis ligoninėje gulėjo jau 44 kartus. Tačiau, žinoma, jis nepripažįsta, kad serga, todėl ir nepasirašo sutikimo gydytis. Kas čia per nesąmonė, kad tokio sutikimo reikia? Suprasčiau, jei žmogaus klaustų, ar jis sutinka, kad jam darytų sudėtingą operaciją. O čia juk pacientas, kuris šalies Prezidentę Dalia Grybauskaitę vadina savo mama. Juk jam akivaizdžiai reikia pagalbos, o niekas nepadeda“, - stebėjosi psichikos negalią turinčio vyro teta. 

Galėjo susprogdinti daugiabutį

Ir mama, ir tetos agresyvaus sūnėno ėmė vengti, neįsileisdavo jo į namus. Į jo butą tik nunešdavo maisto, cigarečių. „Kartą nuėjusi viena sesuo rado neužsuktas dujas. Matyt, sūnėnas gaminosi valgyti. Juk galėjo visą daugiabutį namą susprogdinti. Jis akivaizdžiai kėlė grėsmę ir sau, ir aplinkiniams, nešiojosi kokius šešis peilius. Bet niekas nieko negali padaryti, nes jis nepasirašo sutikimo gydytis“, - absurdišką situaciją dėstė Irena. 

Galiausiai vyras buvo paguldytas į ligoninę. „Šią savaitę jį vėl aplankė viena seserų. Sūnėnas skundėsi, kad labai blogai jaučiasi, kad tuoj mirs, todėl sutiko važiuoti į ligoninę, pasirašė sutikimą gydytis. Dabar jau ramiau. Bet kas bus, kai po mėnesio jis vėl išeis iš ligoninės, jei vėl pasikartos agresijos priepuoliai, o jis nesutiks gydytis. Skauda širdį, kad jis ir pats taip kankinasi, ir verčia kentėti visus savo artimuosius, nors pats to nesupranta. Manau, kad būtina keisti įstatymus, kad psichikos ligonius būtų galima gydyti prievarta. Juk nelaimė buvo visai arti. Sūnėnas gatvėje bet kuriam praeiviui galėjo smeigti peiliu į pilvą ar kitą vietą“, - įsivaizdavusi pasekmės baisėjosi Irena. 

Leidimą duoda teismas

Klaipėdos Respublikinės ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas psichiatrijai Algirdas Narinkevičius teigė, jog konkrečios situacijos komentuoti negali, tačiau tikrai yra priemonių, kaip psichikos negalią turinčius ligonius gydyti prievarta. 

„Psichikos sveikatos priežiūros įstatyme aiškiai numatyti atvejai, kai pacientus į ligoninę galima paguldyti prievarta. Jei giminaičiai atveža tokį pacientą ir yra indikacijos priverstiniam gydymui, ligoninės atstovai gali kreiptis į teismą, kad jis leistų pacientą gydyti prievarta“, - aiškino A. Narinkevičius. 

Tačiau neretai pasitaiko atvejų, kad pacientai, apžiūri gydytojo, susikaupia, todėl jam ir nenustatomi požymiai, dėl kurių būtų galima kreiptis į teismą leisti žmogų gydyti priverstinai. 

„Jei teismo teismo leidimo priverstinai gydyti pacientą nėra, sutikti turi pats žmogus“, - pabrėžė A. Narinkevičius. 

Irena pasakojo, kad jau pradėjo procedūras, kad jos sūnėnas būtų pripažintas neveiksniu. Tai paskelbti gali teismas, tačiau prieš tai pažymą turi suteikti Nedarbingumo nustatymo komisija. 

„Jei sūnėną ir pripažins neveiksniu, jam reikės globėjo, o kas jį globos, jei mes visos tokios senutės, Baisu, ir pagalvoti, kas laukia ir jo, ir mūsų“, - į ateitį niūriai žvelgė pašnekovė.