„Vaikas įsikibo man į ranką ir maldavo, kad jį paimtume iš motinos sugyventinio namų. Jo skruostas ir ausis degė raudoniu – nuo motinos smūgių“, - pasakodama moteris sako akyse vis dar matanti tos dienos vaizdą vienoje kaimo troboje.

Šių metų gruodžio 14-ąją Lazdijų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus pareigūnai gavo pranešimą, kad viename iš Šeštokų seniūnijos kaimų galimai neblaivi motina naudojo smurtą prieš mažametį sūnų.

Iki šio incidento apie šią šeimą nei seniūnijos socialiniai darbuotojai, nei savivaldybės vaiko teisių apsaugos specialistai nieko nebuvo girdėję – nepilnametis gyveno su tėvu užsienyje, o alkoholį ir vyrus mėgstanti jo biologinė motina vis keitė sugyventinius ir gyvenamąsias vietas tai Alytaus, tai Lazdijų rajonuose.

Daugiau atžalų nei nukentėjusio berniuko tėvas, nei motina neturi.

„Mažametis vaikas paskutiniu metu gyveno su biologiniu tėvu vienoje iš užsienio valstybių, kur vyras turėjo nuolatinį darbą. Gruodžio 11 dieną nepilnametis lėktuvu grįžo į Lietuvą – tėtis aiškino, kad vaikas išreiškė norą gyventi su mama. O jau gruodžio 14-ąją važiavome pas tą moterį ir vaiką išvežėme į socialinės globos namus“, - sakė D.Kasiulionienė.

Pasak pareigūnės, konfliktas kilo dėl to, kad aštuonmetis papriekaištavo savo motinai, jog ši rūko ir geria.

„Tu sakei, kad negersi, nerūkysi, kai aš grįžau. O dabar tu mane dar ir muši, nes pasakiau tai“, - tokiais žodžiais vaikas kalbėjo į motiną Vaiko teisių apsaugos skyriaus pareigūnės akivaizdoje.

Pasak D. Kasiulionienės, kai sūnus papriekaištavo motinai dėl jos elgesio, pastaroji trenkė jam per veidą.

„Tada sūnus jai spyrė į pilvą. O po to ji jį aptalžė delnu. Tada vaikas paskambino tėvui į užsienį, o šis - mums“, - konfliktą pasakojo pareigūnė.

Anot D. Kasiulionienės, 32 metų moteris šiuo metu gyvena su eiliniu sugyventiniu Lazdijų rajone. Iki gimstant sūnui, tiek moteris, tiek berniuko tėtis gyveno Alytaus rajone.

„Kiek surinkome informacijos, vaikas nuo mažų dienų neturėjo nei tėvų meilės, nei priežiūros“, - sakė D. Kasiulionienė.

Dar sūnaus kūdikystėje abu sugyventiniai sugebėjo per savo asocialų gyvenimo būdą prarasti teises į vaiką ir kūdikis augo Alytaus vaikų globos namuose.

Vėliau vyriškis susitvarkė gyvenimą, įsidarbino užsienyje, susigrąžino sūnų pas save.

„Mūsų žiniomis, kol neturėjo nuolatinio darbo, išvažiuodamas į užsienį keletui mėnesių, vyras sūnaus globą palikdavo savo motinai. Biologinei motinai vaikas mažai rūpėjo, nors motinystės teisės, vaiką iš globos namų susigrąžinus tėčiui, buvo grąžintos ir jai“, - sakė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyr. specialistė.

Kai aštuonmečio tėvas susirado nuolatinį darbą vienoje iš Europos sąjungos valstybių, sūnų išsivežė į užsienį, pas save.

„Berniukas užsienyje prabuvo apie pusę metų, jis ten lankė mokyklą“, - sakė D.Kasiulionienė.

Vaikui bendrauti su motina nei tėvas, nei pareigūnai nedraudė, tad kai šis pareiškė norintis gyventi su mama, tėvas jį su lydinčiu asmeniu įsodino į lėktuvą, skrendantį į Lietuvą.

Idilė motinos namuose truko 3 dienas. Po jų vaikas šaukėsi tėčio, o šis – pareigūnų pagalbos.

Į Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje esantį socialinės globos centrą aštuonmetis išvežtas tiesiai iš motinos sugyventinio namų gruodžio 14-ąją.

Tą pačią dieną vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai informavo Alytaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kurio veiklos teritorijoje yra Lazdijų rajonas, apie galimą smurtą prieš mažametį.

Ikiteisminį tyrimą policijos pareigūnai pradėjo gruodžio 29-ąją.

„Buvo pranešimo patikslinimas, po kurio, įvertinę aplinkybes, pradėjome ikiteisminį tyrimą“, - sakė Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Kristina Janulevičienė.

Tą pačią dieną aštuonmečio motina buvo įrašyta į Lazdijų rajono savivaldybės Šeštokų seniūnijos socialinės rizikos šeimų sąrašą ir jai paskirta socialinės darbuotojos paslaugos.

„Berniukas jaučiasi, kaip tokioje situacijoje, patenkinamai. Čia jis saugus. Paskyrėme psichologo paramą, mūsų darbuotojos bendrauja su juo. Gyvenimas šio vaiko negailėjo, pagal metus jis – ir suaugęs nevaikiškai, ir kartu – jau praradęs visavertę, normalią vaikystę. Stengsimės kaip įmanoma tokią skriaudą atitaisyti“, - sakė socialinės globos centro, kuriame įkurdintas vaikas, vadovė.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiosios specialistės D.Kasiulionienės, šiai dienai globos įstaigose auga 24 nepilnamečiai vaikai iš Lazdijų rajono. Dar 33 vaikai yra globojami globėjų šeimose, o 13-ai nepilnamečių dėl globos kreipėsi patys tėvai – išvykdami dirbti į užsienio valstybes.