„Gal geriau būtų, kad laikas nebūtų sukinėjamas. Visi prie laiko įpratę, viskas tvarkoje. Tai gaunasi šioks toks stresas organizmui, turbūt kiekvienam“, – kalbėjo vienas vilnietis.

Kita LNK žinių kalbinta Vilniaus gyventoja teigė, jog dėl laiko persukimo išsimuša iš miego ritmo.

„O daugiau problemų nesukelia“, – sakė ji.

Kita vilnietė pasakojo, jog ypač stipriai laiko persukimą jaučia mažametė dukra.

Ir kiti LNK žinių kalbinti vilniečiai sutiko, jog po laiko persukimo reikia pertvarkyti dienos režimą.

„Tai yra atsiliepia“, – sakė vilnietis.

LNK žinių kalbinta Santaros klinikų neurologijos profesorė Rūta Mameniškienė teigė, jog sveikatai tai turi įtakos.

„Negaliu paneigti, kad pirmas kelias savaites po laiko persukimo tai turi įtakos sveikatai. Teisinga būtų sakyti, kad visiems žmonėms daro įtaką laiko pasukimas į vieną, ar į kitą pusę.

Aišku, dabartinis laiko pasukimas pavasarį turi reikšmingesnį poveikį sveikatai nei rudens. Tačiau visi suaugę žmonės, o ypatingai paaugliai, vyresni, jautresni žmonės patiria sveikatos sutrikimus“, – sakė ji.

R. Mameniškienė priminė, jog po pavasario vykstančio laikrodžio persukimo visi būsime priversti anksčiau keltis.

„Iš vienos pusės tai yra labai gerai, bet tas įprastas mūsų vidinis laikrodis dar neleidžia pilnai pabusti. Kalbant jau ne tik apie sveikatą, bet ir kitus socialinius dalykus, tyrimai rodo, kad labai pagausėja autoįvykių rytinėmis valandomis pirmąsias savaites.

Padaugėja ir rimtų susirgimų kaip miokardo infarktas, insultas. Jų padidėja iki 10 procentų. Tai rodo ženklų padaugėjimą“, – sakė medikė.

Santaros klinikų neurologijos profesorė R. Mameniškienė LNK žinioms teigė, jog ir Lietuvos medikai prisideda prie bendro kreipimosi į Europos Parlamentą (EP), kad laiko sukiojimas būtų sustabdytas.

Ji ragino jau dabar, ruošiantis laikrodžio sukimui, eiti miegoti 10 minučių anksčiau, atsikelti irgi 10 minučių anksčiau.

„Kad iki savaitgalio ir po jo nebūtų organizmui toks didelis stresas keltis valanda anksčiau. Ir bėgti į darbą, kai smegenys dar miega pagal mūsų vidinį laikrodį“, – kalbėjo medikė.

Delfi primena, kad avasarį laiko persukimas vyksta paskutinį kovo savaitgalį – naktį iš šeštadienio į sekmadienį. 2023 metais tai darysime kovo 26 dieną. 3:00 val. nakties reikės persukti laiką viena valanda į priekį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: