"Rusija su visais tais savo ginklais yra kaimynystėje, tad nerimas yra visiškai natūralus. Mūsų sąjungininkai šioje situacijoje iš esmės yra visi mūsų kaimynai. Jie būtų suinteresuoti, kad Rusija išvežtų tuos savo ginklus kuo toliau nuo vakarinių sienų arba apskritai jų visi atsisakytų. Bet nematau svertų ir argumentų, kad tą darytų Rusija... Nebent pačioje Rusijoje įvyks kažkoks mąstymo pokytis, gal ateis nauja karta kariškių, kitaip suprantančių saugumą. NATO realiai Rusijai negrasina", - svarstė G. Vitkus.

Ekspertas dėstė, kad ir pačioms valstybėms "vargas yra su tais ginklais". "Bjaurus reikalas - juos reikia labai saugoti, jie labai nedideli, lengva juos pavogti, lengvai visokių šunybių su jais gali nutikti", - kalbėjo G. Vitkus.

Jungtinėms Valstijoms (JAV) ir Rusijai pavyko susitarti dėl strateginės ginkluotės mažinimo, įsigaliojo ribojimus įtvirtinanti sutartis START, o respublikonai yra priekaištavę JAV prezidento administracijai, kad kartu nebuvo sprendžiami taktinės ginkluotės klausimai. Politologas teigia, kad šiuos klausimus būtų galima spręsti paraleliai tik abiem pusėms sutinkant.

"Tam, kad būtų sujungtos derybos, reikia, kad sutartų abi pusės, rusai dėl to nenorėjo derėtis, o B. Obama sakė, kad nori apskritai panaikinti branduolinius ginklus, bet jie čia taip svajoja", - teigė G. Vitkus.

Pasak politologo, šiuo metu nėra jokių susitarimų dėl taktinių branduolinių ginklų. "Nieks nežino, kiek iš tiesų rusai tų ginklų turi, bet taip šneka, kad rusai jų turi daugiau. Ir jų geopolitinė padėtis yra tokia, kad jie labiau bijo teritorijos puolimų. Jie sutinka kalbėti apie savo ginklų pakeitimą, jeigu amerikiečiai iš Europos juos patrauktų", - sakė G. Vitkus.

Politologas paaiškino, kad taktinis nuo strateginio branduolinio ginklo skiriasi atstumu, kiek toli galima jį numesti, ir panaudojimo tikslu: taktinis skirtas panaudoti prieš kariuomenę, mūšio lauke, o ne sugriauti valstybę, jos ekonomiką, nubausti ją.

"Pats branduolinis ginklas yra tas pats, kalbama apie jo nešėją, jeigu prikabiname bombą prie tarpžemyninės raketos, tai ji yra jau strateginė, o jeigu mes įdedame ją į patranką arba išmetame iš lėktuvo čia pat - taktinis", - dėstė G. Vitkus.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė neatmeta galimybės, kad Rusijos taktinis branduolinis ginklas yra dislokuotas Karaliaučiaus srityje.

"Čia - žvalgybos reikalas. Aš įsivaizduoju, kad su radioaktyvumo matavimo prietaisais turbūt galima tai kažkaip identifikuoti, bet tai nėra šimtaprocentinė garantija", - sakė G. Vitkus.