Ukrainos pergalę kare švęs ir kinai

Ukrainoje vykstančio karo kontekste analitikų žvilgsniai krypsta į pagrindinius Vladimiro Putino sąjungininkus – Kiniją ir Iraną, galinčius rusų kariuomenei tiekti tiek ginkluotę, tiek ir kitą strategiškai svarbią įrangą. Neseniai paskelbta apie bendrus rusų ir kinų karių mokymus Afrikoje, imta kalbėti apie nieko gero nežadantį dviejų didžiųjų autokratinių valstybių karinį suartėjimą.

Tačiau nereikėtų apsigauti, iš tiesų Kinija siekia savų tikslų, teigia žinomas rusų žurnalistas ir apžvalgininkas Igoris Jakovenka.

„Teiginys, jog Kinija yra didžioji Rusijos sąjungininkė – tik didžiulė V. Putino ir jo aplinkos svajonė, kuriai nelemta išsipildyti. Nes iš tiesų Kinija pretenduoja tapti pagrindiniu naudos gavėju pralaimėjus V. Putino Rusijai“, – teigė I. Jakovenka.

Kinai pretenduoja į dalį Rusijos teritorijų

Kartu apžvalgininkas patikslina, kad nors esminę pergalę pasieks Ukraina, Rusijos pralaimėjimas bus itin palankus Kinijai.

„Čia matau dvi priežastis. Pirmiausia, tolimuosiuose Rytuose, prie Amūro upės, esančios etninės kinų teritorijos bei dalis pietų Sibiro. Šias žemės Kinija oficialiai vadina neteisėtai Rusijos okupuotomis kinų teritorijomis.

Kinija

Kinai to nepamiršo, jie pasižymi labai gerai atmintimi, tad dabar – ramiai laukia. Kinų civilizacija – vienintelė pasaulyje, kuri be pertraukų egzistuoja kelis tūkstančius metų. Todėl jie ramiai laukia, kol nukauto priešo, šiuo atveju – Rusijos, kūnas ramiai praplauks pasroviui Amūro upe“, – apie viešai nedeklaruojamas kinų teritorines pretenzijas Rusijai kalbėjo I. Jakovenka.

Pasak apžvalgininko, dabar kinai laukia momento, kai Rusija tiek susilpnės, kad jie galės be didesnio vargo užimti šiaurines teritorijas, kurias laiko savo valstybės dalimi.

Pralaimėjusiai Rusijai nusilpus, Afrikoje ims dominuoti kinai

„Antrąja Kinijos suinteresuotumo Rusijos pralaimėjimu priežastis yra tai, jog kinai gana seniai bando įsitvirtinti Afrikoje. O Rusija, kuri taip pat bando didinti savo įtaką Afrikoje, yra tiesioginis konkurentas.

Xi Jinpingas, Robertas Mugabe, Jacobas Zuma

Todėl Kinija ramiai laukia, kol Rusija pralaimės savo pradėtą karą, subyrės, o tada bus galima toliau realizuoti savo planus Afrikoje“, – kalbėjo apžvalgininkas.

I. Jakovenka prognozavo, kad pragmatiškai besielgianti Kinija niekada neįsitrauks į karą Ukrainoje, netieks Rusijai ginkluotės.

„Daugiausia, ką ji gali padaryti, – imituoti paramą diplomatiniu lygmeniu, galbūt tiekti aprangą rusų kariams. Tai gal ir atrodo rimta, tačiau iš tiesų taip nėra. Todėl pakartosiu dar kartą – iš Rusijos pralaimėjimo Kinija gaus daugiausia naudos“, – reziumavo I. Jakovenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)