EŽTF manymu, G. Steponavičius pažeidė Lietuvos teisę bei tarptautinius susitarimus, siuntinėdamas laiškus lenkų tautinės mažumos atstovams. Tuo tarpu vieši ministro pasisakymai apie lenkus esą baustini pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už tautinės nesantaikos kurstymą. Pats G. Steponavičius teigia rimtai nevertinantis tokių veiksmų.

Supykdė ministro laiškai ir kalbos apie lenkus

Kaip DELFI teigė EŽTF savanoris Raimundas Klonovskis, fondą į prokurorus kreiptis paskatino du ministro veiklos epizodai. Pirmasis – G. Steponavičiaus laiškai apie permainas švietimo srityje, išsiuntinėti lenkų moksleivių tėveliams.

„Ministerija gyrėsi netgi, kad išsiuntė 26 tūkst. laiškų tam tikros tautybės vaikų tėvams. Tai reiškia, kad ministerija renka asmens duomenis, adresinius duomenis pagal etninį kriterijų. Tas yra iš tikrųjų pavojinga. Įsivaizduokite save tų tėvų vietoje. Jūs esate mažumos atstovas. Tos valstybės tauta jus visą laiką pristato kaip nelojalų pilietį, valstybės priešą. Ir čia kažkokia įstaiga gauna jūsų ir visų tos pačios mažumos atstovų adresinius duomenis. Ir paskelbia tą viešai. Tai yra pakankama priežastis pradėti bijoti“, - aiškino R. Klonovskis.

Antrąjį EŽTF skundą paskatino vieši G. Steponavičiaus pasisakymai apie lenkus. „Pareiškimų buvo kelios dešimtys. Buvo apskųsti daugumoje tautinę nesantaiką kurstantys (ministro – DELFI) komentarai“, - sakė R. Klonovskis.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, už neteisėtą disponavimą asmens duomenimis gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki trejų metų. Bausmė už tautinės nesantaikos kurstymą gali siekti laisvės atėmimas iki dvejų metų, bauda arba laisvės apribojimas.

EŽTF vadovauja Malgožata Runevič-Vardyn, labiausiai pagarsėjusi byla dėl pavardės rašybos. Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas rugpjūtį nepatenkino jos prašymo leisti pavardę rašyti lenkų kalba.

Prokurorai sprendimo dar nepriėmė

Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rūta Dirsienė DELFI patvirtino, kad prokurorus jau pasiekė du EŽTF skundai dėl G. Steponavičiaus.

Tačiau sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą arba atmesti skundus dar nėra priimtas. Anot R. Dirsienės, prokuratūra šiuo metu nagrinėja skundus, o sprendimą priims tokias bylas nagrinėjantys prokurorai.

G. Steponavičius įžvelgia Lenkų rinkimų akcijos veiklą

Ministras G. Steponavičius DELFI teigė rimtai nevertinantis EŽTF kreipimosi į Generalinę prokuratūrą. Politikas tvirtina, jog visi jo veiksmai buvo teisėti ir teisingi.

„Nežinau šitos organizacijos (EŽTF – DELFI) prigimties, bet dar kartą galiu atsakingai pakartoti, kad man rūpi ir rūpės, kad valstybės mastu svarbiausi sprendimai būtų įgyvendinami kuo sklandžiau ir kuo geriau pasiruošus. O žingsniai, kuriuos mes darome šita linkme, yra nukreipti į kuo detalesnės informacijos paskleidimą, kad ji pasiektų tikslines grupes, o ne per sufiltruotus vietos politikų kanalus. (...) Viešasis interesas yra, mano pozicija, ginamas. Viešojo intereso vedinas aš turiu teisę komunikuoti ir su tėvais tiesiogiai“, - kalbėjo ministras.

Pašnekovas taip pat teigė šioje istorijoje įžvelgiantis politines intrigas, už kurių gali slėptis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) interesai.

„Aš nei baiminuosi, nei rimtai vertinu tokius žingsnius. Aš laikau, kad tai yra dalis tos pačios LLRA kampanijos. Tikrai manau, kad jiems toks veiksmas garbės nedaro“, - reziumavo G. Steponavičius.