Tokio lietaus dzūkai laukė visą vasarą ir rudenį, o prapliupo jis pačiu netinkamiausiu varėniškiams metu – per Grybų šventę „Varėna gamtos ritmu“. Prieš tai Marcinkonių karšto miškuose, kur vyko svarbiausias šios šventės renginys – Lietuvos grybavimo čempionatas – nė lašo iš dangaus neiškrito porą savaičių. Todėl ir grybautojų komandų laimikiai buvo gerokai kuklesni, negu ankstesniais metais.

Čempionato organizatoriai, atsižvelgdami į tokį nederliaus metą, palengvino taisykles, leisdami rinkti ne tik baravykus ir šilbaravykius, bet ir žaliuokes bei voveraites ir valanda prailgindami grybavimo laiką. O kai atėjo metas sverti laimikį, paaiškėjo, kad ne visos komandos laiku grįžo iš miško arba tiesiog gėdijosi pasirodyti varžybų teisėjams su tuščiomis pintinėmis.

Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taurę, sukurtą juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio, iškovojo 15 kg 580 g grybų surinkusi alytiškių ir kaišiadoriečių komanda „Grybas“. Antra liko komanda „Kalpokas“, sverti pateikusi 13 kg 221 g grybų, trečia – „Trakų raudonviršiai“, prirovę 12 kg 301 g grybų.

Grybų šventė

Didžiausią baravyką varžybų metu rado „Kremblių“ komandos iš Paluknio veteranas Vytenis Daugudis. Jo laimikis svėrė 646 g. Pagal varžybų taisykles „Krembliai“ šiemet negalėjo varžytis dėl pagrindinio prizo, todėl iš miško laiku grįžo tik jų kapitonas.

V. Daugudis pasakojo šiemet jau spėjęs sudalyvauti grybavimo varžybose keliose šalyse, Lenkijoje iškovojo antrąją vietą, o Italijoje grybautojams buvo išdalinti šiukšlių maišai ir už surinktas iš miško atliekas buvo skiriami papildomi balai.

Daugiausiai baravykų rado komanda „Giminės“ – 21. Teisėjai šį kartą nekreipė dėmesio, kad daugelis varžybų dalyvių pateiktų baravykų buvo akivaizdžiai sukirmiję, o atmetė tik tuos, kurių kepurės jau nesilaikė ant koto.

Pasibaigus čempionatui Grybų šventė persikėlė į Varėnos miestą, kur iki pat vakaro, nebodami įkyraus lietaus, dzūkai ir svečiai iš visos Lietuvos pramogauja rudens gėrybėmis papuoštuose Varėnos rajono seniūnijų kiemeliuose. Visokių gardymynų ne tik iš Dzūkijos apstu per visą miesto centrą išsiplėtusioje mugėje. 22 val. Varėnos padangę nušvies šventiniai fejerverkai, o šventę užbaigs prie savivaldybės pastato įkurdintoje scenoje koncertuosianti grupė „Pop Ladies“.