Kodėl skirtingi tempai?

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras laidoje teigė, kad Kaune kasdien vakcinuojama vis daugiau žmonių.

„Šiuo metu mūsų skiepijimo tempas yra augantis. Praėjusią savaitę maksimalus vakcinuotų žmonių skaičius vakcinavimo centre buvo 2 tūkst. per dieną. Šią savaitę mes jau kviečiame žymiai didesnius skaičius skiepytis. (…) Matome, kad pakankamai sklandžiai viskas juda“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė P. Keras.

Jis teigė, kad pirmadieniui vakcinuotis Kaune buvo pakviesti apie 4,5 tūkst. gyventojų.

„Tokiu tempu galime judėti. Šiuo metu Kauno mieste bent viena vakcina yra vakcinuoti 8 procentai miesto gyventojų. Toks yra tempas“, – sakė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Jis laidoje aiškino, kad testavimo centro pajėgumai didėja kasdien.

„Mes skaičiuojame, kad maksimalus kiekis galėtų būti apie 8–10 tūkst. pacientų per dieną, jei toks būtų reikalingas“, – aiškino P. Keras.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas teigė, kad vakcinuotis neatvyksta apie 30 procentų pakviestų asmenų.

„Truputėlį paskutinę savaitę, kol įsibėgėjo mūsų vakcinavimo centras, žmonės sulaukdavo kiek vėliau pakvietimų, dabar stengiamės tai daryti iš anksto. Ir matome, kad atvykstančiųjų procentas didėja. Bet vis tiek turime skaičiuoti, kad apie 30 procentų šiuo metu neatvyksta“, – sakė P. Keras.

Jis teigė, kad net ir tie, kurie buvo kviesti vakcinuotis, bet nusprendė to nedaryti, dar galės persigalvoti, po kelių dienų bus pristatyta elektroninė registracijos skiepui nuo koronaviruso forma.

P. Keras teigė, kad sunku pasakyti, kodėl vakcinavimo skaičiai taip skiriasi šalies savivaldybėse.

„Norint vertinti vakcinavimo greitį šalies savivaldybėse, reikėtų vertinti ne judėjimą per amžiaus grupes, o procentinę dalį vakcinuotų asmenų savivaldybėse. Kadangi tai objektyviausiai parodo, kokiu greičiu ten vakcinuojama. Nes pasiskirstymas pagal amžiaus grupes skiriasi labai smarkiai skirtinguose miestuose“, – sakė Kauno miesto savivaldybės atstovas.

Paklaustas, kodėl skiriasi skaičiai, P. Keras teigė, kad skirtingos savivaldybės gali susidurti su skirtingomis problemomis.

„Pagrindinis apribojimas, turbūt, yra vakcinų kiekiai. Bet vakcinos paskirstomos tolygiai daugmaž. Tada galbūt tam tikrose savivaldybėse kyla organizacinių tam tikrų problemų, kitur – gal mažesnis gyventojų aktyvumas“, – galimas priežastis vardijo P. Keras.

Kauno Ledo rūmuose pradėjo veikti vakcinavimo centras

Trūko komunikacijos

Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas Žinių radijo eteryje kalbėjo apie nepasitikėjimą „AstraZeneca“ vakcina. Jis teigė, kad valdžia nesuspėjo sustabdyti augančių mitų.

„Labai paprasta paskleisti kažkokią žinią, paremtą tik gandais. Visos vakcinos tam tikras nepageidaujamas reakcijas turi. Bet kokia vakcina tai turi, gripo ar kita. Tai yra normalus dalykas, ta žinia buvo paskleista, ji buvo laiku nepaneigta“, – sakė V. Grigas.

Laidos pašnekovas stebėjosi, kad būtent į šią vakciną sureagavo taip sureagavo mokytojų bendruomenė.

„Žmonės bijojo ir bijo po šiai dienai, todėl, kad buvo komunikacinės spragos“, – savo vertinimą pateikė jis.

Jis laidoje aiškino, jog Molėtų ligoninėje beveik nebuvo žmonių, kurie atsisakė skiepytis nuo koronaviruso.

„Aš labai džiaugiuosi, kad mūsų įstaigoje iš tų žmonių, kurie dar nepersirgo, tiek kurie skiepijosi, pasiskiepijo praktiškai visi 100 procentų. Vienas žmogus atsisakė skiepo, nes bijojo dėl gretutinių susirgimų. Mes padarėme tokį eksperimentą mažą savo žingeidumui, darėme antikūnių tyrimus, tie kurie persirgę ir pasiskiepiję. Tai tas labai skiriasi. Persirgusių antikūnių kiekis buvo mažesnis, nei tų, kurie pasiskiepijo“, – Žinių radijo laidoje aiškino V. Grigas.

Jis ragino skiepytis visomis vakcinos, kartu ir dalies visuomenės nenorima „AstraZeneca“ vakcina.

„Raginu nebijoti šios vakcinos ir skiepytis. Net vienintelis mūsų kelias į laisvę, kad ir kokia vakcina beateitų, su ja ir reikėtų skiepytis. Nes kitaip mes ir gyvensime šitame karantine“, – Žinių radijo laidoje sakė Molėtų ligoninės vadovas V. Grigas.

Savo raginimą jis iliustravo pavyzdžiu apie skęstantį laivą, kuriame keleiviai renkasi, kurios spalvos valtimi jie nori išsigelbėti.

„AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso

„Procesas vyksta pakankamai sklandžiai“

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė teigė, kad vakcinacijos procesas vyksta tinkamai.

„Pagal tai, kaip matome žmonių aktyvumą, jų įsitraukimą, manome, kad procesas vyksta pakankamai sklandžiai. Nors klausimų ir įvairių triukšmų aplink vakcinaciją yra pakankamai nemažai, manome, kad tikrai pakankamai geras rezultatas“, – sakė viceministrė.

Ji spėjo, kad skirtingos šalies savivaldybės skirtingai organizuoja vakcinacijos procesą.

„Bet ką mes matome, kad didžiojoje dalyje šalies savivaldybių tikrai jokių problemų nėra. Jeigu savivaldybės gydytojai, administracija nuolatos bendrauja su savo gyventojais, komunikuoja ir aiškina, kad visos vakcinos yra vienodai veiksmingos ir saugios, tas vakcinavimas savivaldybėse nesiskiria“, – sakė viceministrė.

Ž. Simonaitytė pabrėžė, kad žmonės atsisako skiepytis ne tik „AstraZenecos“ vakcina, bet ir kitomis.

„Mes ir sakome savivaldybėms, kad jos turi judėti prioriteto sąrašu žemyn, tai nereiškia, kad mes turime apšokti visą senjorų grupę. Nes tikrai yra daugybė 65 ir vyresnio amžiaus žmonių, kurie sutinka skiepytis visomis vakcinomis, kurią jiems pasiūlo. Šiuo metu tai yra grupė, kuriems vakcinavimas yra aktualiausias“, – sakė pašnekovė Ž. Simonaitytė.